van der Horst

Spielberg: Scheider-incident zorgt voor commotie (+ video's)

Robert Wickens - Timo Scheider
Robert Wickens - Timo Scheider
De 'ingreep' van Audi-rijder Timo Scheider in de slotronde van de tweede DTM-wedstrijd waarbij Mercedes-rijder Pascal Wehrlein moest opgeven en naast een lonkende zesde plaats greep, zorgt begrijpelijk voor heel wat commotie. Terwijl Wehrlein van een 'oorlogsverklaring' sprak, verontschuldigde Audi Motorsport-chef Dr.Ullrich zich bij Mercedes voor zijn ongelukkige uitlating.
Meer nog dan de verdiende zege van Mattias Ekström ging het 'em na afloop van de wedstrijd vooral over het incident tussen Scheider, Wickens en Wehrlein. Het maneuver waarbij Mercedes-rijder Wehrlein (op dat ogenblik nog puntenleider) zich mede dankzij een afblokmaneuver van merkgenoot Robert Wickens in extremis voorbij Scheider had gehesen, waarna Wickens hem logischerwijs ook nog vrije doorgang verleende, viel in de  Audi-commandopost duidelijk niet in goede aarde. "Timo, duw hem er af" klonk het via de boordradio, waarop Scheider prompt tot de actie over ging. Meteen rees de vraag wie dan wel het bewuste bevel had gegeven? Verwarring alom. Op de persconferentie na afloop stelde Audi Motorsport-patron Dr.Ullrich aanvankelijk "het bevel kan niet van mij zijn gekomen want ik ben niet direct gelinkt met de rijders, ik was het dus niet". In het officiële persbericht daarentegen nam Ullrich de schuld voor het voorval volledig op zich.

Het gebeuren met Timowas niet zo fraai. Maar het was zeer zeker niet onze bedoeling om Wickens en Wehrlein in het kiesbed te doen belanden" aldus Ullrich. "Dat ik in een eerste, emotionele reactie "Timo, duw hem er af" heb geroepen spijt me erg. Tijdens de wedstrijden heb ik geen radioverkeer met de rijders en ik wist helemaal niet dat de lijn (naar Scheider) open stond. Het was in geen geval een richtlijn naar Timo toe. Ik kan me bij Mercedes voor deze uitlating enkel excuseren. Zulk een uitspraak stemt geenszins overeen met mijn autosport-visie en ontsnapte me omdat ik woedend was om wat er met Timo was gebeurd. Jammer ook dat dit voorval een schaduw werpt op de prestatie van Mattias Ekström".



Ulrich Fritz, DTM-teamchef bij Mercedes-AMG DTM  van zijn kant stelde dat er in zo'n situatie steeds twee betrokkenen zijn: "één die het bevel - dat voor eenieder duidelijk verstaanbaar was - geeft en één die het uitvoert. Zoiets willen we in het DTM niet zien. Het voorafgaande inhaalmaneuver (van Wehrlein) daarentegen was wel ingrijpend maar fair." Timo Scheider van zijn kant stelde dan weer dat hij helemaal geen bericht had gehoord.



 Foto's: DTM
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in Deutsche Tourenwagen Masters op zondag 2 augustus 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Red Bull Ring.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons