Toyota Supra 2.0 l: Kobe beef gevuld met wasabi

Curiosum

I like big butts

Het is toch even wennen na de vorige generatie(s), zeker naast die nu nogal log ogende A80. De nieuwe Supra lijkt meer terug te keren naar de roots. Dat valt vooral op aan de achterkant, waar de gigantische achtervleugel van de A80 in het lijnenspel is weggewerkt tot een natuurlijk afgesneden heuveltje aan het einde van kofferbak (waar net een tentje, twee rugzakken en een teddybeer in passen). Het brede spoor is gebleven, maar de rest is een pak compacter geworden. De deuren glijden knap over die, we zeggen het nog eens, zachte billen die als een tuimelende zandduin van voor naar achter glijden.
Cijferen

Binnen is alles knap en zacht afgewerkt, al oogt het geheel eerder braaf met een opvallend lijnrecht dashboard. Charmant, want je voelt meteen dat je in een Toyota zit. De lederen zetels zijn volledig verstelbaar en bieden aan iedereen de juiste ondersteuning. Mooi detail is dat het zitvlak in een punt loopt, net als de vorm van de wagen zelf. Aan rijderskant is de middenconsole afgescheiden, wat zorgt voor een echt cockpitgevoel, wat voor grotere mensen wat beklemmend kan aanvoelen (Waar kan ik met mijn knie naartoe?). Het gevoel van een eenzitter krijg je wel, maar het echte race- en sportgevoel moest toch duidelijk wat ruimte maken voor het nodige comfort en luxe. GR had binnenin wat meer 'GRrrrrrraaaaw' mogen zijn.

Gebrom
Wanneer we deze ijzeren wesp starten, krijgen we niet meteen dat overdonderende bulderende gevoel, noch geluid. Zelfs in sportstand speelt het gebrom niet meteen in op onze tonale gevoelens. Die komen wel, wanneer we het gaspedaal indrukken, en al zeker als we datzelfde ingedrukte pedaal weer loslaten en ‘m mooi horen terugschakelen. Onder de 3.000, of zelfs 4.000 tpm, blijft de geluidsbeleving eerder beperkt.De achttrapsautomaat doet goed zijn werk. Er is totaal geen sprake van ook maar het lichtste verval wanneer hij opschakelt. Integendeel, bij elke trap omhoog krijg je net dat pepertje meer in de rug. Hij laat echter iets te weinig autonomie aan de rijder wanneer die beslist het even over te nemen met de schakelpeddels (of de pook – maar waarom zou je die nu gebruiken als er peddels zijn?). Nochtans hoeft de Supra nooit tot tegen de begrenzer geduwd te worden en kun je best wel vroeger opschakelen, iets waar hij in automaat niet meteen aan denkt. De reactiesnelheid van de versnellingsbak op ons peddelgeklik is kwiek, zonder meer, maar zoals gesteld, neemt de Supra het ook graag zelf weer in handen.
No Nonsense

Gericht

Een Z4?

Bij het rijden doet de Supra alles wat ze in Japan, ook al rolt ie daar niet van de band, beloven. Best wel zuinig, efficiënt, wendbaar en in een stadsomgeving uiterst comfortabel en cruisable. We voegen daar graag handelbaar aan toe. Misschien een eerder semantische nuance, maar het gemak waarmee deze Supra zich over het asfalt laat glijden, is verbluffend. De 258 pk en al de rest van het totaalpakket doen perfect wat een rijder zich maar kan wensen. Je zou je zelfs afvragen waarom die 3.0 l eerst is verschenen. Hoewel we die niet onder de bips kregen, geloven we vast dat de 2.0 l niet zomaar een aanvullende reeks maar een optimalisatie is van iets waar we graag twee decennia op wacht(t)en.
Meest bekeken wagen… ooit

Foto's: Sandro Delaere
Tweet