van der Horst

Shanghai: Thed Björk bezorgt Volvo Polestar eerste WTCC-zege

Eerste zege voor Polestar Cyan Racing
Eerste zege voor Polestar Cyan Racing
Thed Björk schreef WTCC-geschiedenis zondag in Shanghai toen hij zijn gehavende Volvo S60 na een adembenemende finale als eerste over de finishlijn stuurde. In een ongemeen spannende finale met vijf ging de Zweed in de laatste ronde voorbij aan Norbert Michelisz, de Hongaar had de hele race tot dan geleid. Ook Yvan Muller kwam slechts een zucht tekort voor de zege maar scoorde met zijn derde stek belangrijke punten in de strijd voor de vice kampioenstitel nu naaste achtervolger Tiago Monteiro niet verder kwam dan een tiende plaats.
  • Qvick Motors
 
Ook Polestar Cyan Racing wint in WTCC
Ook Polestar Cyan Racing wint in WTCC
Dat polesitter John Filippi temidden het WTCC-geweld al snel ten onder zou gaan stond in de sterren geschreven. En zo geschiedde. Auteur van een slechte start dook de jonge Fransman pas als vierde achter Michelisz, Chilton en Tarquini de eerste bocht in. Dik een ronde later diende Filippi's Chevrolet RML al met behoorlijk wat schade weggetakeld na een onzacht contact met kampioen José Maria Lopez: safety car!

Die neutraliseerde de race gedurende twee ronden waarna Michelisz de leiding bij de restart behield voor Chilton, Tarquini, Björk, Muller, Catsburg en Valente, auteur van een mooie 'move' die hem in één klap drie plaatsen winst had opgeleverd.

Norbert Michelisz greep nipt naast tweede zege
Norbert Michelisz greep nipt naast tweede zege
Norbert Michelisz krijgt ademruimte wanneer Tom Chilton defensieve lijnen moet gaan rijden in een poging om Tarquini en C° achter zich te houden. Wanneer de Brit een fout maakt wordt hij evenwel aangetikt door Tarquini's Lada waarna beiden voor herstelling naar de pits moeten. Een goede zaak voor de achterop komende Muller, Catsburg en de rest van het veld.
Met nog vijf ronden te gaan telt leider Michelisz 2.5 seconden voorsprong op Thed Björk, een tweede zege na Japan lijkt voor hem in de maak. Tot de Zweed, met Yvan Muller onder zijn achterbumper, zijn achterstand met mondjesmaat verkleint om met nog twee ronden te gaan de aansluiting bij leider Michelisz te bewerkstelligen.

Ook Lopez en Catsburg sluiten aan en met zijn vijven op een zakdoek gaat het de voorlaatste ronde in. Michelisz is duidelijk gehandicapt door de 60kg succesballast aan boord van zijn Civic en maakt zich erg breed bij een aanval van de veel lichtere Volvo van Björk. Dat komt hem op een verwittiging te staan maar Norbi behoudt desalniettemin de leiding. Tot Thed Björk zich in de slotronde doodleuk op het rechte eind naast de Honda wurmt om zich, niet zonder contact waarbij beide wagens behoorlijk schade oplopen, in de laatste bocht aan Michelisz voorbij te gaan.

Tom Coronel: WTCC Trophy-zege
Tom Coronel: WTCC Trophy-zege
Muller kan net niet van het brokkenwerk profiteren en finisht als derde voor Lopez en Catsburg, de Nederlander pikte een stuk carrosserie van Michelisz' Civic op en komt in de uitloopronde op de baan tot stilstand. Een heel eind verder tikt  Hugo Valente als zesde aan, op de huid gezeten door Tom Coronel, de Nederlander was pas als elfde van start gegaan en eindigt als eerste privérijder .Ekblom, Huff en Monteiro maken de top 10 vol.

In de puntenstand doet Muller een uitstekende zaak, de Fransman start de hoofdrace met een bonus van 17 punten op Monteiro. Coronel wipt over Tarquini naar de negende plaats.

Uitslag Openingsrace:

 1  Thed Björk  16 ronden
 2  Norbert Michelisz  +0.361
 3  Yvan Muller  +0.528
 4  José-María López  +2.215 
 5  Nicky Catsburg  +2.315 
 6  Hugo Valente  +6.290
 7  Tom Coronel T  +6.911
 8  Fredrik Ekblom   +12.151
 9  Rob Huff   +13.494 
 10 Tiago Monteiro +16.586
 11  Mehdi Bennani T  +17.078
 12 James Thompson T  +18.405
 13 Grégoire Demoustier T  +26.284 
 14 Ferenc Ficza T   +26.583
 15 Daniel Nagy T  +32.857
 16 Gabriele Tarquini  11 ronden
 17 Tom Chilton T  9 ronden
 18 John Filippi T  2 ronden

 Kampioenschap:

1.Lopez 336
2.Muller 217
3.Monteiro 200
4.Michelisz 190
5.Huff 180
6.Bennani 161
7.Catsburg 159
8.Chilton 143
9.Coronel 108
10.Tarquni 107
....
Foto: FIA WTCC
   • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons