van der Horst

SRO limiteert Pro deelnemers tot 26 - Sprint Cup met twee gelijkwaardige races

Start Blancpain GT Endurance Cup Barcelona
Start Blancpain GT Endurance Cup Barcelona
Nadat gisteren het doek viel over de Blancpain GT Series in Barcelona, maakte SRO vandaag enkele wijzigingen aan het sportief reglement voor 2018 bekend. In de Endurance Cup wordt er voortaan nog maar een maximum van 26 GT3's toegelaten met een Pro bezetting. Stéphane Ratel liet eerder al verstaan dat hij zich zorgen maakte over de toenemende professionalisering van zijn kampioenschap. Op zich is daar niets mis mee, maar de excentrieke Fransman stelde vast dat dit ten koste ging van zijn meest trouwe 'klanten'; de amateurs. Het gemiddeld aantal Pro deelnemers in de Endurance Cup evolueerde doorheen de jaren van 11 in 2011 tot 32 in 2017, terwijl het succes van de andere categorieën omgekeerd evenredig daalde.
  • LTF
2017 BGTS Endurance 24 Hours of Spa
2017 BGTS Endurance 24 Hours of Spa
Dat betekent dus dat er volgens Ratel zes wagens teveel waren in de topklasse afgelopen seizoen. Er wordt gelukkig een uitzondering op de regel voorzien voor de Total 24 Hours of Spa. Ook de Pro-Am Cup werd onder handen genomen, daar moet elke line-up voortaan bestaan uit twee Bronze rijders en een pro (Gold of Platinum), een enkele Bronze rijder kan overigens nog steeds gekoppeld worden aan een Pro mits een derogatie. In de kwalificaties speelt voortaan de tijd van iedere rijder een rol via een gemiddelde, en niet langer uitsluitend die van de laatste en dus vaak snelste piloot.

Saintéloc Racing - Audi R8 LMS
Saintéloc Racing - Audi R8 LMS
Ook de Sprint Cup ondergaat een drastische wijziging. Er is namelijk niet langer sprake van een Qualifying Race en een Main Race, waarbij de eerste de grid bepaalt voor de tweede en dus ook maar een fractie van de punten waard is. Beide wedstrijden zijn voortaan evenwaardig en elk goed voor een maximum van 25 punten. Er zullen dan ook twee aparte kwalificatiesessies worden afgewerkt die elk de grid bepalen voor een van de twee races.

Foto's: Racing International Photography, Niels Vaeck & Arne Simons



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Series op maandag 2 oktober 2017.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons