van der Horst

Seoul: Oliver Rowland op pole - Stoffel Vandoorne zevende

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
In aanloop naar de eerste wedstrijd van de Seoul E-Prix is het Oliver Rowland die op pole mag vertrekken. De Mahindra-piloot kwam er tijdens de regenachtige kwalificaties als beste uit en versloeg in de finale zijn toekomstige teamgenoot Lucas Di Grassi (ROKiT Venturi). Stoffel Vandoorne (Mercedes) behaalde de duels, maar geraakte niet verder dan een zevende plek. Dat terwijl Mitch Evans (Jaguar) en Edoardo Mortara (ROKiT Venturi) beter kwalificeerden op respectievelijk een derde en zesde plaats.
Vandoorne kende geluk tijdens de groepskwalificaties, want de regen die tijdens de sessie viel, zorgde ervoor dat het nog moeilijk was om tijden te verbeteren. Mortara lukte dit wel en hij won ook de eerste groepskwalificaties, terwijl de Rumbekenaar ook Rowland en Jake Dennis (Avalanche Andretti) voor zich zag eindigen. Hij kon pas opgelucht ademhalen toen Robin Frijns (Envision Racing) en António Félix da Costa (DS Techeetah) hun tijd niet verbeterden. In de tweede groep was er meer spanning. Daar behaalde Pascal Wehrlein (Porsche) de snelste tijd, voor Di Grassi en Sérgio Sette Câmara (Dragon / Penske Autosport). Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) stond vierde, maar de kersverse papa werd uit de top vier gekegeld door Evans. Hierdoor is de Fransman mathematisch uitgeschakeld voor de titel.

In de duels moest Vandoorne het opnemen tegen Wehrlein, maar hij kon geen vuist maken tegen de Duitser, wat resulteerde in een zevende plaats. De andere twee titelconcurrenten, Evans en Mortara, kwamen tegen ekaar uit en het was de Nieuw-Zeelander die het haalde van de Zwitser en dus hoger in de startopstelling zal staan voor de race. Mortara daarentegen start recht voor Vandoorne op een zesde plek. In de halve finale werd de Jaguar wel uitgeschakeld door Di Grassi, maar gezien hij een betere tijd had dan Wehrlein, start hij straks op een derde plek. De finale daarentegen werd een heuse Rowland-show, want de Brit versloeg Wehrlein met meer dan anderhalve seconde, om dan in de finale een halve tel voor Di Grassi te eindigen.

Hiermee zijn de eerste teerlingen geworpen in de strijd om de titel. Vandaag, zaterdag, start om 9 uur Belgische tijd de race.

Foto: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 13 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Seoul 1.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons