van der Horst

Spa Euro Race: Gemengde gevoelens bij NSC Motorsports

NSC Motorsports - Lamborghini Gallardo GT3
NSC Motorsports - Lamborghini Gallardo GT3
Na de knappe zege op de Nürburgring met de Syntix Lamborghini Gallardo GT3, zakten Thierry Verstraete en Pieter Dubois met veel vertrouwen af naar het mooiste circuit van de wereld in Spa-Francorchamps waar de Supercar Challenge zijn derde raceweekend van het seizoen organiseerde in het kader van de Spa Euro Race. De Ardeense omloop is de thuisbasis van Curbstone Track Events en dus waar ook Thierry Verstraete de basis legde van zijn racecarrière.
  • Circuit Zolder
NSC Motorsports - Lamborghini Gallardo GT3
NSC Motorsports - Lamborghini Gallardo GT3
Tijdens de kwalificatie liep alles gesmeerd en werd de snelste chrono op de tabellen gezet in Divisie GT. Maar de snelste chrono die Pieter Dubois realiseerde werd nadien geschrapt omdat hij de track limit niet respecteerde bovenop de Raidillon. De Syntix rijder kleurde buiten de lijntjes en kreeg daarvoor een sanctie. Het reglement van de Supercar Challenge stipuleert dat de snelste chrono wordt gebruikt voor de startopstelling van de eerste manche, terwijl de tweede snelste chrono dan weer dienst doet voor de startpositie van de tweede manche van het weekend. In het geval van NSC Motorsports werd dit dus gereduceerd tot de tweede en de derde snelste tijd. Maar toch goed voor telkens een start vanop de tweede plaats in Divisie GT na de FMA Curbstone Ferrari van Patrick Van Glabeke en Frédérique Jonckheere.

Pieter Dubois: “In theorie hadden we tweemaal op de pole kunnen staan. Mijn beste chrono werd geschrapt, terwijl mijn tweede beste tijd sneller was dan de tweede snelste chrono van onze vrienden van Curbstone. Maar de reglementen zijn er nu eenmaal om nageleefd te worden en zodoende dienden we tweemaal te starten vanop de tweede plaats na de Ferrari van FMA Curbstone Corse. Maar we zaten goed in het ritme en we waren uiteraard tevreden na de kwalificatie”.

NSC Motorsports - Lamborghini Gallardo GT3
NSC Motorsports - Lamborghini Gallardo GT3
Thierry Verstraete pakte de eerste start voor zijn rekening, maar kwam door omstandigheden met ondermeer pick up van marbles nooit echt goed in de wedstrijd. Hij gaf de Lamborghini door in vierde positie en dat was dan ook de positie waarin Pieter nadien onder de geblokte vlag dook.
Ook de tweede race van het weekend werd afgesloten met een vierde plaats in Divisie GT. Pieter kende een excellente start en positioneerde zich meteen aan de leiding in divisie GT en vierde algemeen. Maar in de vierde ronde maakte hij een pirouette in de Source en verloor een pak seconden en plaatsen. Het duo draaide telkens de tweede snelste chrono in de beide wedstrijden, waardoor een vierde plaats in de eindstand niet onmiddellijk de juiste weerspiegeling is waartoe Thierry, Pieter en de Lamborghini Gallardo GT3 in staat zijn.

“Het was zeker geen perfect weekend maar ik maakte opnieuw vorderingen”, gaat Thierry verder. “Tijdens de kwalificatie verliep alles vlekkeloos met goede chrono’s, maar nadien vonden we niet onmiddellijk een goede set up. De wagen was te traag op de rechte stukken en er was te weinig grip. Tijdens mijn stint en mede door het drukke verkeer ben ik enkele malen naast de ideale rijlijn terecht gekomen. De piste lag bezaaid met marbles en ik verzamelde daardoor pick up op de banden, waardoor ik het gevoel had dat ik op kasseien reed. Niet evident, maar dat maakt deel uit van mijn leerproces. Ik ben dus opnieuw een pak ervaring rijker en dat is dit seizoen mijn grootste betrachting.”

Pieter Dubois treedt zijn vaste kompaan bij.
NSC Motorsports - Lamborghini Gallardo GT3
NSC Motorsports - Lamborghini Gallardo GT3
“We hebben getracht om na de kwalificatie een goede set up te vinden, maar we werkten mijn inziens in de verkeerde richting. We reden met teveel downforce waardoor we op de lange rechte lijnen geen goede topsnelheid kregen. Bovendien hadden we te weinig mechanische grip wat zich vooral vertaalde in de rechtse bochten en de spin die ik maakte in de La Source. We moeten de zaak eens grondig onderzoeken. Het is telkens zoeken naar de ideale set up op de Pirelli banden waarover Reiter Engineering weinig of geen data beschikt tegenover de Michelin rubbers. Op de Nürburgring lukte het perfect terwijl we op Francorchamps in de problemen kwamen. Desondanks was de kwalificatie goed en misschien hadden we de set up nadien niet meer mogen wijzigen. Maar tijdens een race in hete weersomstandigheden kan de wagen anders reageren dan tijdens de trainingen en we hebben achteraf gezien verkeerd gegokt.”

Door de regelmaat tijdens de vier voorbije wedstrijden op de Nürburgring en Francorchamps staat het duo Verstraete-Dubois ondertussen wel knap derde in de Divisie GT. Op Circuit Zolder binnen enkele weken is de vierde afspraak van de Supercar Challenge en dan zullen de beide heren opnieuw paraat tekenen en ditmaal opnieuw voor minimum een podiumplaats.

www.nsc.cx

Pers NSC MotorsportsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op woensdag 11 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons