van der Horst

Singapore: Zege voor Vettel - Hamilton valt uit

Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel heeft na de pole van gisteren ook de nachtrace van Singapore gewonnen. De Duitser behield de leiding na de start en hoewel Daniel Ricciardo nooit ver weg was kwam zijn zege geen enkel moment in gevaar. Kimi Raikkonen vervolledigde het podium en maakte het feest compleet bij Ferrari. Mercedes kon net als in de kwalificatie het tempo vooraan niet volgen en de vierde plaats van Nico Rosberg was enkel te danken aan tijdverlies bij Daniil Kvyat tijdens een neutralisatie. Lewis Hamilton kende zijn eerste opgave van het seizoen waardoor Rosberg nu 41 punten minder telt. Ook Vettel heeft nu 'amper' 49 punten minder.
Bij de start van de race behield de top vijf, Vettel, Ricciardo, Raikkonen, Kvyat en Hamilton hun positie. Max Verstappen, vertrokken als achtste, geraakte niet van zijn startplek en diende met een ronde achterstand te vertrekken na de pit te zijn ingeduwd. In de eerste ronden sloeg Vettel een enorme kloof naar Ricciardo, 4.7 seconden in twee ronden, maar dat verschil bleef al snel constant. Opvallend genoeg kon Mercedes ook in de race de top vier niet volgen en Rosberg in zesde positie had het moeilijk genoeg met de beide Williams'.

Daniil Kvyat - Red Bull-Renault
Daniil Kvyat - Red Bull-Renault
Kvyat kwam als eerste topper binnen en dit in de 13de ronde. De Rus zou echter posities verliezen in de chaos van de botsing een ronde later tussen Nico Hülkenberg en Felipe Massa. Bij het uitkomen van de pit reed de Braziliaan in op de Force India. Hülkenberg crashte in de muur en werd ook als schuldige aangewezen, hij zal bij de volgende GP drie plaatsen verliezen op de startgrid. Na een virtual safety car periode werd er toch besloten om over te gaan op een echte veiligheidswagen. 

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Na de herstart in de 19de ronde was de top drie, nadat iedereen zijn eerste stop had afgewerkt, nog steeds ongewijzigd. Hamilton en Rosberg stegen een plaatsje dankzij het achteruitvallen van Kvyat. Ditmaal kon Vettel vanwege bandentactiek niet wegrijden van Ricciardo iets wat het leidende trio, met Raikkonen, wel opnieuw kon ten opzichte van Mercedes. De autoritaire leider bij de constructeurs was er helemaal niet bij dit weekend. In de 27ste ronde werd de malaise nog groter wanneer Hamilton stilaan vermogen verloor. Zeven ronden later kende de wereldkampioen ook zijn eerste opgave dit seizoen. 

In de 37ste ronde gebeurde iets dat we al twaalf jaar niet meer gezien hadden in een F1-race: een dolgedraaide fan wandelde de baan op. Onmiddellijk werd de wedstrijd geneutraliseerd en kwam iedereen binnen voor een laatste pitstop. Ook bij de herstart in ronde 41, met nog twintig ronden te gaan, kwamen er geen wijzigingen in het klassement. Valtteri Bottas had nu de vijfde plaats, achter Rosberg. Zo boekte Vettel zijn 42ste zege, eentje meer dan Ayrton Senna. Ondanks een slecht weekend mag Rosberg niet klagen, hij komt twaalf puntjes dichter op Hamilton.

Max Verstappen - Toro Rosso-Renault
Max Verstappen - Toro Rosso-Renault
Kvyat werd na een indrukwekkend weekend nog zesde achter Bottas. Perez werd zevende, vóór de Toro Rosso's die beiden een pracht van een wedstrijd reden. Verstappen vertrok met een ronde achterstand terwijl bij Sainz in de aanvangsfase zijn versnellingsbak in neutraal viel. Na een inhaalrace, geholpen door de neutralisaties , werden ze nog achtste en negende. Om een onbekende reden vroeg het team in de voorlaatste ronde aan Verstappen om zijn ploegmakker door te laten. De Nederlander weigerde dit doodleuk, iets wat mogelijk nog een staartje zal krijgen. In de laatste ronde haalde Felipe Nasr nog Romain Grosjean in voor het laatste puntje.

Uitslag Grote Prijs van Singapore 2015

#RijderTeamResultaat
1.Sebastian VettelFerrari2u01m22.118s
2.Daniel RicciardoRed Bull-Renault+1.478s
3.Kimi RaikkonenFerrari+17.154s
4.Nico RosbergMercedes+24.720s
5.Valtteri BottasWilliams-Mercedes+34.201s
6.Daniil KvyatRed Bull-Renault+35.508s
7.Sergio PerezForce India-Mercedes+50.836s
8.Max VerstappenToro Rosso-Renault+51.450s
9.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso-Renault+52.860s
10.Felipe NasrSauber-Ferrari+1m30.045s
11.Marcus EricssonSauber-Ferrari+1m37.507s
12.Pastor MaldonadoLotus-Mercedes+1m37.718s
13.Romains GrosjeanLotus-Mercedes-2 ronden
14.Alexander RossiMarussia-Ferrari-2 ronden
15.Will StevensMarussia-Ferrari-2 ronden
 Jenson ButtonMcLaren-HondaDNF
 Fernando AlonsoMcLaren-HondaDNF
 Lewis HamiltonMercedesDNF
 Felipe MassaWilliams-MercedesDNF
 Nico HülkenbergForce India-MercedesDNF

Foto's: Racing International Photography



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons