van der Horst

Tom Coronel haalt het beste uit WTCC-races op Slovakia Ring

Tom Coronel - ROAL Motorsport Chevrolet Cruze TC1
Tom Coronel - ROAL Motorsport Chevrolet Cruze TC1
De Automotodrom Slovakia Ring (5,922 km) in Orechova (Slowakije) staat sinds 2012 op de kalender van het FIA WK Toerwagens/FIA WTCC. Waarbij de 2016-editie, zeker aan de kop van het veld, tot tweemaal toe een zeer spannend verloop kende. Tom Coronel kwam in de vrije training met zijn Chevrolet Cruze van ROAL Motorsport nog redelijk mee, maar verloor gaandeweg steeds meer de aansluiting met de kop van het veld. Bolide en racepiste liggen elkaar duidelijk niet, getuige de minder goede resultaten van alle Chevrolets dit weekend.
Coronel moest tot tweemaal genoegen nemen met een startpositie achter in het veld. In de openingsrace kwam hij ook nog eens slecht weg om uiteindelijk nog een plaats te winnen. De start van de hoofdrace verliep beter en daarmee schoof de Nederlander al snel richting Top 10. Mede door uitvallende coureurs voor hem, klom Tom Coronel uiteindelijk op naar een tiende plek. Een klassering die hem op een twaalfde plaats in het Wereldkampioenschap brengt en de derde plaats in de WTCC Trophy voor Privateers.

“Gelukkig nog een WK-puntje”, vertelt Tom Coronel na afloop. “Daarmee zijn we hier niet voor niets naartoe gekomen. Dit circuit is loeizwaar voor de Chevy’s. Het lijkt wel of ze niet voor elkaar gemaakt zijn. Dat gold zeker niet alleen voor ons. Ook de andere Cruze-rijders hadden er duidelijk problemen mee. Omdat ik er in de vrije training nog redelijk bij zat, hebben we niet al te veel aan de auto veranderd. Maar toen de rest ook op nieuwe banden uitging, liepen de verschillen op. Bleef de vraag hoe dit op te lossen? Dat bleek heel moeilijk en met volgende week Hongarije op de agenda, hebben wij er voor gekozen geen onnodige risico’s te nemen. In Hongarije werd ik vorig jaar tweede en dat is een baan die ons veel beter ligt. Daarom hebben we hier besloten om een set nieuwe banden te bewaren voor komend weekend.”

“Bij race 1 was het startlicht nauwelijks te zien, dus ik kwam niet als beste weg. Daarbij hadden de mannen om mij heen allemaal wel nieuwe banden gemonteerd. Toen later een van hen, Thompson, een foutje maakte, kon ik hem pakken en boekte een plaatsje winst. Meer dan die vijftiende plaats zat er niet in. De tweede start verliep en stuk beter en ik kon lekker meeduwen en trekken. Nadat een van de Volvo’s makkelijk bij ons vandaan reed, richtte mijn gevecht zich op Filippi en Thompson die met hun Chevy’s achter mij reden. Tussen de beide races door hadden wij nog wel iets aan de auto veranderd, waardoor die net wat beter was. Ik kwam als beste Chevy over de meet en als derde privateer. Wat we hier gedaan hebben is letterlijk en figuurlijk de schade beperken. We richten ons nu op de volgende week. Dan rijden we in Hongarije en worden ook de nieuwe handicapgewichten ingevoerd. Ik hoop daar positief uit te komen en daarmee de tweede plaats van vorig jaar te herhalen. Dat zou wel heel stoer zijn. Het is wel een baan die mij ligt”, besluit Coronel.Coronel pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Touring Car Championship op dinsdag 19 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Slovakia Ring.
  • Circuit Zolder DTM

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons