van der Horst

Stoffel Vandoorne opgenomen in McLaren Young Driver-programma! (Update + Interview)

Geoffroy Theunis - Stoffel Vandoorne - Neal van Vaerenbergh
Geoffroy Theunis - Stoffel Vandoorne - Neal van Vaerenbergh
Vanavond werden in de Brusselse Aarlenstraat de rijders voorgesteld die in 2013 de kleuren van het RACB National Team zullen verdedigen. In tegenstelling tot Jérôme d'Ambrosio, Thierry Neuville en Bertrand Baguette die er niet langer rechtstreeks deel van uit maken, kunnen Maxime Martin, Stoffel Vandoorne, Kevin De Maerschalk en de jonge Neal Van Vaerenbergh dit jaar op RACB-steun rekenen. Hét nieuws van de dag was evenwel Stoffel Vandoorne's mededeling dat hij vanaf nu officieel deel uitmaakt van het McLaren Young Driver Programme.

De resultaten van de 20-jarige Rumbekenaar in de Eurocup F.Renault 2.0 en vooral diens test op Motorland Argon waar hij het Formule Renault 3.5-baanrecord scherper stelde zijn dus ook in de hoogste kringen niet onopgemerkt gebleven. Vandoorne zal bij McLaren youngsters Nyck de Vries en Kevin Magnussen, de gedoodverfde favoriet in de Formula Renault 3.5-serie, flankeren. Vandoorne werd overigens al langer door de Britse renstal gevolgd, de eerste contacten dateren reeds van 2011.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
"Ik kwam met McLaren in contact via Alexander Wurz die nog testrijder was bij McLaren", legt Stoffel Vandoorne uit. "Zelf kende ik Wurz via de FIA Institute Young Driver Excellence Academy 2011 en ging met hem kijken naar de Grand Prix Formule 1 op de Nürburgring. Dat contact verliep aanvankelijk via Public Relations manager Matt Bishop; begin 2012 had ik dan afspraak met Sam Michael, de McLaren-sportdirecteur, die ik op de hoogte hield van mijn resultaten. De dag nadat ik de titel in de Eurocup Formula Renault 2.0 behaalde, hebben ze me zelf gecontacteerd met de vraag of ik geïnteresseerd was om tot hun Young Driver Programme toe te treden. Eind oktober ben ik dan met Michael en Martin Whitmarsh aan tafel gaan zitten en begin november was de zaak geklonken.

Ik ben bijzonder fier want ik had steeds al een boontje voor McLaren; komt daarbij dat, in tegenstelling tot Red Bull waar soms vijf of meer youngsters worden aangetrokken, McLaren slechts zelden een jonge piloot in het team integreert. Dit jaar zijn we dus met z'n drieën. Nyck de Vries werd eerder opgevist als kartrijder en voor Kevin Magnussen wordt het het tweede jaar in hun rangen".

Wat houdt het feit opgenomen te zijn in hun Young Driver-programma precies in?

"Men zal me helpen met mijn fysieke programma, naast de begeleiding die ik in België reeds van de RNT-kine krijg en er komen tests om te evalueren of ik vooruitgang boek of waar er een eventueel een tandje dient bijgestoken te worden. Zeker zo belangrijk is het feit dat de McLaren-ingenieurs in de loop van het Formula Renault 3.5-seizoen kunnen bijspringen en de Fortec-ingenieurs een handje toesteken mocht er probleem met de set-up van de wagen zijn. We kunnen hen ook steeds om raad vragen, mochten we bv. aerodynamische tests willen doen.

Tenslotte zal het feit officieel McLaren-rijder te zijn - ook al zal je daar niets van op mijn wagen merken - me betere kansen bieden om met de juiste mensen in contact te komen (momenteel heb ik geen manager) om de volgende jaren te financieren en uiteraard om de stap zelf naar F1 te zetten. Indien ik  op het einde van het seizoen al een F1-test zou kunnen krijgen, dan zou zulks fantastisch zijn;  is dat bij McLaren, nog zoveel beter. Da's echter toekomstmuziek. Nu wil ik me concentreren op het Formule Renault 3.5-seizoen met Fortec. De strijd met Kevin Magnussen en Antonio Felix da Costa wordt geen lachertje, maar ook bij Fortec is men erg gemotiveerd. Zij hebben met Robin Frijns immers reeds bewezen dat je met een rookie de titel kan behalen, dus waarom geen tweede keer?"

Vrijdag en zaterdag e.k. volgen de eerste collectieve Formula Renault 3.5- tests op Motorland Aragon.

Foto's: Hans van Onsem
Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in Circuit Nationaal op maandag 18 februari 2013.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons