van der Horst

Spa Six Hours: Voorbeschouwing organisatoren

De Spa Six Hours, de proef die zijn naam verleende aan de meeting, is uiteraard opnieuw het hoogtepunt van het weekend; een weekend op poten gezet door Roadbook Organisation op het circuit van Spa-Francorchamps. Op 19, 20 en 21 september zien we zeer uiteenlopend en prachtige wagens aan het werk, een goede 100 daarvan in de hoofdrace, de andere in 11 schitterende andere series. De liefhebbers van F1, Prototypes, GT en Toerismewagens van weleer komen allemaal aan hun trekken en dat vanaf vrijdag op de mooiste omloop van de wereld en bovendien lijkt het weer goed te worden!
  • Skylimit Events
Laten we beginnen met een 20-tal F1-wagens uit de seventies en eighties, in het FIA Masters Historic Formula One Championship. Hier zien we de specialisten van de discipline zoals Manfredo Rossi Di Montelera (Brabham BT42), Gregor Fisken (McLaren M23), Simon Fish (Ensign N180), Steve Hartley (Arrows A4) of andere Martin Stretton (Tyrrell 012) en met zeker twee Belgen als concurrenten:  Christophe D’Ansembourg (Williams FW07/C) en… Loïc Deman (Arrows A6) die uiteraard behoorlijk snel is. De Ligier JS11/15 ex-Didier Pironi van Hugues Taittinger is op zich al de moeite van de verplaatsing waard…

Ouder zijn de sterren van de Historic Grand Prix Cars Association waar we namen als Ferrari, Brabham, Cooper, Maserati, Lotus, Aston Martin enz. tegenkomen. De oudste wagen is de Maserati A6 GCS Monofaro van de Belg Christian Dumolin, uit 1947 en de meest recente, de Brabham BT11 van de Amerikaan John Romano, uit 1964. Alles is hiermee gezegd… De Formula Junior Historic Racing Association was dan weer een serie die als springplank naar hogerop diende in de jaren ’60…

De Prototypes doen ook heel wat mensen dromen, vandaar de CanAm Interserie Challenge, met onder meer McLaren, March, Lola, Shadow, Aston Martin en Chevron. De wagens namen in die tijd monsterlijke proporties aan. De competitie bij uitstek is echter de FIA Masters Historic Sports Car Championship, met de Lola T70, T290 et T212, McLaren M1C en M1B, Chevron B8 en B16, Elva MK8 en MK7... Hier zien we onder meer de Belg Marc Devis die op eigen bodem wil schitteren. De Historic Sports Car Club is dan weer het jachtterrein van de Porsche 901, Ford Mustang, Ford Galaxie, Morgan +4 et +8, Jaguar E-Type en XK150 of de Lotus Elan.

Zo komen we bij de Groot Toerisme of GT met de Masters Gentlemen Drivers Pre-66 GT, voorbehouden aan AC Cobra, Jaguar E-Type, Aston Martin DB4, Bizzarrini 5300, TVR Griffith en Grantura, Chevrolet Corvette en vele andere. De British Sports - GT & Saloon Challenge, telt maar liefst 70 wagens op de startgrid, gaande van de Ford GT40 en Chevrolet Corvette tot de MG Midget! Prestigieuze namen zien we ook in de Woodcote Trophy en de Stirling Moss Trophy waar het wagens zijn als de HWM, Jaguar D-Type en C-Type, Aston Martin DB2 et DB3, Lister Knobbly, Lotus XI, Frazer Nash Le Mans Replica, Ferrari 246S, Jowett Jupiter, Maserati 200 SI die de show stelen. What else?

Voor liefhebbers van wagens die de geschiedenis van de 24 Uur van Spa-Francorchamps geschreven hebben, zijn er de races voor toerwagens, met onder meer de Masters Touring Cars waar de trekpleisters zijn: BMW 3.0 CSL, Aston Martin DB4 Lightweight, Mercury Comet Cyclone, Alfa Romeo GTAm of Ford Mustang, Galaxie, Falcon, Cortina en Escort. In de U2TC vinden we dan weer BMW 1800 TISA, Alfa Romeo Giulia Sprint GTA en Ford Cortina Lotus, met rijders als Frank Stippler, Carlos Monteverde, Martin Stretton, Norman Nato, Michael McInerney, Jackie Oliver…

In rechtstreekse samenwerking met de Belgische Federatie voor Oldtimervoertuigen (BFOV), die er voor zorgt dat de Villa van de Eau Rouge drie dagen lang een heus huis van de BFOV wordt, staan we dus voor een fantastisch evenement en dat aan een democratische prijs. Zo betaalt u 30 euro voor de drie dagen (20 euro voor de toegang op zondag en gratis voor -12j). Er is echter zoveel meer dan de races, met een reis in de tijd, door de paddock van de Spa Six Hours (paddock uithouding), de 50ste verjaardag van de Ford Mustang, simulatoren voor de jongeren onder ons en de Parking 14 voorbehouden aan de leden van BFOV, waardoor het een echt rijdend museum wordt. En u zal zeker ook genieten van de Spa Six Hours Paddock Girls, die heel het weekend in de paddock aanwezig zijn. See you in Spa !

Spa Six Hours Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op woensdag 17 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Six Hours.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons