van der Horst

Tom Coronel blikt terug op een succesrijk raceweekend in Marrakech (+ video)

Tom Coronel wint in Marrakech
Tom Coronel wint in Marrakech
Het nieuwe semi-permanente Circuit Internationale Automobile Moulay El Hassan (3 km) in het hoteldistrict van Marrakech bleek Tom Coronel goedgezind. Tijdens de vierde ronde van FIA-WTCC 2016 begon de Openingsrace voor de Nederlander met een vierde plaats en eindigde met zijn vijfde WTCC overwinning ooit. Voor de 44-jarige coureur van ROAL Motorsport was het al weer drie jaar geleden (Japan 2013) dat hij zijn laatste zege boekte.
Met zijn Chevrolet Cruze liet Tom in de tweede vrije training al de snelste tijd optekenen. In de daarop volgende geklokte kwalificaties kon hij die prestatie niet evenaren. Aanvankelijk bezette hij de vijfde plaats, maar viel door remproblemen in de slotfase terug naar een zevende plaats. Oftewel een vierde plaats in de later zo succesvol verlopen Openingsrace van het weekend. De Hoofdrace begon voor Coronel vanaf de vierde rij, maar werd verreden op een inmiddels drijfnat circuit. De plaats winst na de start ging een ronde later verloren, toen de Chevy te wijd een bocht nam. Tom viel door zijn droogweer-setting terug naar een 9e en later naar een 12e plaats. Meer zat er deze race niet in.  In het WK Toerwagens 2016 bezet Tom Coronel nu de 9e plaats met 41 punten en daarmee staat hij derde in de WTCC Trophy voor Privateers.  

“De vrije training verliep goed. Net als andere stratencircuits is dit een baan die mij goed ligt. Ik zat steeds tussen de vierde en achtste plek en dat was waar wij ook een beetje op hadden ingezet. Het was dan ook wel heel apart dat ik op mijn kwalificatiebanden van Hongarije naar de pole in de tweede vrije training reed”, aldus Tom Coronel.

“Dat hadden wij geen van allen verwacht en gaf moed voor de resterende trainingen. De auto voelde goed aan, had veel grip en daarmee waren de verwachtingen hooggespannen. Toch lukte het niet helemaal om die mooie tijden nog een keer op de klokken te krijgen. Ik had wat meer last van overstuur en ook de remmen voelden af en toe niet helemaal lekker aan. Dan ben je toch wat voorzichtiger, want je kunt hier met al die muren langs de baan geen risico’s nemen.

Bij de start van de eerste race was ik goed weg en pakte gelijk twee plaatsen. Toen zag ik wat er voor mij gebeurde en wist dat Valente iets deed wat hem een straf op zou leveren. Zo verdween hij de pits in en reed ik op kop. Met zeker vrees voor mijn remmen, hoewel ik nu niemand voor mij had rijden en deze dus optimaal koelden. Achter mij sloot Lopez aan en die probeerde het wel een paar keer. Later remmen, aantikken en nog eens, maar nooit te gek, want hij wilde niet tegen een straf oplopen. Dus hield ik de leiding en won de race. Supergoed en mooi voor het hele team. Een beetje zoals Leicester City in het Engels voetbalkampioenschap. Een mooi succes voor ons kleine team in de grote veld met fabrieksteams. Het was ook een serieus gave race, superspannend en met een superresultaat. Overigens hebben we over succes dit seizoen toch al niet te klagen, want eigenlijk loopt het  ’t hele seizoen al lekker.

De tweede race werd een drama. Wij hadden de auto helemaal afgesteld op droog weer en dat werkt absoluut niet als de baan zo nat is. De achterkant was sneller dan de voorzijde en op de regenbanden was het alleen maar drift op drift. Ik heb er nog van alles aan gedaan om voor mijn plaatsen te vechten, maar moest het meerdere keren opgeven. Je wilt de auto hier ook niet kort rijden. Over drie weken rijden we op de Nürburgring en daar wil je ook weer bij zijn. Dus schade beperken, punten pakken en op naar de volgende races. Ik kijk er naar uit en heb er zin in”, besluit Tom Coronel. 



Foto: Coronel Press

 



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons