van der Horst

Sochi: Mikhail Grachev wint voor eigen volk, James Nash nieuwe leider

Mikhail Grachev: derde zege
Mikhail Grachev: derde zege
Mikhail Grachev reed zondagnamiddag op een bloedhete en door sprinkhanen geplaagde Sochi Autodrom op overtuigende wijze naar een derde seizoenzege. De WestCoast Racing-rijder haalde het van Jean-Karl Vernay en de piepjonge Attila Tassi, de revelatie van deze gesmaakte tweede wedstrijd. Een vierde stek bleek voor James Nash net voldoende om Stefano Comini,vijfde, uit het leiderszadel te lichten. De Brit telt nu één punt meer dan de Zwitser die zelf één puntje meer totaliseert dan pechvogel Pepe Oriola, de Spanjaard haalde finishvlag niet.
James Nash - Craft Bamboo Lukoil SEAT
James Nash - Craft Bamboo Lukoil SEAT
Als één van de sprinkhanen die in de loop van de race deels het radiatorrooster van zijn WestCoast Racing-Honda Civic verstopten, sprong Grachev bij de start vanop de tweede rij naar de leiding. De Rus dook als leider de eerste bocht in voor polesitter Tassi en James Nash die op zijn beurt beter wegkwam dan frontrow-starter Mat o Homola. Volgden Morbidelli en Vernay, die zou de Italiaan al gauw voorbij snellen. Voor Homola gaat het van kwaad van erger, na een foutje valt die in één klap terug naar P9 achter Dusan Borkovic, eveneens plots achterop geraakt.

Na vijf ronden acht Nash het welletjes en lanceert een aanval op de onervaren Attila Tassi. Zijn maneuver mislukt niet alleen, hij verliest bovendien zijn plaats aan Vernay. Een ronde later gaat ook Morbidelli aan de Brit voorbij. Leider Grachev profiteert van het ellebogenwerk achter zich om de kloof naar zijn achtervolgers uit te diepen, hij zal onbedreigd winnen.

Eén enkel klein foutje van Attila Tassi volstaat voor Jean-Karl Vernay om de tweede plaats van de amper 16-jarige Hongaar in te pikken. Ook achtervolger Morbidelli wil best wel op het podium eindigen en zet Tassi onder druk, zonder succes evenwel. Erger, twee ronden later moet de heetgebakerde Italiaan met een gebroken stuurinrichting opgeven, het zit de oud-F1-rijder in 2016 echt niet mee. Dat geldt overigens ook voor Pepe Oriola die eveneens met mechanische problemen moet opgeven.

Achter Grachev en Vernay houdt Tassi tot de finishvlag vast aan zijn derde plaats. De youngster presteert beduidend beter dan diens meer ervaren B3 RAcing-teammaats Homola en Borkovic. James Nash moet zich tevreden stellen met de vierde plaats voor Stefano Comini, een belangrijk gegeven in de eindafrekening want voor één luttel punt gaat Nash - voor de meeting in Sochi nog co-leider met Oriola - opnieuw aan de leiding in het kampioenschap. Comini is nu tweede, de Zwitser springt voor één punt over de ongelukkige Oriola.

Mikhail Grachev kende een desastreuse seizoenstart. De Rus totaliseerde na drie wedstrijden één luttel punt, maar sinds hij het Liqui Moly Team Engstler-zitje ruilde voor een stek bij het Zweedse WestCoast Racing gaat het de Honda Civic-rijder voor de wind. Getuige diens drie overwinningen in Imola, op de Salzburgring en dus nu in het eigenste Sochi, enkel Pepe Oriola deed even goed.

Uitslag Race 2 Sochi:

1.Grachev 11 ronden
2.Vernay +1.254
3.Tassi +5.954
4.Nash +6.589
5.Comini +7.962
6.Borkovic +8.253
7.Kajaia +11.795
8.Afanasyev +13.977
9.Homola +15.603
10.Fulin +16.128
11.Sheshenin +24.691
12.Morbidelli  op 2 ronden
13.P.Oriola  op 3 ronden
14.Cerruti DNF
15.Rakhmatullin DNF

Kampioenschap:

1.Nash 169p
2.Comini 168
3.P.Oriola 167
4.Homola 144
5.Vernay 142
6.Morbidelli 131
7.Afanasyev 115
8.Borkovic 106
9.Grachev 91
10.Kajaia 66...

Foto: TCR Intl.Series
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op zondag 3 juli 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sochi.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons