van der Horst

Stoffel Vandoorne verkozen tot Driver of the Year 2022

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
De RACB awards keerden donderdag 22 december terug naar het Paleis 10 en Auditorium 2000 in de Heizel paleizen na twee jaren afwezigheid wegens de covid pandemie. Voor een volle zaal werd de gedoodverfde favoriet Stoffel Vandoorne uitgeroepen tot Driver of the Year. Rookie of the Year werd Viktor Vranckx terwijl de titel voor Team of the Year naar Overdrive Racing ging. Een speciale Honorary Mention was er voor Sarah Bovy. Daarnaast werden alle laureaten van de verschillende Belgische competities gelauwerd terwijl er ook een aandenken was voor alle Belgische rijders die een titel behaalden in een Buitenlands kampioenschap.
  • Powercars
François Cornelis & Stoffel Vandoorne
François Cornelis & Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne was wegens zijn wereldtitel in het Formule E kampioenschap torenhoog favoriet voor de titel van Driver of the Year 2022. Zijn naaste tegenstanders voor de nominatie waren uiteindelijk Thierry Neuville en Super GT kampioen Bertrand Baguette. Vandoorne werd echter unaniem verkozen tot piloot van het jaar, hij ging Bertrand Baguette en Thierry Neuville vooraf. Verder in de top tien van piloten van het jaar vonden we nog Dries Vanthoor, Charles Weerts, Sarah Bovy, Gilles Magnus, Gino Bux, Martijn Wydaeghe en Laurens Vanthoor. François Cornelis, de President van de RACB, overhandigde de trofee aan Vandoorne.

Paul Kumpen & Viktor Vranckx
Paul Kumpen & Viktor Vranckx
Onzekerder was de afloop in de strijd om de titel voor Rookie of the Year. Uiteindelijk ging het om een tweestrijd tussen Benjamin Paque en Viktor Vranckx. Het was echter deze laatste die de voorkeur genoot en de trofee mee naar huis mocht nemen. Vranckx behaalde in zijn eerste jaar in de autosport al direct de titel in de RX2e klasse. Paque van zijn kant werd dit jaar kampioen in de Porsche Sprint Challenge France.

Jean-Marc Fortin - Overdrive Racing (l)
Jean-Marc Fortin - Overdrive Racing (l)
Team WRT, Comtoyou Racing en Overdrive Racing, tussen deze teams ging het om de titel van Team of the Year. Alle drie teams behaalden titels in verschillende competities en verdienden aldus alle drie wel de titel. Maar slechts één kan er winnen en de keuze viel op Overdrive Racing dat dit jaar won in de Dakar, wereldkampioen werd in W2RC en de Wereldbeker Baja’s won.


Sarah Bovy & Jacky Ickx
Sarah Bovy & Jacky Ickx
De Honorary Mention gaat ieder jaar naar een persoon, een team of een organisatie die iets speciaal betekenden voor de Belgische autosport of een uitzonderlijke prestatie leverden. Voor 2022 ging de award naar Sarah Bovy. Als lid van de Iron Dames zette ze uitzonderlijke prestaties neer in zowel het World Endurance Championship, ELMS alsin de 24 Heures du Spa. Bovy mocht haar prijs ontvangen uit de handen van Jacky Ickx .

Frank Demeyere geëerd door de rijders die deelnamen aan de FIA Motorsport Games
Frank Demeyere geëerd door de rijders die deelnamen aan de FIA Motorsport Games
Alle Belgische rijders die een titel behaalden in een buitenlands kampioenschap werden ook op het podium geroepen. Zij ontvingen allen een fles champagne. Natuurlijk passeerden alle Belgische kampioenschappen van karting over rally tot de circuitkampioenschappen de revue. De laureaten uit deze kampioenschappen ontvingen op het podium hun trofee. Ook waren zo goed als alle piloten die deze herfst deelnamen aan de FIA Motorsport Games aanwezig en zij werden op het podium geroepen waar ze Frank Demeyere, Corporate Communication & Public Affairs Manager van de Nationale Loterij, bedankten want zonder hem was het niet mogelijk geweest om zulke delegatie naar Frankrijk te sturen. Hij ontving tevens een T-shirt gesigneerd door alle Belgische deelnemers aan de games.

Team WRT - BMW M4 GT3
Team WRT - BMW M4 GT3
In paleis 10, waar achteraf nog een drink werd aangeboden stonden een twaalftal wagens opgesteld uit verschillende takken van de autosport. Zo was er de Rally Clio van Tom Rensonnet, de NASCAR bolide van Anthony Kumpen en een ERA F4, maar veruit de meeste aandacht ging naar de nieuwe BMW M4 GT3 van Team WRT die volgend jaar bestuurd wordt door Maxime Martin, Valentino Rossi en Augusto Farfus in de GT World Challenge Europe.

Foto's: Niels VaeckDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op donderdag 22 december 2022.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons