van der Horst

Seoul: Stoffel Vandoorne wereldkampioen!

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Na een vierde plek tijdens de kwalificaties voor Stoffel Vandoorne (Mercedes) in Seoul, terwijl Mitch Evans (Jaguar) pas als dertiende moest starten, was het doel voor onze landgenoot duidelijk. Vandoorne moest zonder problemen uitrijden om wereldkampioen te worden en dat deed hij met verve. Vandoorne eindigde als tweede achter Edoardo Mortara (ROKiT Venturi) en is met 33 punten voorsprong wereldkampioen. Overigens is het dubbel feest voor Mercedes, dat het teamkampioenschap voor een tweede jaar op rij achter hun naam schrijft. En dat allemaal tijdens de 100ste race van het kampioenschap.
Edoardo Mortara - ROKiT Venturi Racing
Edoardo Mortara - ROKiT Venturi Racing
Bij de start bleven alle posities ongewijzigd, met António Félix da Costa (DS Techeetah) op kop, voor Mortara, Jake Dennis (Avalanche Andretti) en Vandoorne. In het midden van het veld werd ondertussen Evans even opgehouden nadat er een opstropping was in de eerste bochten. Vooraan was het vooral Mortara die bleef pushen en met succes, want de Zwitser geraakte voorbij de Portugees en Dennis profiteerde direct mee. Ook Vandoorne drong aan bij da Costa, totdat de safety car uitkwam. Maximilian Günther (Nissan e.Dams) ging te wijd in bocht twintig en parkeerde zijn wagen op het rechte stuk.

Na een lange safety car periode werd het veld terug op gang getrokken. Da Costa nam direct zijn Attack Mode en geraakte voorbij Dennis in aanloop naar de laatste bocht. Maar de Brit wilde niet wijken en tikte de Portugees aan, waarbij da Costa rechtdoor schoot. Hiermee klom Vandoorne op naar een derde plaats. Terwijl de minuten wegtikten - men kreeg bijna zeven minuten extra wegens de safety car en Dennis die een tijdstraf van vijf seconden kreeg omwille van de aanrijding -  moest Vandoorne gewoon zijn rondjes afmalen. Terwijl Mortara met verve de laatste overwinning van het seizoen pakte, lag Vandoorne dicht genoeg om tweede te worden. Gezien Evans pas als zevende over de streep kwam, wint Vandoorne het kampioenschap met 30 punten voorsprong. Dennis eindigde toch nog als derde, met Robin Frijns (Envision Racing) en Oliver Askew (Avalanche Andretti), die de top vijf vervolledigden.

Mercedes voor een tweede maal kampioen bij de teams
Mercedes voor een tweede maal kampioen bij de teams
In het teamkampioenschap moest Mercedes ook hun voorsprong van 33 punten zien te behouden op ROKiT Venturi en ondanks een opgave voor Nyck de Vries (Mercedes) en een lekke band voor Lucas Di Grassi (ROKiT Venturi) kon teambaas Ian James opgelucht ademhalen na de race. Hiermee behaalt Mercedes voor het tweede en laatste jaar de titels bij de piloten zowel als bij de teams. En zo is het achtste seizoen afgerond en betekent dit tevens het einde van de Gen2-era. Eind dit jaar zal de Gen3 zijn debuut maken in Formule E tijdens de preseasontesten. Tot dan is het afwachten wat de toekomst zal brengen voor Vandoorne, en vooral bij welk team hij zijn titel zal verdedigen.

Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 14 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Seoul 2.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons