van der Horst

New Race Festival: TotaalPlan Racing Lamborghini wint Belcar-seizoensopener

Totaalplan Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo
Totaalplan Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo
TotaalPlan Racing heeft op Circuit Zolder de seizoensopener van het Belcar Endurance Championship 2023 op zijn naam geschreven, al kreeg de polesitter de zege beslist niet cadeau. Uiteindelijk kwam teameigenaar Mario Martlé niet in actie en zo verdeelden Cédric Wauters en Kenneth Linthout de rijtaken op de Lamborghini Huracán Super Trofeo. De PK Carsport Audi R8 LMS GT2 (Guelinckx/Longin/Longin) klopte af als tweede, voor de beide Belgium Racing Porsche 911 GT3 Cup. Het exemplaar #99 (Derdaele/Cool) hield nipt de zusterwagen #98 (Menten/Wauters) af en was zo primus in de Porsche Endurance Trophy Benelux. De Hamofa Motorsport BMW M2 CS Racing van Mark Verhoeven en Brent Verheyen was snelste toerisme, ondanks dat de Cupra TCR van GTE Racing (Bradt/Van Den Hove/Van Den Hove) de race lange tijd aanvoerde.
  • 24 Hours of Zolder
Russel Racing - Lamborghini
Russel Racing - Lamborghini
De wedstrijd over drie uur in het kader van het New Race Festival stond garant voor strijd op het scherpst van de snee. In de aanvangsfase stootte de Rusell Racing Lamborghini (Corten/H. Thiers/Van Hooydonk) door naar de kop, terwijl het vanaf pole gestartte Totaalplan Racing-exemplaar enkele posities verloor. Na 20 minuten maakte Corten evenwel een pirouette in de Sterrenwachtbocht, verloor daarbij een minuut en tuimelde zo uit de top tien. De Lamborghini maakte nadien een trage pitstop en kreeg ook nog een drive-through penalty, waardoor deze geen rol van betekenis meer zou spelen.

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup type 992
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup type 992
Niet veel na de pitstop van Corten, doken ook de andere protagonisten de pitstraat in, waarbij enkelen konden profiteren van een Full Course Yellow-neutralisatie na een spin van de Küpper Racing BMW in de Lucien Bianchi-bocht. De #99, waarop Derdaele het stuur doorgaf aan Cool, erfde de leiding, voor de zusterwagen waarop Jos Menten de eerste twee stints afwerkte, Peter Guelinckx in de PK Carsport Audi en de TotaalPlan Racing Lamborghini.

Podium New Race Festival
Podium New Race Festival
Op die laatste wagen had Cédric Wauters bij de stop het commando overgenomen van Kenneth Linthout en na een hels tempo stootte hij door naar de kop. De Lamborghini leek zegezeker, tot in het slotuur een FCY tot een Safety Car-fase leidde en het veld zo terug bij elkaar kwam. Cédric Wauters kon echter met een kloofje van meer dan tien tellen de herstart aanvatten en stond die bonus niet meer af, om zo het seizoen op de best mogelijke manier te starten.

Hamofa Motorsport - BMW M4 GT4
Hamofa Motorsport - BMW M4 GT4
Hamofa Motorsport vatte de wedstrijd aan met twee BMW's en... won met beide wagens de klasse. Kris en Rob Verhoeven reden in de nagelnieuwe BMW M4 GT4 naar winst in GTB, voor merkgenoten Alnimax Racing en TCL Motorsport.
VDW Motorsport BMW E46
VDW Motorsport BMW E46
Zoals gemeld won de tweede Hamofa-BMW de TA-klasse. Daar hielden Verheyen/M. Verhoeven de GTE-Cupra TCR af en de BMW M2 CS Racing van JDK by G&A Racing (Juna-Jane De Keersmaecker & Julie Kenis). In de TB-klasse ging de overwinning dan weer naar het duo van de Water/Van Geel in de VDW Motorsport BMW E46. Zij hadden op het einde twee ronden voorsprong op de BMW's van JJ Motorsport (Werckx/Werckx) en Convents Racing Team (Convents/Raymakers/De Meulder), ondanks een aanrijding met de SpeedLover Porsche van solist John De Wilde.

De volgende manche van het Belcar Endurance Championship 2023 vindt plaats in Spa-Francorchamps. Over drie weken werkt het Belgisch kampioenschap uithouding namelijk opnieuw een race af over drie uren, als afsluiter van het programma op zaterdag en als laatste manche voor de 24 Hours of Zolder.

--- Uitslag Race Belcar New Race Festival 2023 (pdf) ---

Foto: Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 14 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons