Spa: Dubbel podium voor Nicolas Vandierendonck

Nicolas Vandierendonck
Op de mooiste omloop van de wereld en in het voorprogramma van de vermaarde 24 Hours of Spa werd ook de vierde manche verreden van de Blancpain GT Sports Club. Een topcompetitie voor gentlemen drivers die ook afgelopen weekend opnieuw een mooi veld van 23 wagens op de been bracht. Een kampioenschap met ook meerder landgenoten waaronder Nicolas Vandierendonck met de Corvette C6 ZR1 GTE van SRT. De Amerikaanse krachtpatser is een uitzondering in een veld met vooral potente GT3-wagens. De Shipex rijder reed twee schitterende en foutloze races en werd tweemaal derde. Hij schuift zodoende op naar de tweede plaats in dit zeer competitief kampioenschap ten nadele van de Italiaanse Ferrari rijder Mario Cordoni.
Nicolas Vandierendonck - SRT Corvette ZR1 GTE
De Blancpain GT Sports Club komt vijfmaal in actie, telkens in het voorprogramma van de Blancpain Endurance, en is tijdens zijn tweede seizoen uitgegroeid tot een kwalitatief en kwantitatief hoogstaand kampioenschap. In Spa-Francorchamps werd veel verwacht van de thuisrijders en enkelen hebben die verwachting dan ook ingevuld.

Tijdens de verregende kwalificatie had Nicolas Vandierendonck geopteerd voor reeds gebruikte regenbanden in de veronderstelling dat het tarmac zou opdrogen. Het bleef echter nat, waardoor hij zich moest tevreden stellen met een 11de chrono binnen een veld van 23 wagens.

Eens het startschot gevallen van de kwalificatierace kon de Thems Racing rijder zich een weg banen van de 11de startpositie richting voorste gelederen. Naar het einde van de korte race toe kwam hij nog in het spoor van de Renault RS01 van Davide Roda en finishte op een knappe derde stek op anderhalve seconde van de supersnelle Renault.

Vertrokken vanop de derde stek in de lange main race kon Nicolas onmiddellijk doorstoten naar de 2de stek achter de Ferrari van de Poolse kampioenschapsleider Broniszewski die net als tijdens de kwalificatierace de meute op gang trok. De Corvette rijder slaagde erin om enkele ronden in het spoor te blijven van de Pool, maar moest dan de rol lossen en zich in de zesde ronde concentreren op de Renault RS01 van Davide Roda die de tweede plaats kwam bestoken. Kort nadien werd de West-Vlaamse zakenman naar de derde plaats verdrongen, maar hij bleef voeling houden met de Renault en finishte voor de tweede maal dit weekend op het podium en op minder dan drie seconden van Roda, terwijl de vierde zeven seconden later over de meet bolde.

Nicolas Vandierendonck - Blancpain GT Sports Club
Nicolas Vandierendonck: “Broniszewski is ongrijpbaar en hem trachten te volgen met een Corvette in deze configuratie met extra gewicht en kleine brides zou een moordaanslag betekenen op de banden die na zes ronden reeds beginnen te degraderen. Ik wist dat de Renault RS01 geen punten pakt omdat deze wagen reglementair te snel is, waardoor ik mijn wedstrijd tot tweemaal toe kon consolideren op de derde plaats. Tijdens de eerste race moest ik uiteraard verschillende wagens passeren om naar de derde plaats te rijden. Tijdens de tweede en lange race lukte ik een goede start en ook nadat ik terug naar de derde plaats werd verwezen door de Renault, heb ik geconsolideerd en in de spiegels gekeken naar de concurrentie. Ik liep naar het einde van de race terug in op Roda, maar ik heb zijn stelling wijselijk niet aangevallen. Zodoende pak ik tweemaal de punten van de tweede plaats. Ik ben zeer tevreden met deze twee podiumplaatsen en de tweede plaats in het kampioenschap”.

Met nog één weekend te gaan in Barcelona kan Broniszewski niet meer worden bijgehaald, maar de Pool zal deze wedstrijd zeker rijden en uiteraard opnieuw willen winnen. Zodoende zal het zeker nog interessant worden inzake de strijd voor de titel van vice kampioen tussen een vijftal rijders waarvan Nicolas Vandierendonck over de beste papieren beschikt. Er zijn nog 33 punten te verdelen, terwijl de Shipex piloot momenteel een voorsprong heeft van respectievelijk 3, 9 en 11 punten op Cordoni, Lanting, De Bernardi en Van Glabeke.

“Mijn circuitkennis en ervaring op het circuit van Barcelona is klein en zeker niet goed tegenover de verzamelde concurrentie,” aldus nog Vandierendonck. “Er is nog een testweekend van Curbstone en ik voel me dan ook verplicht om te gaan trainen als ik mijn tweede plaats wil verdedigen. Een goede chrono in Barcelona tijdens de kwalificatie is reeds halve winst in mijn situatie. Van de 11de naar de 3de plaats rijden zoals afgelopen weekend zal niet iedere wedstrijd lukken. Vraag maar aan Patrick Van Glabeke. Die reed tijdens de tweede race van de 20ste naar de 5de plaats en was in zeer goede doen. Hij kent de track in Barcelona trouwens zeer goed en wordt een kwaaie klant in zijn nieuwe Ferrari 488 GT3”.

“Ik reed afgelopen weekend in Spa niet zo sterk als in Brands Hatch, maar wel iets slimmer en het puntensaldo was duidelijk beter. De snelle slijtage van de banden speelt nog steeds een grote rol op de Corvette, maar via hulp van de ingenieur kan ik het nu beter inschatten. Ook de coaching van Jaap van Lagen heeft me sneller gemaakt in Spa. En nu gaan we alle gewicht in de weegschaal gooien om ook Barcelona tot een goed einde te brengen en zodoende de vice titel te ambiëren”, besluit een strijdvaardige Nicolas Vandierendonck.