van der Horst

Seoul: de scenario's voor Stoffel Vandoorne

Stoffel Vandoorne versus Mitch Evans
Stoffel Vandoorne versus Mitch Evans
Dit weekend kan Stoffel Vandoorne zijn allereerste wereldtitel binnenhalen, al moet er uiteraard wel eerst om geracet worden. Met 36 punten voorsprong op naaste concurrent Mitch Evans kan de titelstrijd in de Formule E echter zaterdag al afgerond zijn. Met nog 58 punten te verdelen dit weekend, kan er nog heel wat gebeuren. Autosport.be gooide de cijfers bij elkaar en geeft u de mogelijke scenario's, zowel in het voor- als nadeel voor onze landgenoot.
Wat als Vandoorne voor Evans eindigt op zaterdag?

Als Vandoorne voor Evans eindigt op zaterdag, gaat de titel naar onze landgenoot.

Wat als Vandoorne net achter Evans eindigt op zaterdag?

Dan zijn er drie scenario's:
  1. Indien Evans eindigt met een grand slam (pole, overwinning en snelste ronde) en Vandoorne tweede wordt, dan is het verschil 25 punten.
  2. Heeft Evans alleen de overwinning en eindigt Vandoorne tweede, valt de beslissing pas tijdens de kwalificaties op zondag.
  3. Indien de Kiwi niet wint waarbij de Rumbekenaar net achter hem finisht, is Vandoorne kampioen.

Wat als Vandoorne veel minder of geen punten pakt tegenover Evans op zaterdag?

Voor Evans is het simpel: de beste kans om de titel nog af te snoepen van onze landgenoot is winnen op zaterdag, het liefst met alle bonuspunten. Dan kan het onderlinge verschil van 25 punten - indien Vandoorne als tweede eindigt - tot 7 punten - indien Vandoorne geen enkel punt scoort - worden teruggebracht. Maar de Kiwi moet zaterdag met minstens zeven punten verschil eindigen om nog een kans te maken op de titel. Is het verschil minder dan zeven punten, dan is onze landgenoot kampioen.

Wat als de titel pas op zondag beslist wordt?

Indien het eerste scenario niet lukt en Evans het verschil tussen 7 en 29 punten weet te krijgen in de aanloop naar de kwalificaties op zondag, wacht de Jaguar-piloot nog steeds een huzarenstukje om de titel te claimen.
 
PuntenverschilScenario
27-29 puntenEvans moet de pole behalen, anders is Vandoorne kampioen
26 puntenEvans moet winnen met de snelste ronde en Vandoorne mag geen punten scoren, anders is Vandoorne kampioen
16-25 puntenEvans wordt kampioen als hij:
  • een grand slam of pole op zondag behaalt en Vandoorne buiten de top acht eindigt
  • wint met de snelste ronde achter zijn naam en Vandoorne buiten de top negen eindigt
  • eindigt in de top twee - top drie mits met pole - en Vandoorne geen punten scoort
Al de overige varianten geven de titel aan Vandoorne.
 7-15 puntenAls Evans tijdens de race minstens het aantal punten scoort dat hij achterstaat, is hij kampioen. Dat kan nog herleid worden naar een minimum van vier punten indien hij de pole behaalt. Bij een lagere score, gaat de titel naar onze landgenoot.

Kortom, er zijn veel scenario's in het achterhoofd te houden, al zullen de meeste Belgische fans waarschijnlijk duimen voor scenario #1.

Foto: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op dinsdag 9 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings Seoul 1 en Seoul 2.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons