van der Horst

Shanghai: alles wat u moet weten

Start 2024 Formule E Berlijn E-Prix 2
Start 2024 Formule E Berlijn E-Prix 2
Net zoals de Formule 1 trekt de Formule E voor het eerst in vijf jaar richting China, alleen niet op een stratencircuit. Na Peking en Sanya is het ditmaal de beurt aan het Shanghai International Circuit, dat weliswaar ingekort is. Wel goed nieuws voor alle teams is dat alle piloten terug van de partij zijn. Het kampioenschap gaat dan ook stilaan de laatste rechte lijn in.
  • Hamofa Performance
Shanghai E-Prix
Shanghai E-Prix
*** Zoals de intro al aangeeft, wordt niet het volledige Shanghai International Circuit gebruikt. De eerste negen bochten zijn dezelfde als die van het originele circuit. In plaats van linksaf te draaien naar de lange rechte lijn van het tracé, rijdt men vrijwel rechtdoor. Van daaruit volgt een kleine chicane en draait men terug naar start/finish net achter de beruchte grindbak die normaal de laatste bocht van het reguliere circuit vormt. Dit alles samen is goed voor een lengte van 3.051 km.

*** Dat China terug op de kalender moest komen, was zeer duidelijk. Tegenwoordig komen de meeste merken die elektrische wagens produceren uit China, zoals BYD. Dit kan gezien worden als een charme-offensief om meerdere constructeurs in het kampioenschap te krijgen.

*** Goed nieuws voor alle teams: alle piloten zijn weer van de partij. Dit geldt zowel voor de piloten die in Spa de 6+2 uur moesten afwerken als voor Sam Bird, die terug is uit "ziekteverlof". De Brit moest de vorige twee manches missen vanwege een blessure aan zijn hand die hij opliep tijdens de eerste vrije training in Monaco.

*** Bijna de helft van de grid heeft al eens eerder op het circuit gereden. De meeste via de Formule 1, zoals Stoffel Vandoorne, anderen via het FIA WEC, zoals Nyck de Vries of António Félix da Costa, en Jake Hughes via het F3 Asian Championship.

*** Aangezien Shanghai in Azië ligt, betekent dit vroeg opstaan om de race te volgen. De tijden voor beide E-Prix vallen nog mee. Wie elke sessie wil volgen, zal echter een nachtje moeten doorhalen. Aangezien er twee races zijn, zijn er in totaal drie vrije trainingen - beginnend op vrijdagochtend - twee kwalificaties en twee wedstrijden. De vrije trainingen worden zoals gebruikelijk uitgezonden op de sociale media-kanalen van de organisatie. Wie de kwalificaties wil volgen (of herbekijken), kan dit alleen via Eurosport Player, aangezien RTBF - bij het schrijven van dit artikel - geen enkele uitzendt. Wel zijn de Waalse internetzender en Eurosport 1 van de partij voor de wedstrijd. RTBF start telkens om 8:50 uur, terwijl Eurosport om 8:30 uur begint.
 
SessieDagTijdstip
Vrije Trainingen 1Vrijdag11:00 - 11:30
Vrije Trainingen 2Zaterdag02:00 - 02:30
KwalificatiesZaterdag04:20 - 05:43
Shanghai e-Prix 1Zaterdag09:03 - 10:00
Vrije Training 3Zondag02:00 - 02:30
KwalificatiesZondag04:20 - 05:43
Shanghai e-Prix 2Zondag09:03 - 10:00

Foto's: Formula E  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons