van der Horst

Spa maakt zich op voor WTCC-feest

f69023e4eaf89071436f19848a2e2606dba6af3a.jpg
Terwijl het WK voetbal in Brazilië met veel aandacht gaat lopen, komen dit weekend ook de liefhebbers van pur sang endurance-wedstrijden aan hun trekken met de jaarlijkse editie van de 24H van Le Mans. Maar ook voor autosportfans die het van pittige, rechtstreekse duels op de baan moeten hebben en lak hebben aan verplichte bandenwissels, DRS, push-to-pass, aan strategieën en aan races die gewonnen worden in de pitstraat is er goed nieuws. Op 21 en 22 juni is de WTCC-karavaan immers te gast in ons eigenste Spa-Francorchamps voor de zevende en inmiddels alweer laatste meeting op het Europese continent. Een ultieme, uitgelezen kans dus voor Belgische sprintfans, niet alleen om hun helden van erg dichtbij aan het werk te zien, maar ook om live van de sterk verhoogde spektakelwaarde van het WTCC te proeven. Allen daarheen dus!
  • Dreamdrive
RML Chevrolet Cruze
RML Chevrolet Cruze
Het WTCC onderging in het tussenseizoen een ingrijpende technische upgrade. De wagens kregen een agressievere look aangemeten en zo'n 80 PK extra onder de motorkap. Hoewel vooraf werd geopperd dat het nieuwe, meer downforce genererend aerodynamisch pakket en de grotere kwetsbaarheid van nieuwe aerodynamische elementen wel eens nefast kon zijn voor het spektakel, bleek dit helemaal niet het geval. Integendeel, de tot dusver verreden wedstrijden stonden bol van actie, van al dan niet geslaagde inhaalmaneuvers waarbij contacten, minder nog dan in het verleden, werden geschuwd.

Citroën Racing
Citroën Racing
Op sportief vlak vreesde men een seizoenlange cavalier seul van constructeur Citroën die immers de ontwikkeling van zijn nieuwe wagen met maanden voorsprong op concurrenten Honda, Lada en RML Chevrolet had aangevat. Ook die vrees lijkt nu grotendeels ongegrond. Citroën leidt weliswaar nog steeds de dans en moest, soms met enig geluk zoals recent in Moskou, nog maar één enkele zege (Morbidelli op de Hungaroring) uit handen geven. Spijts de snel opeenvolgende raceweekends en de daaruit voortvloeiende beperkingen om de Civic en Cruze door te ontwikkelen, hebben concurrenten Honda en Chevrolet RML reeds een behoorlijk deel van de initiële kloof naar de C-Elysée weten te dichten.
Gabriele Tarquini - Honda Civic WTCC
Gabriele Tarquini - Honda Civic WTCC
Het gaat 'm  vandaag nog slechts om tienden van seconden en dat laat zich ook duidelijk merken aan het wedstrijdverloop en het eindresultaat. Citroën totaliseert vandaag tien zeges uit elf wedstrijden en eiste tot dusver 20 podiumplaatsen voor zich op, maar ook negen Honda-rijders en vier Chevy-vertegenwoordigers schopten het inmiddels al tot op het WK-podium. Daarbij weliswaar geholpen door het omgooien van de Q2-top 10 voor race 2 en de 40 à 60 kg compensatie-ballast die de C-Elysées sinds de derde meeting met zich meezeulen.

Hugo Valente - RML Chevrolet Campos Racing
Hugo Valente - RML Chevrolet Campos Racing
Positief ook is het feit dat naast gevestigde waarden zoals o.m. Yvan Muller, Gabriele Tarquini, Tiago Monteiro en Tom Coronel dit jaar ook een handvol nieuwkomers mee het mooie weer maakt en zich vooraan in de strijd om de podiumplaatsen of zelfs de zege weet te mengen. Denken we maar aan de verrassende zege van Chinees Ma Qing Hua in Moskou in wat amper zijn tweede race was, aan Münnich Motorsport-rijder Gianni Morbidelli, de enige die Citroën tot dusver te snel af was, maar ook aan Fransman Hugo Valente die ook al in Rusland een lonkende zege door een drive-through penalty uit handen moest geven, maar niettemin al twee keer op het podium kwam te staan.

Sebastien Loeb - Citroën Racing
Sebastien Loeb - Citroën Racing
Vergeten we ook toerwagendebutant Sébastien Loeb niet. De negenvoudige wereldkampioen rally betaalt weliswaar nog leergeld, maar heeft de omschakeling ongemeen snel verteerd. Getuige zijn twee overwinningen en vijf podiumplaatsen, waarmee hij nauwelijks voor leermeester Yvan Muller (2 zeges, 6 podiums en amper zeven punten meer) moet onderdoen. De Fransman is wereldwijd ongemeen populair en zal, samen met de in de Lage Landen erg mediagenieke Tom Coronel, ongetwijfeld veel fans naar de Ardeense tobogan lokken.

José Maria Lopez - Citroën Total
José Maria Lopez - Citroën Total
En dan is er ook nog José Maria Lopez, de Argentijn die vorig jaar bij zijn debuut voor eigen publiek en aan het stuur van een niet eens zo competitieve BMW, iedereen het nakijken gaf. Puntenleider 'Pechito' houdt, spijts zijn vier zeges en acht podia die hem een riante voorsprong van 41 punten op rivaal Muller opleveren, nog steeds vast aan zijn rol van dankbare underdog, maar u en ik weten inmiddels wel beter.

Poster FIA WTCC Spa 2014
Poster FIA WTCC Spa 2014
Het is inmiddels al van 2005 en dus de start van de nieuwe FIA WTCC-era geleden dat het wereldkampioenschap voor toerismewagens nog eens op het mooiste circuit ter wereld te gast was. Het ging er dan al vrij geanimeerd aan toe en Dirk Müller (BMW) en Fabrizio Giovanardi (Alfa Romeo) kwamen er toen op de hoogste trede te staan. Belgen kregen we in het WTCC enkel aan de start tussen 2006 en 2010. Pierre-Yves 'Pilou' Corthals werkte in deze periode 57 wedstrijden af met SEAT en Honda, en legde gezien zijn beperkt budget, een eervol parcours af. De laatste WTCC-races op Belgische bodem werden in 2010 (met Corthals en Vincent Radermecker) en 2011 op Circuit Zolder verreden. De onder Belgische licentie aantredende Andrea Barlesi (SEAT) tenslotte werkte in 2012 een onvolledig seizoen af.

Praktische info FIA WTCC Spa-Francorchamps 21-22 juni 2014

  • De prijs van het algemene inkomticket dat bovendien toegang geeft tot de tribunes én de paddock bedraagt:
    • 28 € in voorverkoop (via de banner op Autosport.be)
    • 35 € ter plekke
    • kinderen tot 12 jaar:gratis
  • de gedetailleerde timing (pdf) van het rijkgevulde programma met o.m. handtekensessie, FIA F3-, ETCC-, GT Tour- en Abarth-nevenwedstrijden. Noteer dat de timing (pdf) iedereen toelaat ruim op tijd huiswaarts te keren voor de WK-match van de Rode Duivels tegen Rusland.
     
  • Info op het internet: www.spafiawtcc.com

FIA WTCC voor beginners
FIA WTCC voor beginners


Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 13 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting WTCC Spa-Francorchamps.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons