van der Horst

Spa-Francorchamps: Hites/Pulcini grote winnaars na spektakelrace

Oregon Team - Lamborghini Huracan GT3 EVO
Oregon Team - Lamborghini Huracan GT3 EVO
Benjamin Hites en Leonardo Pulcini schreven geschiedenis, want het duo won op Francorchamps de eerste endurance race in het kader van de International GT Open. De Oregon Team Lamborghini was de betere na 2 uur en 20 minuten wedstrijd en hield de zusterwagen van Kevin Gilardoni en Glen Van Berlo achter zich. Alleen werden deze laatsten bestraft na de race, waardoor Jordan Love en Frank Bird in de HRT Mercedes naar de tweede plaats opschoven. Ook was er Belgisch succes, want Laurent de Meeus en zijn teamgenoot Jamie Stanley behaalden de tweede plaats in de Am-klasse.
Theeba Motorsport - Mercedes-AMG GT3 Evo
Theeba Motorsport - Mercedes-AMG GT3 Evo
Over het algemeen verliep het nieuwe concept van de endurance race vlot, al vielen er genoeg penalties vanwege het niet naleven van de handicap. Ook verloren we kampioenschapsleiders Joe Osborne en Nick Moss in de eerste bocht, nadat de Optimum Motorsport McLaren aangetikt werd en moest opgeven met een gebroken ophanging. De safety car moest tweemaal uitrukken. Een eerste maal nadat Earl Bamber in de Singha Racing Team TP12 Porsche en Adam Christodoulou in de Theeba Motorsport Mercedes elkaar raakten bij het uitkomen van Les Combes. De Porsche kon zijn weg verder zetten, maar net tijdens de laatste pitstopperiode veroorzaakte Piti Bhirombhakdi de tweede safety car door van de baan te gaan.

Hierdoor kregen we een interessant duel voor de winst. Terwijl Pulcini de leiding had, vocht Van Berlo zich voorbij Love. de posities bleven behouden, maar uiteindelijk kreeg de race nog een onverwachte wending. Beide Lamborghini's kregen namelijk nog een penalty voor het overschrijden van de tracklimieten. Gezien Pulcini maar vijf seconden kreeg, kon hij de overwinning zonder problemen vasthouden. Van Berlo daarentegen kreeg er tien aangesmeerd en zag zo een één-twee voor Oregon Team in rook opgaan.

Laurent de Meeus
Laurent de Meeus
In de Am-klasse was er toch een blije Laurent de Meeus na de race. De Belg mocht dankzij het beukwerk van teamgenoot Jamie Stanley het podium op als tweede na de Getspeed Mercedes van Kiki Sak Nana en Adam Osieka. Hiermee neemt het duo ook de leiding over in het klassement, voor het duo Alexander Hrachowina/Martin Konrad, die met de Mann-Filter Team Landgraf Mercedes als derde eindigden. De winst in de Pro-Am klasse ging naar de Olimp Racing Audi van Marcin Jedlinski en Karol Basz.

Foto's: Thomas SmetsDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in International GT Open op zondag 19 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa-Francorchamps.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons