van der Horst

Slovakiaring: Tiago Monteiro voorbij Mehdi Bennani naar tweede seizoenszege voor Honda

Mehdi Bennani - Tiago Monteiro - Rob Huff - Daisuke Horiuchi
Mehdi Bennani - Tiago Monteiro - Rob Huff - Daisuke Horiuchi
In het Honda-kamp leefde de overtuiging dat de Honda Civic's het in de race beter zouden doen dan in qualifying en dat gevoel werd vandaag op de Slovakiaring ook bewaarheid. Mehdi Bennani mocht de hele (openings)wedstrijd dan wel leiden, in de slotfase kon de Marokkaan niet verhinderen dat Tiago Monteiro werkgever Honda een tweede zege bezorgde. Medevluchter Rob Huff kon de 'move' van zijn teamgenoot niet herhalen en strandde onder Bennani's bumper op de derde plaats. Verderop reed Gabriele Tarquini een sterke race, de Lada-rijder kon zijn vierde stek spijts constante druk van achtervolgers Lopez en Muller tot op de meet veilig stellen.
 
Mehdi Bennani - Citroën C-Elysée
Mehdi Bennani - Citroën C-Elysée
Het werd al bij al geen echt spannend vertoon deze WTCC-openingswedstrijd op de zonovergoten maar winderige Slovakiaring. Bennani ging bij de start voorbij Hugo Valente die vanop de pole mocht vertrekken. De boomlange Fransman kreeg enkele bochten verder bovendien af te rekenen met boeman én Lada-teamgenoot Gabriele Tarquini, verzeilde na wat over en weer getik even naast de baan en viel naar een negende stek terug.
Honda-rijders Tiago Monteiro en Rob Huff bedankten en nestelden zich onder de bumper van leider Bennani. Tarquini die door het akkefietje met Valente eveneens terrein had verloren, liet al meteen een behoorlijke kloof op het leiderstrio vallen. Een kloof die naarmate de race vorderde alleen maar groter zou worden.

Tiago Monteiro - Honda Civic WTCC
Tiago Monteiro - Honda Civic WTCC
Bennani, Monteiro en Huff zouden het dus onder elkaar uitvechten voor de podiumplaatsen. Sebastien Loeb Racing-vertegenwoordiger Bennani weerstond rondenlang knap aan Monteiro's druk. Tot de Portugees zich met nog twee ronden te gaan knap binnendoor wrong, zijn medevluchters meteen achter zich liet en finaal nog afgetekend won. Rob Huff kon het mooie manoeuver van zijn stalgenoot niet overdoen en naam vrede met een derde stek.

Gabriele Tarquini - Lada Sport Vesta TC1
Gabriele Tarquini - Lada Sport Vesta TC1
In het tweede groepje dat uiteindelijk op negen seconden van het leiderstrio zou finishen, moest Tarquini bogen op zijn enorme ervaring om de iets snellere Citroën's van Muller en Lopez achter zich te houden. Laatstgenoemde was in de beginfase te breed gegaan, waarvan Muller dankbaar had geprofiteerd. Lopez zette naderhand wel orde op zaken en ging Muller op zijn beurt voorbij. Norbert Michelisz en Thed Björk volgden de hele race in het zog van de Citroën's en leken zich met een zevende en achtste plaats te verzoenen. Tot Norbert Michelisz in de slotronde plots zijn duivels ontbond en na Muller ei zo na ook nog Lopez te grazen nam. Thed Björk zag het gebeuren en tikte als achtste aan voor Tom Chilton en zijn Volvo-stalgenoot Fredrik Ekblom die de top 10 afsloot.

Nick Catsburg tikte als elfde aan, de Nederlander die Lada-teamgenoot Valente vooraf ging, nam duidelijk geen risico's met het oog op de hoofdrace waarin hij vanop de eerste rij van start mag. Tom Coronel finishte waar hij vertrokken was, zijnde op een vijftiende stek.
Slechts eentje haalde finisvlag niet. Ferenc Ficza verzeilde na of door een brandje achteraan zijn Zengo Motorsport Honda Civic naast de baan en reed zich vast in de grintbak.


Uitslag Openingsrace Slovakiaring:

 1 Tiago Monteiro  11 ronden
 2 Mehdi Bennani  +2.526
 3 Rob Huff   +3.119
 4 Gabriele Tarquini   +9.247 
 5 José-María López  +9.453
 6 Norbert Michelisz  +10.085 
 7 Yvan Muller  +10.659
 8 Thed Bjork  +11.129 
 9 Tom Chilton  +11.606 
 10 Fredrik Ekblom +12.567
 11 Nicky Catsburg  +14.766 
 12 Hugo Valente  +18.505
 13 Grégoire Demoustier  +22.752
 14  John Filippi  +23.189
 15  Tom Coronel  +25.262
 16  James Thompson  +25.743
 17  Ferenc Ficza    8r

  Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 17 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Slovakia Ring.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons