van der Horst

Todt wil één motor voor Le Mans en F1

Pierre Fillon - Jean Todt
Pierre Fillon - Jean Todt
FIA-baas Jean Todt wil dat de Formule 1 en het wereldkampioenschap uithouding, inclusief de 24H van Le Mans, bewegen richting één motorconcept dat toepasbaar is in beide kampioenschappen, dat vertelde de Fransman in een interview met Auto, Motor und Sport. Het is niet de eerste maal dat de internationale automobielfederatie nadenkt over een eenheidsmotor, maar de vorige poging is gestrand. Of het nu wel lukt? De logica zelve, voor Todt.
Jean Todt & Bernie Ecclestone
Jean Todt & Bernie Ecclestone
Volgens Todt is het huidige motor-reglement een experiment, een dat te complex en te duur blijkt. Het voorstel dat op tafel ligt voor 2021 moet als basis dienen voor verdere onderhandelingen. "Het zou fout zijn om iets compleet nieuw uit de hoed te toveren", vertelde Todt. "We moeten de investeringen die de huidige vier constructeurs hebben gedaan in acht nemen, maar tegelijkertijd willen we ook nieuwe constructeurs aantrekken. Niets is al beslist, we staan open voor suggesties - ongeacht waar ze vandaan komen. Het is een open discussie op basis van de principes waar alle huidige en potentieel toekomstige constructeurs zich toe geëngageerd hebben: simpeler, goedkoper, luider, relevant voor productie en gebaseerd op een bestaande motor."

Ferrari F1 concept
Ferrari F1 concept
Om nieuwe constructeurs aan te trekken, moet de basis breed inzetbaar zijn, bijvoorbeeld in andere klassen en wedstrijden - zoals de 24H van Le Mans. "Op dit ogenblik hebben we een apart motorreglement voor elk kampioenschap. Dat hoeft niet zo te zijn. De eisen in F1 en WEC zijn zeer gelijkaardig. Een F1-motor moet 5000km meegaan, ongeveer de afstand van Le Mans. Dit afdekken met één motor-concept zou aantrekkelijk zijn voor nieuwe constructeurs en kan ertoe leiden dat F1-teams naar Le Mans trekken met hun team. Of omgekeerd", klinkt het met een ietwat roze bril.

Foto's: Georges De Coster, Racing International Photography & Ferrari

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op woensdag 6 december 2017.
  • VR Racing

Copyright 2000-2018 Autosport.be - Contacteer ons