van der Horst

Suzuka: Kampioen José Maria Lopez treedt in voetsporen Juan Manuel Fangio

José Maria Lopez kampioen!
José Maria Lopez kampioen!
José Maria Lopez werd zondag in Suzuka zoals verwacht al na het eerste treffen tot WTCC-kampioen gekroond en volgt hiermee Yvan Muller op, de Fransman die in de slotfase met een lekke band uit de race verdween. Lopez verzilverde zijn pole met de leiding en sloot deze historische maar vrij saaie race na een alweer dominante vertoning af met een negende overwinning. Tom Chilton en Sebastien Loeb mochten na het uitvallen van Muller mee op het podium, nadat Hugo Valente zijn tweede stek door bandenslijtage niet tot de finishlijn kon vasthouden.
  • Prospeed Competition

José Maria Lopez - Yves Matton
José Maria Lopez - Yves Matton
Bij de start wordt de rangorde opgetekend na de kwalificatie gerespecteerd, uitzondering gemaakt voor Sebastien Loeb die zijn derde startplaats moet  inleveren aan Tom Chilton en Hugo Valente en de openingsronde als vijfde afsluit. Terwijl leider Lopez met Muller in zijn zog het hazenpad kiest, speelt  eerste achtervolger Chilton zijn derde stek na een foutje kwijt aan Valente. Het duel tussen de Fransman en de Brit maakt dat het leidersduo Lopez-Muller moeiteloos afstand neemt en Loeb bij de beide Chevrolet-rijders weet aan te sluiten.

Opschudding in ronde zeven wanneer Yvan Muller plots terugvalt en aan een slakkengangetje richting pits verdwijnt. De Fransman heeft reeds van in de eerste ronde met een traag leeglopende band af te rekenen en diens opgave kroont stalgenoot José Maria Lopez meteen definitief tot kampioen.

Hugo Valente met Gabriele Tarquini (rechts)
Hugo Valente met Gabriele Tarquini (rechts)
Hugo Valente erft door Muller's uitvallen de tweede stek die hij rondenlang met succes voor de aanvallen van achtervolgers Chilton, Loeb, Michelisz en Tarquini weet veilig te stellen. De Fransman, toch wel een van de revelaties van dit seizoen, heeft daarbij wel teveel van zijn banden gevergd; met nog één ronde op de teller gaat de Campos-rijder te breed in een bocht waardoor Chilton zich langszij wurmt en ook Loeb en Michelisz profiteren. Valente verkoopt Michelisz daarbij wel een tik waardoor de Hongaar in de chicane rechtdoor gaat maar finaal toch zijn derde stek behoudt.

José Maria Lopez zal het allemaal worst wezen: met dik acht seconden voorsprong op Tom Chilton stevent  de Argentijn op een negende seizoenzege - een evenaring van Muller's record in 2012 - én een eerste WTCC-titel af. Die bezorgt hem in eigen land eeuwige roem want welgeteld 57 jaar nadat F1-legende Juan Manuel Fangio in ...'57 zijn laatste wereldtitel behaalde, doet 'Pechito' hem dit na. De emotionele taferelen na afloop in het Argentijnse kamp en bij het team van Citroën Racing-patron Yves Matton laten zich raden, ook al stond de champagne bij de Franse constructeur al  veel langer koud.

5ae1647ba2dbedab02f0352260d2e28707b5491f.jpg
Een geëmotioneerde Lopez bedankte na aankomst zowat  de hele wereld en was ook erg blij de titel in Suzuka, de omloop waar zijn idool Ayrton Senna tweemaal tot kampioen werd gekroond, te hebben veroverd. "Als er al één plaats was waar ik  hoopte dit te zien gebeuren, dan wel hier in Suzuka! En ja, ik kan me best voorstellen dat er thuis in Argentinië nogal wat mensen blij zullen zijn. Dit is immers de eerste Argentijnse wereldtitel sinds Fangio, de man die autoracen bij ons zo populair maakte. Deze titel behalen is dan ook een grote eer voor mij" aldus 'Pechito'.

Tom Chilton - ROAL Motorsport
Tom Chilton - ROAL Motorsport
Tom Chilton reed een sterke race en de ROAL Motorsport-rijder wordt hiervoor met een verdiende tweede stek beloond. Sebastien Loeb schopt het na zijn mislukte start toch nog tot op het podium, onder de neus van Norbert Michelisz. 'Norbi' is eens te meer de best presterende Honda-vertegenwoordiger, een pluim ook op de hoed van het Zengo Motorsport-team. Hugo Valente moet zich troosten met een vijfde plaats voor Gabriele Tarquini en Tom Coronel die zich met het oog op het tweede treffen beiden buiten het 'strijdgewoel' hielden, een eufemisme toch wel voor een weliswaar historische maar weinig gekleurde race.


Uitslag race 1:

1   LOPEZ  ARG    Citroen C-Elysee WTCC 11  ronden
2   CHILTON GBR    Chevrolet RML Cruze TC1  +8.473
3   LOEB FRA    Citroen C-Elysee WTCC   +9.693
4   MICHELISZ HUN    Honda Civic WTCC  +10.414
5   VALENTE FRA    Chevrolet RML Cruze TC1 +12.153
6   TARQUINI ITA    Honda Civic WTCC  +12.707 
7    CORONEL NLD    Chevrolet RML Cruze TC1 +13.514
8    BORKOVIC SRB    Chevrolet RML Cruze TC1 +14.340
9    MONTEIRO PRT    Honda Civic WTCC  +16.507
10  MORBIDELLI ITA    Chevrolet RML Cruze TC1 +17.846
11   BENNANI MAR    Honda Civic WTCC  +20.907
12  HUFF GBR    LADA Granta 1.6T  +21.696
13  THOMPSON GBR    LADA Granta 1.6T +22.802
14  KOZLOVSKIY RUS    LADA Granta 1.6T  +32.602
15  ENGSTLER DEU    BMW E90 320 TC  +1:16.593
16  FILIPPI FRA    SEAT Leon WTCC  +1:19.083
17  KWONG HKG    SEAT Leon WTCC  1 ronde
18  MULLER FRA    Citroen C-Elysee WTCC  4r
19  MUNNICH DEU    Chevrolet RML Cruze TC1  4r
20  DE SOUZA MAC    BMW E90 320 TC  9r

Kampioenschap:

1.Lopez 414p
2.Muller 295
3.Loeb 269
4.Monteiro 172
5.Michelisz 154
6.Chilton 143
7.Tarquini 142
8.Coronel 136...

Foto: Citroën Racing & Hans van Onsem




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 26 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Suzuka.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons