van der Horst

Slovakiaring: Thed Björk verliest knappe resultaten na diskwalificatie op technische gronden

Thed Björk - Polestar Cyan Racing
Thed Björk - Polestar Cyan Racing
Nieuwkomer Polestar Cyan Racing’s presteerde sterk op de Slovakiaring maar moet zijn weg nog wat zoeken in de voor het team totaal nieuwe serie. Zo moest Fredrik Ekblom telkens vanop de laatste plaats van start nadat hij zich na afloop van de kwalificatie niet bij de verplichte weging had gemeld. Na twee inhaalraces maakte Ekblom er met een 10de en 9de stek nog het beste van. Teamgenoot Thed Björk van zijn kant finishte als achtste en vierde maar zag deze knappe resultaten bij de technische controle geschrapt nadat de luchtrestrictor van diens Volvo S60 Polestar TC1 na de hoofdrace niet conform het reglement werd bevonden.
Volvo S60 Polestar
Volvo S60 Polestar
Bij die technische controle bleek dat het metaal binnenin de luchtrestrictor na afloop van de hoofdrace teveel was uitgezet. Het technisch reglement voorziet dat de luchtrestrictor op elk moment aan het reglement moet voldoen, ongeacht de situatie of de temperatuur. Quod non, met diskwalificatie voor beide races tot gevolg.

De restrictor op Björk's wagen werd bij de races op Paul Ricard nochtans in orde bevonden en het team vermoedt dat de hogere temperatuur in Slovakije oorzaak is van het spijtige voorval.
"De temperatuur van motor en restrictor lag beduidend hoger na afloop van de race dan tijdens de wedstrijd zelf. Een gevolg van het feit dat er bij stilstand in het parc fermé geen luchtcirculatie meer is en de hitte van de uitlaat daarenboven ook richting motor en restrictor uitstraalt. Ook het feit dat de luchtinlaat deels dicht zat met gras als gevolg van de duels zal tot de hogere temperatuur hebben bijgedragen. Maar de beslissing van de organisatoren is correct en we gaan niet in beroep" aldus Alexander Murdzevski Schedvin, Head of Motorsport bij Polestar. "Als nieuwkomer in een serie moet men er rekening mee houden dat de wagen nauwgezet gecontroleerd zal worden. Wat ik van dit raceweekend wil onthouden is dat we goed zitten qua betrouwbaarheid en prestaties en dat er louter sportief niks aan Björk's resultaten kan afgedongen worden".

Björk's dubbele diskwalificatie brengt uiteraard wat verschuivingen in de kampioenschapsstand met zich mee. Norbert Michelisz en Yvan Muller die in de hoofdrace net achter de Zweed waren geëindigd doen hierbij de beste zaak. Björk zelf moet jammer genoeg 22 punten inleveren en tuimelt van de achtste naar de twaalfde plek, ex aequo met Tom Coronel.

Kampioenschap:

1 MONTEIRO Tiago 77p
2 LÓPEZ José María 76
3 MICHELISZ Norbert 52
4 HUFF Rob 49
5 BENNANI Mehdi 48
6 MULLER Yvan 36
7 CATSBURG Nicky 35
8 VALENTE Hugo 16
9 TARQUINI Gabriele 12
10 CHILTON Tom GBR 12
11 EKBLOM Fredrik  7
12 BJÖRK Thed 6
13 CORONEL Tom 6
14 DEMOUSTIER Grégoire 1
15 FILIPPI John 1 

Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op maandag 18 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Slovakia Ring.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons