van der Horst

Spa Euro Race: Sprint: Regen bepaalt het wedstrijdverloop

GT Events Racing - BMW 1M Silhouette
GT Events Racing - BMW 1M Silhouette
Het was even terug herfst in Spa-Francorchamps, bij een temperatuur van amper 11 graden namen de 24 deelnemers aan de sprintrace hun plaats in op de startgrid. Later viel de regen met bakken uit de hemel en was de zomer ver weg. Het is dan ook niet te verwonderen dat het weer een hoofdrol opeiste bij de twee races, vele rijders lieten zich immers betrappen op een fout en gingen rond of belandden in het decor. De overwinningen waren voor Mondron (Ginetta), Van Bellingen (BMW M3) en Anquetil (GC 10), die tweemaal als eerste over de lijn kwam. Voor het eerst deden ook de Westfield racers, die voorheen in de SOT uitkwamen, mee aan een BRCC wedstrijd.
Astur Car - Ginetta G50
Astur Car - Ginetta G50
Beide wedstrijden bestaan uit twee sprints van 15 minuten, waarbij de wedstrijd even wordt geneutraliseerd tussen beide sprints en het veld terug bijeen gebracht wordt. Vlak na de start verdween de polesitter Schmetz onmiddellijk uit de wedstrijd na een sortie. Aan de kop van het veld vochten Guillaume Mondron (Ginetta) en Guino Kenis (BMW 130i) een mooi duel uit, maar het was de Ginetta die uiteindelijk met de overwinning ging lopen. Na Kenis kwam Grammatico (BMW M3 GT4) als derde over de lijn voor de Tourisme M3 van Vanbellingen die teruggekomen was van achter in het veld. Cristophe Anquetil werd vijfde op de tweede GC10, voor de MTE BMW Silhouette van Dandrifosse en de Skylimit GT4 Porsche van Huart. De Westfield Cup’s konden op een droge baan het ritme van de GT4’s en tourisme wagens niet volgen, Ragnar Van der Heijden eindigde op kop van het zes wagens sterke Westfield peloton.
 
Ace Racing - Westfield
Ace Racing - Westfield
Na een onderbreking van vijf minuten werden de wagens losgelaten voor het tweede deel van de race over 15 minuten, al leken de Westfield's moeite te hebben om voor het vrijgeven van het veld terug aansluiting te vinden. Aanvankelijk bleef de volgorde van sprint 1 behouden, maar dan begon het plots hevig te regenen wat heel wat van rijders in moeilijkheden bracht. Voornaamste slachtoffer was Guino Kenis die op de Raidillon van de baan ging. Mondron kwam nu onder druk te staan van Vanbellingen en wanneer de Ginetta rijder op het einde van de race een fout maakte, kon Vanbellingen langszij komen en de race winnen. Grammatico werd opnieuw derde voor de opnieuw goed presterende nieuweling Bernard Dandifrosse op de BMW Silhouette. De vijfde plaats was voor de Allure SEAT van Grégory Paisse. Damoiseaux bracht de Prime Racing Ginetta als zesde over de lijn. Van der Heijden was opnieuw de beste bij de Westfield's.

Espace Bienvenue - BMW M3 GT4
Espace Bienvenue - BMW M3 GT4
Na een pauze van vijftien minuten werd het veld losgelaten voor twee nieuwe sprints van 15 minuten. Het regende nog steeds en alle wagens stonden dan ook op regenrubber, wat niet verhinderde dat menig rijder zich liet verrassen en er onorthodoxe rijlijnen op na hield. Kenis kwam na zijn sortie niet meer aan de start en Edouard Mondron, die nu de Astur Car Ginetta bestuurde, kreeg het aan de stok met de GC10 van Anquetil, de GT4 kon de witte Silhouette niet houden en Anquetil reed autoritair naar de overwinning voor Mondron. Grammatico, die even tweede lag na de start, pakte uiteindelijk opnieuw de derde plaats. Nicolas Jussy bracht de Allure SEAT naar een mooie vierde plaats, voor de Prime Ginetta met Jean-Marc Ueberecken aan het stuur. De Noun Racing Ginetta en de Skylimit Porsche volgden voor Vanbellingen, die ver was teruggevallen.

GT Events Racing - BMW 1M Silhouette
GT Events Racing - BMW 1M Silhouette
De vierde en laatste sprint draaide opnieuw uit op een duel tussen Mondron en Anquetil, maar het gevecht mondde uit in een crash van Mondron op de Raidillon, waarna de race voor de Ginetta afgelopen was. De plaatsen evolueerden, op een paar opgaven na, niet meer en de GC10 reed naar een tweede opeenvolgende overwinning. André Grammatico steeg een plaatsje ten opzichte van de andere races en werd tweede. Jussy pakte een mooie derde plaats voor de Prime Ginetta van Jean-Marc Ueberecken. Bij de Westfield's was de overwinning zoals bij alle voorgaande sprints opnieuw voor Van der Heijden, die zelfs zevende algemeen werd. Grégory Paisse neemt mede door de mooie prestaties van Jussy de leiding in het kampioenschap.

Onze fotografen zorgden tevens voor beelden van de Endurance en de Sprint races tijdens de Spa Euro Race meeting.

Foto's: Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Belgian Racing Car Championship op zondag 9 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons