van der Horst

Spa Euro Race: Wie op het podium naast Alan Czyz en Tomas De Backer?

Tomas De Backer
Tomas De Backer
Na een lange rustperiode maken de deelnemers van de dit jaar nieuwgevormde Benelux Ford Fiesta Sprint Cup zich op voor de tweede afspraak van het seizoen. Hiervoor trekt de meute naar de Spa Euro Race, om te racen op wat bekend staat als het mooiste circuit ter wereld!
Alan Czyz
Alan Czyz
Met twee overwinningen en twee snelste ronden stond er tijdens de openingsmanche van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup, die betwist werd op Circuit Zandvoort, geen maat op Pool Alan Czyz. Om dat doel te bereiken moest de rijder van de #46 Nowicki Auto Serwis telkens stevig afrekenen met de oppositie van Tomas De Backer, in de voor hem nieuwe #97 FordStore Feyaerts. Het zou ons niet verbazen dat Czyz-De Backer opnieuw vooraan te vinden zijn. Vooral als we ons het pittige duel herinneren dat zij vorig jaar in Francorchamps uitvochten – het was vaak kantje-boord! – waarin de Belg in Race 2 nipt het pleit won van zijn Poolse collega. Een terugblik leert ons ook dat een zekere Tom Vanderheyden in Race 1 dezelfde De Backer en Ellis Spiezia, de Amerikaanse Italiaan, aan de eindmeet voorafging. En wie staat er in de Ardennen opnieuw aan de start, nadat hij er in de Nederlandse duinen niet bij was? Inderdaad. Ellis Spiezia in de vertrouwde #128 Nitro Racing. De in Düsseldorf woonachtige jongeling is bovendien een stevige partij in de Junior-competitie, waarin hij de degens zal kruisen met, jawel, Alan Czyz, een sterke Esmee Kosterman in de #65 Ford Broekhuis en Calvin de Groot, zeg maar de revelatie van het Zandvoortse weekend. Daar zat hij nog achter het stuur van de geleende MV Racing-Fiesta en het is de bedoeling dat hij in Francorchamps plaats mag nemen in de JDK Racing Fiesta van Jo ‘Oeste Racing’ Lambrecht. Uiteraard moet Czyz niet alleen in de Junior-hiërarchie rekeninghouden met La Kosterman, Spiezia of De Groot. Er is naast, mogelijk, Czyz-De Backer nog een derde plaatsje vrij op het Benelux-podium…
 
En er zijn nog kapers op de kust. We citeerden al Tom Vanderheyden, nog steeds in de vertrouwde #102 Ford Peerlings. Hij en Ford Peerlings-collega Philippe Huart hebben nog andere doelen in het verschiet. Na vijf jaar gescheiden competities – met specifieke klassementen België en Nederland – gelden er dit jaar échte Benelux-rangschikkingen. Met naast een overall uitslag de reeds geciteerde Junior Ford Fiesta Sprint Cup en, vooral, de nieuwe Gold Cup Ford Fiesta Sprint Cup, voorbehouden aan +30 jarigen. In die Gold Cup leidt Johan Land in de #80 Nice Racing, voor de #34 Bas Koeten Racing/ Technova College Racing van Stefan Barewijk, de #98 Ford Peerlings van Philippe Huart, de #28 Nitro Racing van Duitser Björn Dietrich en Tom Vanderheyden, die in Race 1 niet kon scoren.
 
Gezien de Ford Dealer Team Cup ook in Benelux-verband wordt betwist, kunnen voortaan Nederlandse Ford-garages meedingen voor de begeerde kroon van ‘snelste Ford-garage’. Geholpen door het score van Tomas De Backer staat tweevoudig Ford Dealer-kampioen FordStore Feyaerts daar aan de leiding en op de tweede plaats vinden we, met dank aan Esmee Kosterman, nieuwkomer Ford Broekhuis, voor de twee Ford Peerlings-vertegenwoordigers!
 
Esmee Kosterman
Esmee Kosterman
Zoals dat al enkele jaren het geval is tijdens races op Spa-Francorchamps deelt de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup opnieuw in training en de twee races telkens de piste met de (snellere) Mazda MX5 Cup! Dat heeft natuurlijk alles te maken met de kostprijs – lees track time - voor het kunnen organiseren van races op Spa-Francorchamps. Om dat kostenplaatje toch een beetje te drukken is er dus binnen de organisatie van V-Max Racing Management dit soort samenwerking! Dat wil zeggen dat er twee gescheiden startvelden gelden en de snellere Mazda’s zo’n twintigtal seconden eerder van start gaan en van zodra die eerste groep voorbij de Eau Rouge is geraakt, het de beurt zal zijn aan de Benelux Fiesta-meute.
 
Op zaterdag 3 juni is er voor het verenigde Fiesta-Mazda-startveld om 9u00 een eerste vrije training, waarna om 12u28 een tweede vrije sessie volgt. Die eerste wedstrijddag sluiten we, klokke 18u09 af met de kwalificatie. Omdat de komst van safety cars bij zowel de Mazda’s als de Fiesta’s mogelijk voor vertraging, lees oponthoud, kan zorgen, gelden er twee sprints van niet 30 maar 35 minuten. Het samenvoegen van de twee kampioenschappen tot één grote Benelux-competitie heeft dan weer als gevolg dat de startgrid niet meer wordt opgesplitst in een Belgische of Nederlandse Top 5, en dat er voor Race 1 (zondag 4 juni 9u10) een omgekeerde Top 10, overall, geldt, en in Race 2 (zondag 4 juni 16u56) de snelste rijder vooraan op de grid plaatsneemt!
 
Benelux Ford Fiesta Sprint Cup, na Round 1:
 
Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Alan Czyz, 42; 2. Tomas De Backer, 33; 3. Calvin de Groot, 30; 4. Esmee Kosterman, 26; 5. Johan Land, 23; 6. Stefan Barewijk, 20; 7. Philippe Huart, 18; 8. Björn Dietrich, 15; 9. Tom Vanderheyden, 9
 
Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Alan Czyz 43; 2. Esmee Kosterman, Calvin de Groot 32
 
Gold Cup Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Johan Land 38; 2. Stefan Barewijk 37; 3. Philippe Huart 24. 4. Björn Dietrich 24; 5. Tom Vanderheyden 15
 
Ford Dealer Team Cup: 1. #97 FordStore Feyaerts 40; 2. #65 Ford Broekhuis 34; 3. #98 Ford Peerlings nv Pelt 28; 4.. #102 Ford Peerlings nv Pelt 15

Ford Fiesta Sprint Cup BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op maandag 29 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons