van der Horst

Sochi - Stoffel Vandoorne: "Heel trots op deze titel in de GP2 Series"

GP2-kampioen Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
GP2-kampioen Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
Uniek! Een Belg heeft de titel gepakt in de GP2 Series, de wachtkamer van de Formule 1. Door in het Russische Sochi beslag te leggen op een derde en een vierde plaats wist Stoffel Vandoorne, sinds 2010 lid van het RACB National Team, al op twee meetings van het eind van het seizoen zekerheid te verwerven over de GP2-kroon.
Toen Stoffel Vandoorne in Sochi aankwam wist hij dat hij aan een handvol punten voldoende had om de titel in de GP2 Series te veroveren. Dat betekende echter niet dat hij in de kwalificaties op zeker speelde. Verre van zelfs.
"Ik schoot maar enkele duizendsten van een seconde te kort om de pole te pakken", lachte de Belg na afloop van de kwalificaties op vrijdag. "Ik dacht mijn tijd in mijn laatste poging te kunnen verbeteren, maar net toen ik er aan wou beginnen kreeg ik het zwart-wit geblokt te zien. Ik kwam dus 38 duizendsten van een seconde te kort en moest de race op zaterdag van op de tweede plaats beginnen."

Dat werd een chaotische wedstrijd, met een rode vlag-situatie vlak na de start. Omdat de duisternis begon te vallen werd de wedstrijd nadien tot 15 ronden ingekort.
"Ik had niet de beste start en het bleek haast niet mogelijk om opnieuw vooraan te geraken. We konden geen enkele strategie toepassen. Ik heb me dus maar toegelegd op het neerzetten van de snelste wedstrijdronde om naast mijn punten van de derde plaats ook nog die bonuspunten te veroveren. De overwinning ging naar Alexander Rossi."

Dat stelde de bekroning van onze landgenoot nog even uit, maar dat veranderde niets aan zijn motivatie. "Op zondag moest ik als zesde vertrekken, maar deze keer geraakte ik wel goed weg. In de tweede bocht was het nog even spannend, toen we met vier naast elkaar reden. Ik moest de bocht even afsnijden en wist een plaats te winnen. Een paar ronden verder wist ik ook Gasly te passeren. Ik zat achter Marciello en wou hem net inhalen toen de safety car kwam voorrijden. Een podiumplaats kon ik vergeten, maar het belangrijkste was binnen: ik had genoeg punten om de titel te veroveren."

Een titel die heel veel betekent voor Stoffel: "Ik ben er heel trots op dat ik deze eerste plaats in het kampioenschap samen met het ART team heb behaald, ze hebben het hele jaar lang schitterend werk geleverd. Het is ook een mooie manier om het RACB National Team te bedanken, mensen die sinds 2010 vertrouwen in mij stellen. Ik heb in de Belgische kleuren al een hele weg afgelegd, sinds ik het eenzitterstuurwiel wist te winnen. Ik ben ook heel opgetogen dat ik deze titel heb behaald met nog twee meetings te gaan. Nu kan ik me volledig toeleggen op wat ik het liefste doe: pole posities najagen en races proberen winnen."

 Foto: RACB National Team  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons