van der Horst

Spa Euro Race: Jan Lauryssen bezorgt Q1 TrackRacing allereerste Belcar-zege

Podium Belcar Spa Euro Race
Podium Belcar Spa Euro Race
Q1 TrackRacing heeft de Belcar-manche in het kader van de Spa Euro Race op zijn naam geschreven. Jan Lauryssen soleerde in zijn Porsche 911 GT3 Cup richting de zege en hield de PK Carsport Audi R8 LMS GT2 van regerend kampioenen Bert Longin, Stienes Longin en Peter Gulinckx af. Michiel Haverans en Philippe Wils zorgden voor een tweede Porsche op het podium en schonken daarmee RedAnt Racing meteen ook een eerste podium dit seizoen. De Lamborghini Huracán Super Trofeo van puntenleiders Cédric Wauters, Mario Martlé en Kenneth Linthout viel uit na een sterke inhaalrace. De Bilia Edmond by G&A Racing BMW M2 CS Racing van Fred Caprasse en Arthur Rasse won de TA-klasse en was daarmee uiteraard ook eerste toerismewagen.
  • Hamofa Performance
Start Belcar Spa Euro Race 2023
Start Belcar Spa Euro Race 2023
Jan Lauryssen verzilverde bij de start van de 180 minuten durende Belcar-race op Spa zijn pole positie en op een korte periode bij de pitstops na stond de Antwerpenaar zijn leidersplaats niet meer af. De monteurs van Totaalplan Racing stoomden tijdens de uren voor de start nog een nieuwe Lamborghini klaar, na de crash van Mario Martlé tijdens de eerste minuten van de vrije training op vrijdag. De winnaars van de openingsrace in Zolder mochten vanuit de pitlane vertrekken en Cédric Wauters rukte in snel tempo op doorheen het veld, maar zou uiteindelijk ontgoocheld de handdoek moeten werpen na een probleem met o.a. een van de remmen. Na 25 minuten wedstrijd volgde net voor het openen van het pitwindow een neutralisatie, maar vooraan het veld veranderde er weinig.

Q1 TrackRacing - Porsche 911 GT3 Cup
Q1 TrackRacing - Porsche 911 GT3 Cup
Jan Lauryssen had voor de neutralisatie in geen tijd een kloofje geslagen en deed die oefening bij het zwaaien van de groene vlag nog eens vlotjes over. We behielden een kopgroep die relatief dicht bij elkaar zat, tot Koen Wauters zich in de Belgium Racing Porsche 911 GT3 Cup #98 verremde in Bruxelles en daarbij in aanraking kwam met teamgenoot Michael Cool in de zusterwagen. De #99 zou geen rol van betekenis meer spelen, terwijl ook de #98 die Wauters deelde met Jos Menten problemen kreeg met de wegligging. Menten zou in de absolute eindfase de RedAnt Racing Porsche van de debuterende 16-jarige Kaï Rillaerts en John De Wilde nog verschalken en zo aan de voet van het podium stranden.

Hamofa Motorsport - BMW M4 GT4
Hamofa Motorsport - BMW M4 GT4
GTB was, net als bij de seizoensopener, een kolfje naar de hand van Hamofa Motorsport. De BMW M4 GT4 van Kris en Rob Verhoeven zegevierde, voor de gelijkaardige wagens van TCL Motorsport (Terclavers/Terclavers/Zaenen) en BMS Motorsport (Van Belle/Van Pelt).

Caprasse/Rasse waren zoals gemeld de snelste toerisme. Zij hadden een goede minuut bonus op de TCR Cupra (Van den Hove/Van den Hove/Bradt), die weliswaar een drive-through penalty kreeg te slikken. PK Carsport-youngsters Matisse Lismont en Junior Planckaert mochten mee op het podium.

VDW Motorsport - BMW E46
VDW Motorsport - BMW E46
Het VDW Motorsport trio Ron Van de Water, Edwin Beyers en Nico Vangeel won overtuigend de GTB-klasse en doet zo een uitstekende zaak in de voorlopige tussenstand. Tom en Guido Werckx klokten in hun JJ Motorsport BMW 330i als tweede af, voor de BMW 325i van Vincent Convents en Steve Raymakers.

Opvallende vaststelling na deze tweede manche: de Balance of Performance lijkt de goede richting uit te gaan. Porsche en Audi wisselden de snelste ronde uit en uiteindelijk zou Stienes Longin in de PK Carsport Audi in de eindfase de snelste chrono op de tabellen zetten, een tijd die slechts 2,5 tiende sneller was dan de besttijd van winnaar Jan Lauryssen. De regerende kampioenen gaan dankzij hun tweede tweede plaats op rij wel aan de leiding in de puntenstand.

Het Belcar Endurance Championship neemt nu bijna drie maanden rust in de aanloop naar de koninginnenmanche: de 24 Hours of Zolder. Het traditionele hoogtepunt van het seizoen vindt plaats op 26 en 27 augustus.

--- Uitslag Belcar-manche Spa Euro Race (pdf) ---
 Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zaterdag 3 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons