van der Horst

Supercar Madness Zolder: Eerste race op circuit en meteen een eerste zege voor Polle Geusens

Polle Geusens - Ford Peerlings
Polle Geusens - Ford Peerlings
Philippe Huart en vooral Kenny Herremans domineerden Race 1, maar aan de eindmeet ging de grootste beker naar Polle Geusens, die in de #90 Ford Peerlings toe was aan zijn allereerste race op circuit! De ex-rallyrijder won dominant van Junior Nathan Vanspringel in de #29 Vanspringel Motorsport en een verrassend goed presterende Maxim De Witte in de #19 Alnimax by Ford Peerlings!
  • Powercars
Ford Fiesta Sprint Cup @ Circuit Zolder
Ford Fiesta Sprint Cup @ Circuit Zolder
Nog voor de start werd gegeven van Race 1 van de Supercar Madness, bevestigde organisator V-Max Racing Management dat de eerder wegens uitzonderlijke omstandigheden geannuleerde Spa Euro Race-meeting zeker wordt vervangen door twee races die op 11 en 12 september op Circuit Zolder worden betwist in het kader van de Essers FIA ETRC Belgian Truck Grand Prix! Met deze aankondiging weten we nu ook dat de Hankook Finale Races op 29, 30 en 31 oktober op TT Circuit Assen het vierde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup zullen afsluiten!  
 
Philippe Huart - Ford Peerlings
Philippe Huart - Ford Peerlings
Zoals het reglement voorschrijft geldt er voor Race 1 een omgekeerde volgorde van zowel de Belgische als de Nederlandse Top 5. Hierdoor stond Philippe Huart op de eerste startrij, net voor Fiesta-debutant Polle Geusens, Nathan Vanspringel, Kenny Herremans en de échte pole-man, Tomas De Backer, die dankzij de snelste ronde meteen één extra puntje mocht inschrijven! 
 
Tomas de Backer - Ford Peerlings
Tomas de Backer - Ford Peerlings
Tomas De Backer beleefde alvast een apart debuut in de Zolderse afspraak. Tijdens de vrije sessies gaf de motor van de #97 Ford Peerlings niet het volle pond en in laatste instantie werd dan beslist om de motor niét te vervangen, maar Tomas te laten overstappen op de ex-Bas Koeten-Fiesta waarmee Wim Coekelbergs zijn maidentrip moest beleven. Terwijl de uittredende Junior-kampioen zich naar de ‘pole position’ reed – en ook Nederlander Laurens de Wit achter zich hield – bleven de mecaniciens van Ford Peerlings ijverig sleutelen aan het inbouwen van een andere motor in de koets van Tomas, waarop alvast het #95 prijkte van Wim Coekelbergs. Wegens het niet kunnen afleggen van een kwalificatieronde kreeg Coekelbergs van de officiëlen de toelating om vooralsnog de start te nemen, zij het volledig achteraan het startveld.  
 
Philippe Huart - Ford Peerlings
Philippe Huart - Ford Peerlings
Philippe Huart, dit jaar toe aan zijn vierde seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup, profiteerde tenvolle van zijn plaats vooraan en leidde meteen, voor, jawel, Polle Geusens, Jacco Van der Waal, Kenny Herremans, Laurens de Wit en Nathan Vanspringel. Aan de chicane gingen de poppen aan het dansen. Geoffrey Vanspringel spinde en Tomas De Backer kreeg een onzachte tik en moest met schade aan de kant. 
 
Kenny Herremans - AM FordStore Feyaerts
Kenny Herremans - AM FordStore Feyaerts
Huart bleef domineren en zag ondertussen het duo Herremans-De Wit in de achteruitkijkspiegels opdoemen, met vlak daarachter Polle Geusens. Met zijn jarenlange ervaring in dit soort merkenracerij wist Philippe Huart maar al te goed hoe hij de twee kleppers achter zich kon houden, maar, helaas, in de 7de ronde verdween de groene #98 Ford Peerlings met een stukke koppeling plots naar de zijkant en schoof Herremans door naar zowel de leidersplaats in het BK als de Dutch Super Star. Aan die spits reed Nederlander de Wit in 2de stelling, voor Polle Geusens en Junior-leider Nathan Vanspringel, die niet veel later Geusens kon verrassen en de tweede plek opeiste. Met nog twee ronden te gaan maakte men zich ondertussen bij AM FordStore Feyaerts stilaan op voor een feestje… In wat de laatste ronde zou worden, viel de AM-Fiesta plots stil en… Nathan Vanspringel schoof in de Belgische hiërarchie door naar de eerste plaats! 

Deze laatste werd, ondanks meerdere verwittigingen voor inhalen onder gele vlag, uiteindelijk gestraft met verlies van twee plaatsen in het algemeen klassement, hetgeen aan de eindmeet in de… Belgische punten in het voordeel uitdraaide van Polle Geusens en het team van Philip Peerlings! 
 
Maxim De Witte - Alnimax by Ford Peerlings
Maxim De Witte - Alnimax by Ford Peerlings
Geusens en Vanspringel kregen op het Belgische podium het gezelschap van Maxim De Witte, die alzo mooi werd beloond voor de evolutie die hij doormaakte na een bescheiden debuut, einde 2018, en Philip Peerlings als winnaar van het Ford Dealer Team Championship. Na het aandachtig ontleden van alle beelden van de verschillende incidenten, verloor De Witte voor het inhalen onder de gele vlag één plek, zodat uiteindelijk halfbroertje Alexander Borgmans op het podium had moeten plaatsnemen. Het bleef hoe dan ook in de familie van Alnimax Racing! 
 
Nathan Vanspringel - Vanspringel Motorsport
Nathan Vanspringel - Vanspringel Motorsport
Nathan Vanspringel redde de meubelen van het Brusselse Ford Vanspringel met een dominante overwinning in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup. Hij bleef daar duidelijk de meerdere van, jawel, Alexander Borgmans – Alnimax stond telkens op het podium! – en Milan De Wit in de #22 EJ Automotive. 

 
Het wegvallen van de favoriete Belgen maakte dat Nederlander Laurens de Wit de Dutch Belgian Super Star domineerde, voor Polle Geusens en landgenoot Jacco van Der Wal. Pechvogel Herremans tenslotte pakte nog één puntje voor het verwezenlijken van de snelste ronde.
 
Polle Geusens
Polle Geusens
Polle Geusens: “Ik ben zelf een beetje verbaasd dat ik hier op het podium sta en dan nog wel als winnaar! Tijdens de trainingen had ik gemerkt dat mijn ervaring met snellere auto’s in rally mij hielp om tot het uiterste te gaan en snelle ronden af te haspelen. Niettemin ontbreekt het mij duidelijk aan ervaring op circuit, om, vb, in het close racen het verschil te maken en als eerste de bocht in te duiken. De goede startplaats hielp mij om aansluiting te vinden en ook te behouden met de kopmannen, maar ik denk wel dat ik zonder de pech van Philippe Huart en Kenny Herremans nooit als eerste de geblokte vlag zou hebben gezien en wellicht achter hen zou geëindigd zijn. De auto gaf geen krimp, dit resultaat stemt mij zeer tevreden en dat smaakt naar meer!” 
 
Race 2 van de Ford Fiesta Sprint Cup wordt betwist op zondag 18 juli, klokke 13u25.  
 
Uitslag: 1. Geusens, 16 ronden; 2. N. Vanspringel, 16 ronden; 3. Borgmans, op 36.063; 4. De Witte, op 35.778: 5. Feyaerts, op 54.950; 6. G. Vanspringel, op 1.02.659; 7. De Laet, op 15 ronden; 8. Herremans, op 14 ronden; 9. Huart, op 7 ronden; 10. Coekelbergs, op 1 ronde; 11. De Backer 

Ford Fiesta Sprint Cup  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons