van der Horst

Stoffel Vandoorne: "Een mooie puntenoogst"

Stoffel Vandoorne ongenaakbaar
Stoffel Vandoorne ongenaakbaar
Voor duizenden overtuigde fans wist Stoffel Vandoorne in de eerste GP2-race in Francorchamps een klinkende overwinning op te tekenen. Zondag legde de vertegenwoordiger van het RACB National Team in de wachtkamer van de F1 beslag op een vierde plaats.
Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne is een rijder die woord houdt. Net voor de Belgische raceweekend had hij beloofd de Brabançonne te laten weerklinken. Na op vrijdag op opmerkelijke wijze de pole te hebben veroverd zorgde onze landgenoot op zaterdag voor zijn vijfde overwinning van het seizoen.
"Ik had niet de beste start en ik werd door een andere rijder gepasseerd", legde de Belg uit. "Maar hij beging een fout en ik kon hem heel snel passeren om opnieuw de kop te nemen. Vervolgens kwam de Safety Car voorrijden, na een crash voor Daniel de Jong. Mijn team koos voor de beste strategie door me heel snel te laten pitten, terwijl mijn tegenstanders nog een ronde meer aflegden."



Enkele minuten later werd onze landgenoot de eerste Belg die op het circuit van Spa-Francorchamps een GP2-race wist te winnen. "In eigen land op het hoogste podiumtrapje klimmen, naar de Brabançonne kunnen luisteren en al die Belgische vlaggen zien wapperen, dat was een heel emotioneel moment", stelde de vertegenwoordiger van het RACB National Team vast. "Ik ben heel blij dat ik de verwachtingen van het publiek, mijn supporters en familie heb ingelost. Deze overwinning doet deugd, vooral omdat ik er vorig jaar net naast greep."

Op zondag vertrok Stoffel als achtste en kwam hij heel dicht bij een nieuwe stunt.
"Ik lag al snel vijfde en wist nog twee plaatsen te winnen", lachte de Belg. "Maar een virtuele Safety Car nam even het tempo uit de race. Dat koelde mijn banden af en bij een zware remzone waren die nog niet op temperatuur. Ik blokkeerde dan ook mijn wielen."

Dat liet Evans toe de kloof met Vandoorne te dichten en hem in de laatste ronde de derde plaats te ontfutselen. "Ik had inderdaad graag voor de tweede keer dit weekend op het podium gestaan, maar ik wil niet klagen", analyseert de Belgische eenzitterhoop. "Dit weekend in de Ardennen bleek heel vruchtbaar, want ik wist 39 punten te scoren. Rossi, tweede in het kampioenschap, moest tevreden zijn met 23 eenheden."

Vooraleer over twee weken naar Monza te trekken telt Stoffel Vandoorne nu 233 punten, tegenover 128 voor Rossi en 109 voor Haryanto en Sirotkin.

Foto's: RACB National Team

 



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons