van der Horst

Trophée de Bourgogne: Voorbeschouwing Kronos Events

Met niet minder dan zeven verschillende kampioenschappen verdient het programma van de Trophée de Bourgogne 2013 op het circuit van Dijon-Prenois alle lof. Een mooie mengeling tussen sprint en endurance garandeert een goed gevuld weekend, zonder één moment van rust.

Trofeo Abarth 500 Benelux, première!

Kronos Events, de drijvende kracht achter de meeting in de Bourgogne, stond er op de affiche te delen met promotoren van andere kampioenschappen, zoals de Trofeo Abarth 500 Benelux. Die gaat in Dijon-Prenois in première. Bij deze gelegenheid wordt er in de Trofeo Benelux uitzonderlijk plaats gemaakt voor de coaches van de ‘Make It Your Race’-competitie. Deze operatie wordt georganiseerd door de Italiaanse constructeur, kent een immens succes (meer dan 30.000 kandidaten!) en gaat op zoek naar jong racetalent. Bij de coaches onder andere de Italiaan Arturo Merzario, de Duitser Christian Menzel en de Française Margot Laffite. De Abarth 500 Assetto Corse van de Trofeo Benelux krijgen het gezelschap van de 695-versie uit de Trofeo Abarth Europa. Samen zijn ze goed voor een peloton van een twintigtal kleine Italiaanse bommetjes, die twee sprintraces van 25 minuten + 1 ronde op de omloop van Dijon zullen afwerken.

De tandem Vosse-Verbist in Euro-Racecar Nascar

Aan het compleet andere eind van het spectrum vinden we de spectaculaire Silhouettes met V8-motor uit de Euro-Racecar Nascar, die een duidelijk Amerikaanse touch aan het evenement zullen geven. Ook daar wordt voor de sprint gekozen, want vier manches van een half uur – twee voor de Elite en twee voor de Open – moeten er het kaf van het koren scheiden. In enkele jaren tijd wist het door Jérôme Galpin opgerichte kampioenschap zich bij onze Zuiderburen tot referentie op te werken. Met rijders als Javier Villa, Ander Vilarino, Romain Ianetta, Freddy Nordström, Yann Zimmer en andere Vincent Gonneau is het niveau zeker gegarandeerd. De Belgische kleuren worden in de Euro-Racecar goed verdedigd door Nathalie Maillet en Christophe de Fierlant van het team van Racing Club Partners. De tweede wagen van het team wordt dit weekend toevertrouwd aan het spectaculaire duo Vincent Vosse-François Verbist!

Lotus in alle soorten

Nog meer sprintraces – 20 en 30 minuten – in de Lotus Cup Europe, die wordt gekenmerkt door het feit dat heel wat modellen van het Britse merk aan de start komen: Elise S1 en S2, Exige, Exige V6 Cup R, 2-Eleven, 340R, Evora GT4. In het kleurrijke, maar zeer aan elkaar gewaagde peloton vindt iedereen zijn smaak wel.
Ook aan verschillende nationaliteiten is er geen gebrek: Fransen, Engelsen, Duitsers, Denen, Zwitsers, Luxemburgers en Zweden nemen het op tegen een paar Belgen, aangevoerd door Grégory Rasse en Thierry Verheist met hun Evora GT4.
 
Om het sprinthoofdstuk af te sluiten moeten we het uiteraard nog even hebben over de twee manches van de BRCC Sprint. De acteurs van de eerste meeting in Zolder nemen het opnieuw tegen elkaar op, in een heel open strijd. Naast de confrontatie tussen de Ginetta’s, BMW 1M Silhouette, BMW M3 en andere SEAT Leon zullen deze wedstrijden (35 minuten) ook op een ander circuit bevestigen dat de nieuwe reglementen voor 2013 goed in elkaar zitten. Herinneren we er nog even aan dat er voortaan bij iedere manche na een kwartier een leading car de piste opkomt, kwestie van het hele veld opnieuw bij elkaar te brengen en de spanning op te voeren.

Onmogelijke pronostiek in de BGDC

Ook de liefhebbers van wedstrijden van een lange adem worden door Kronos Events niet vergeten. Zo maakt ook het peloton van de Belgian Gentlemen Drivers Club (BGDC) deel uit van het feest. Voor de 45 deelnemende teams staan er twee wedstrijden van 120 minuten op het programma. De tenoren geven elkaar zo weinig toe dat een voorspelling van de uitslag zo goed als onmogelijk is. Koen De Wit (BMW M3 E46), sinds de start van het seizoen uitstekend in vorm, moet afrekenen met Tony Kevers-Grégory Paisse (VW Golf II), Claudie Tanghe-Vincent Vanden Abeele, Paul Lejeune-Charles Maquet, Michael Divoy-Patrick Asnong en andere Denys Buffet-Emilien Buffet (Renault Clio), John Rasse-Gregory Rasse, Gael Frère-Christian Heck (BMW M3 E36). U merkt, de lijst van zegekandidaten is schier eindeloos. In de BGDC-races wordt er op alle niveaus hard gestreden, ook en vooral bij de deelnemers aan de BMW 325i Clubsport, die het met aan elkaar gewaagde bolides tegen elkaar opnemen.

Groot debuut van de Be Cox Evo3

De vijf sterren-affiche van de Trophée de Bourgogne wordt vervolledigd door wedstrijden met het Kronos Events-label. Zo is er de tweede manche van het Belgian Racing Car Championship Endurance en de start van het seizoen 2013 van de Be Trophy.
 
In de BRCC Endurance, zullen de laureaten van Zolder Anthony Kumpen-Bert Longin-Maarten Makelberge (Audi R8 LMS) het moeten opnemen tegen enkele op revanche beluste tegenstanders. Op basis van de gegevens van de Limburgse race hebben Kronos Events en RACB Sport voor de drie uur durende wedstrijd op het circuit van Dijon-Prenois een pitstop-grid opgesteld, waarbij aantal en duur van de verplichte pitstops wordt aangegeven.
 
Tenslotte zullen er tijdens de twee manches voor de Be Cox (170 en 190 minuten) een twintigtal wagens aan de start verschijnen. Daarbij krijgt de Evo3 zijn debuut, een wagen die het resultaat is van een samenwerking tussen Kronos en WRT. De bolide wordt aangedreven door een tweeliter VW Motorsport-krachtbron, gekoppeld aan een sequentiële SADEV-versnellingsbak. Meer dan tien wagens van dit type zijn toevertrouwd aan ervaren teams, daarnaast zijn er uiteraard nog de meer traditionele Be Cox van eerste en tweede generatie, in benzine- en diesel-uitvoering.

Kronos Events pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit op dinsdag 7 mei 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Trophée de Bourgogne.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons