van der Horst

Shanghai: Wie wordt vice kampioen?

Yvan Muller versus Tiago Monteiro
Yvan Muller versus Tiago Monteiro
Géén WTCC in Buriram dit jaar en dus wordt het treffen op het Shanghai International Circuit de op één na laatste afspraak voor de deelnemers aan het wereldkampioenschap voor toerwagens. Nu José Maria Lopez zich in het Japanse Motegi van een derde titel op rij verzekerde (al dient die nog wel geofficialiseerd) ligt de focus in de Chinese havenstad op de strijd om de vice kampioentitel. Niet minder dan zeven rijders kunnen het nog tot 'dauphin' van de Argentijn schoppen, al hebben Tiago Monteiro en de na dit seizoen afscheidnemende Yvan Muller daartoe wel de beste kaarten.
  • Hamofa Performance
Zowel de Portugees als de Fransman hebben 199 punten op hun conto staan en tellen beiden 21 punten meer 
Tiago Monteiro - Honda Civic WTCC
Tiago Monteiro - Honda Civic WTCC
dan Rob Huff. De Brit zelf wordt op zes eenheden gevolgd door Honda-teamgenoot Norbert Michelisz die in Japan een eerste zege als Honda-fabrieksrijder lukte. Ook Mehdi Bennani, Nick Catsburg en Tom Chilton zijn met nog maximaal 110 punten te verdienen mathematisch nog niet uitgeteld. Verwijzen we hier terloops toch nog even naar de enigmatische bodemplaat-affaire bij Honda Racing waarbij Huff, Michelisz en Monteiro de 38, 32 en 30 punten die ze respectievelijk in Marokko sprokkelden achteraf moesten inleveren.
Door deze diskwalificatie verloor Monteiro de tweede plaats in de puntenstand tijdelijk aan Citroën-vertegenwoordiger Bennani. Dankzij onder meer een zege in het eigenste Villa Real en twee derde plaatsen in Motegi heroverde de oud-F1-rijder evenwel zijn stek. Al moet hij die sinds kort wel delen met Yvan Muller nadat de meervoudige wereldkampioen in Motegi de overwinning in de hoofdrace van stalgenoot Lopez cadeau kreeg.

Norbert Michelisz - Tom Coronel - Thed Björk - Hugo Valente
Norbert Michelisz - Tom Coronel - Thed Björk - Hugo Valente
Monteiro en Muller vertrekken voor de laatste vier wedstrijden dus zij aan zij, al strijden beiden in Shanghai niet helemaal met gelijke wapens; met de maximale 80 kg succesbalast aan boord van diens Citroën C-Elysée zeult Muller immers 20 kg meer mee dan Monteiro. Zowel de Lada's, Volvo's - waar  Thed Björk opnieuw Fredrik Ekblom naast zich krijgt -  als Chevrolet's komen dit weekend ballastvrij aan de start. Ook zij zullen in de voor autoconstructeurs erg belangrijke Chinese markt hun beste beentje voorzetten. En wie weet scoort Tom Coronel er wel een derde seizoenzege, wat hem al dan niet tijdelijk tot succesrijkste deelnemer zou promoten achter de ongenaakbare Lopez die voor 2017 zijn zinnen op de Formule E heeft gezet.

Wat de titel bij de constructeurs betreft kan je er van op aan dat Citroën Racing die reeds zaterdag ter gelegenheid van de kwalificatiesessies binnenhaalt. Yves Matton en de zijnen hebben immers nog slechts twee luttele puntjes nodig om voor de derde keer op rij met de eindzege aan de haal te gaan. Een 16de titel is dus in de maak, na eerder reeds vijf bekroningen in Rally Raid, acht in het WK Rally én de beide titels van José Maria Lopez in het WTCC.

In de strijd om de WTCC Trophy voor privérijders telt Mehdi Bennani 20 punten voorsprong op Tom Chilton. Bennani lukte in 2014 op deze omloop zijn eerste WTCC-zege en kan er thans de felbegeerde trofee claimen mits hij zijn voorsprong op zijn Sebastien Loeb Racing-teamgenoot tot 23 punten uitbouwt.

Timing WTCC Shanghai (CET)

Zaterdag 24 september:

03u00 Free Practice 1 (30 min)
05u00 Free Practice 2 (30 min)
08u30 Qualifying (60 min)
09u30 Manufacturers Against the Clock (WTCC MAC3)

Zondag 25 september:

08u35 Openingsrace (14r)
09u50 Hoofdrace (15r)

Foto's: FIA WTCC
   • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons