van der Horst

Shanghai: Tom Coronel blikt terug

Tom Coronel
Tom Coronel
De onderlinge verschillen binnen het FIA-WTCC veld zijn vaak erg klein. Dat ervoer Tom Coronel tijdens het tiende raceweekend van het Wereldkampioenschap voor Toerwagens op het 4,6 kilometer lange Shanghai International Circuit. In de slotronde van de alles bepalende kwalificatie kwam de Nederlander in de ROAL Motorsport Chevrolet Cruze slechts 16 duizendste van een seconde te kort om de tiende plaats (en daarmee de pole position in de omgekeerde startvolgorde van de eerste race) veilig te stellen. Tweemaal een elfde startplek was niet het gehoopte en gewenste resultaat.
Vanuit die positie koos de Gooise coureur in de eerste race voor zijn eigen weg tijdens de hectische beginfase. Daarmee knokte hij zich binnen de Top 10 en profiteerde daarna van de uitval bij andere rijders. Hij klom daarmee op naar de zevende plaats en was daarmee de snelste in de Yokohama Trophy voor niet-fabrieksrijders. De bijbehorende prijs, een volledig glazen beker, mocht Tom Coronel op het podium in ontvangst nemen.

In de tweede race startte de Nederlandse Chevy rijder uiteindelijk vanaf de tiende plaats. Een van de voor hem geklasseerde rijders liep tijdens de eerste race te veel schade aan zijn bolide op. Door weer slim zijn lijn te kiezen kwam Coronel zonder problemen door de beginfase en pakte even later met een fraaie inhaalactie twee plaatsen terug. Daarmee was hij terug op zijn uitgangspositie: De tiende plaats, waar hij ook op finishte. 
Na afloop vertelde Tom Coronel: “De kwalificatie liet ook nu weer zien hoe spannend het FIA WTCC is. Tot in duizenden van een seconde bepalen de verschillen. En in mijn geval dus ook de eerste of de elfde startplaats. Het was echt close en super balen dat het net niet lukte. Zeker wanneer je achteraf naar de uitslagen kijkt. Michelisz werd tweede in de eerste race en was ik makkelijk de baas in de tweede race. Ook Bennani, die in race twee goed presteerde, kon ik goed bijhouden.

Op zich heb ik ook lekker gereden en gestreden. Waar ik in de eerste race wel op lette, was het voorkomen van schade. Vorig jaar stond ik hier nog met een wiel omhoog. Je merkte ook nu dat iedereen naar voren wilde en ik koos ervoor om uit dat gedrang te blijven. In het begin verlies je dan wel wat, maar later pak je dat weer terug. Verder kon ik hierdoor ook schadevrij aan race 2 beginnen en dat gold niet voor iedereen. Feit is dat we weer de beste Chevy waren, kostbare punten hebben gepakt, op het podium stonden en een glazen beker in ontvangst mochten nemen. Een primeur, want nooit eerder kreeg ik een glazen beker. Die bleek overigens niet Coronel-proof, want het eerste hoekje is er al af. Tot slot feliciteer ik mijn vaste monteur Pietro. Hij is net vader geworden van Mathilde en net als eerder heb ik ook nu met plezier en succesvol gewerkt met Francesco. Hij is de vaste monteur bij Van Amersfoort Racing F3. Verder is het nu even afwachten wat er met de race in Thailand gebeurt. Vrijwel zeker gaat die niet door, maar honderd procent zeker is dat nog niet.”

Foto's: Coronel Press   • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons