van der Horst

Sebring: Wervelende start van de Virtual Belcar Skylimit Sprint Cup

Start 2023 Virtual Belcar Skylimit Sprint Cup Sebring race 1
Start 2023 Virtual Belcar Skylimit Sprint Cup Sebring race 1
De eerste twee races van de Virtual Belcar Skylimit Sprint Cup op het circuit van Sebring zitten er op en het waren twee races om duimen en vingers van af te likken. Met een startveld van over de 40 wagens werd er op elk niveau gestreden en men kon niet zeggen wie de winnaar ging worden vooraleer de finishlijn werd overschreden. Maar het belangrijkste dat we zeker zullen onthouden van de wedstrijden: de fairplay die in elke klasse werd vertoond. Een overzicht van de races in elke categorie.
BSSC 4: Renzo Uylenbroeck en Gaetan Anger op het scherpst van de snee
Gaetan Anger vs. Renzo Uylenbroeck - Mercedes-AMG GT4 vs. BMW M4 GT4
Gaetan Anger vs. Renzo Uylenbroeck - Mercedes-AMG GT4 vs. BMW M4 GT4
Met het vertrek van Coen Klopman moesten er nieuwe namen opstaan om die leegte te vullen en dat werd met brio gedaan. Vanaf de start van de eerste heat lieten Renzo Uylenbroeck en Gaetan Anger zich meteen gelden. Onze landgenoot en de Fransman waren als het ware elkaars schaduw in beide races. Maar telkens ging de eindbeslissing in de richting van de Vlaams-Brabander. Tijdens de eerste heat leidde hij de hele race, terwijl tijdens de tweede - waar beide heren overigens vanaf plaatsen negen en tien moesten starten - zij al snel weer vooraan zaten. Daar was het Anger die het gros van de race vooraan lag, tot hij in de voorlaatste ronde de leiding verloor aan de BMW en zo de winst richting Uylenbroeck ging. Achter hen was het Jiri Crispeyn die tijdens de eerste heat op het laagste podiumtrapje plaatsnam, terwijl in de tweede race deze eer weggelegd was voor John Siemons.
BSSC 3: Thomas Leysen van start tot finish
Thomas Leysen - Audi RS3 LMS TCR
Thomas Leysen - Audi RS3 LMS TCR
In onze preview hadden we vooraf al aangekondigd dat Thomas Leysen favoriet was in deze klasse, en hij stelde ons niet teleur. Na het  bemachtigen van de pole, moest hij in de eerste race het vooral uitvechten met Sander Calbert, Rutger Herbosch, Ronny Heyman en Glenn Grondelaers. Maar eens Leysen een gat had geslagen, kon hij geleidelijk aan zijn voorsprong uitdiepen om met een mooie voorsprong de race te winnen voor Herbosch en Heyman. Tijdens de tweede race kende de Kempenaar een mindere start nadat hij gehinderd werd door een BMW uit BSSC4, maar uiteindelijk hield hij zonder problemen toch stand vooraan om zo zijn tweede overwinning van de avond binnen te halen. Ook nu haalde Herbosch het voor de tweede plaats, terwijl Grondelaers ditmaal op het laagste podiumtrapje eindigde.
BSSC 2: Simon Heck en Jens Goossens stelen de show
Simon Heck versus Jens Goossens - Toyota GR86
Simon Heck versus Jens Goossens - Toyota GR86
De Toyota GR86 kende zijn debuut in de Virtual Belcar Skylimit Sprint Cup en het was er een in stijl. Tijdens de kwalificaties waren het vooral Jens Goossens en Simon Heck die de snellere rondes op de tabellen zetten en die trend zette zich ook verder in de eerste race. Hoewel Goossens de hele race voor Heck lag, kon de piloot uit het Duitstalig gebied van België toch een beslissende inhaalmanoeuvre verrichten in de laatste ronde, waarmeer hij zich ook van de winst verzekerde. Uiteindelijk eindigde Goossens op twee seconden van Heck, terwijl Philip Vliegen het podium vervolledigde. Normaliter zou dit ook het duel moeten zijn voor race twee, ware het niet dat Heck tot tweemaal toe spinde. Meer had Goossens niet nodig om snel een gat te slaan op de rest van de deelnemers en hij won dan ook overtuigend. Voor Heck werd het een inhaalrace, die hij succesvol afrondde op de tweede plaats, al was het op zeventien seconden van de winnaar. De derde plaats ging ditmaal naar Kevin Tierens.
BSSC 1: Rune Bobbaers overvleugelt de competitie
Rune Bobbaers - Mazda MX-5
Rune Bobbaers - Mazda MX-5
Het mag misschien de kleinste klasse zijn, maar bij de Mazda's is er altijd animo. Ook tijdens deze twee races lieten de vinnige cabrio's hun waarde in het kampioenschap zien, al was het vooral Rune Bobbaers die de show stal. Tijdens de eerste race verloor Thor Tulloh de voeling met de kop, waardoor Nick Debeck en Bobbaers wegreden van de rest van het veld. Zo bleef de toestand voor even, totdat Debeck ineens de pit opzocht en zo de overwinning kon vergeten; Achteraf liet hij optekenen dat hij te weinig brandstof mee had, wat hem verplichtte om de pits op te zoeken. Daardoor reed Bobbaers - overigens nog maar dertien jaar - zonder problemen richting winst, voor Tulloh en vaste waarde Ronald Vanuytrecht. In de tweede race leken we ons wel op te maken voor een duel Bobbaers-Tulloh, maar op een moment verloor de Japanner terrein op de jongeling en moest zo wederom tevreden zijn met de tweede plek. Ditmaal had Debeck wel genoeg benzine mee, wat hem ook een derde plaats opleverde.

Tot slot moeten we ook eerlijk zijn in onze analyse van beide races. Tijdens de wedstrijd was Andy Jaenen al lovend over het duel tussen Uylenbroeck en Anger, de manier waarop zij zeer fair met elkaar omgingen was een voorbeeld voor zelfs de echte racepiloten. Wij kunnen ons daar alleen maar bij aansluiten en kunnen niet wachten op de volgende confrontatie van de Virtual Belcar Skylimit Sprint Cup. Dat is op 4 mei op het circuit van Spa-Francorchamps.

Foto's: Simon Heck



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op vrijdag 7 april 2023.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons