van der Horst

Trophée de Bourgogne: Zware crash hypothekeert knappe prestatie van MExT Racing Team (+ Video)

Stevens-Tanghe - Porsche 997 Cup
Stevens-Tanghe - Porsche 997 Cup
Nadat Koen en Kris Wauters het eerste weekend van de BRCC op Circuit Zolder afsloten met een podiumplaats in het Belgisch kampioenschap Endurance Cup, was het de beurt aan Xavier Stevens en Claudie Tanghe om de kleuren te verdedigen van het MExT Racing Team. Door een te drukke concertagenda moesten de broers Wauters noodgedwongen forfait geven voor de uitstap richting Dijon dat het toneel was van de tweede wedstrijd van het Belgian Racing Car Championship of BRCC.
  • St. Paul
Claudie Tanghe had vorig seizoen reeds in Dijon gefungeerd als vervanger van Koen Wauters en kent het circuit en de Porsche dus vrij goed. Voor Xavier Stevens was het de eerste maal dat hij in actie kwam op de Porsche 997 Cup van MExT Racing Team, maar ook hij kent de omloop in de Bourgogne goed en won er ooit een wedstrijd binnen de toenmalige BTCS.

Stevens-Tanghe - Porsche 997 Cup
Stevens-Tanghe - Porsche 997 Cup
Xavier Stevens: “Ik ken de omloop als mijn broekzak, maar had vooraf amper kunnen trainen met de Porsche waardoor het voor mij toch een totaal nieuw avontuur was. Ik ben teameigenaar Lieven Goegebuer dan ook zeer dankbaar dat hij mij deze kans gaf. Samen met Claudie hebben we dan uiteraard alle voorafgaande vrije trainingen benut om te wennen aan de Porsche en de hoge snelheid in vergelijking met vroeger in de Clio. Ik kreeg vrij vlug vertrouwen in de Porsche, maar tijdens de kwalificatie hebben we het rustig aan gedaan met een zesde chrono van 1’23’5. We voelden immers beiden dat er nog ruimte was voor progressie”.

En die progressie kwam er; Xavier pakte op een doorweekte piste de start en kon zich behoorlijk handhaven in het peloton. Toen de omloop na een 20-tal minuten wedstrijd begon op te drogen was hij een van de eerste wagens binnen de Endurance Cup die een eerste pitstop inlaste en opnieuw vertrok op slicks. Na 1u20 bracht Stevens de wagen binnen in derde positie na de Porsche van Belgium Racing en de Ferrari van Thems Racing by Powercars. Amper drie ronden toefde Claudie in de wagen toen hij achteraan zwaar werd geramd. De mooie Porsche van het MExT Racing Team werd tot schroot herleid en de piloot kwam er vanaf met stramme spieren en een pijnlijke nek.

Claudie Tanghe: “Ik had er echt zin in. Ik had hetzelfde weekend reeds een podiumplaats behaald met een Clio in de 2-liter Klasse van de BGDC en Xavier had de wagen in goede conditie en op een mooie derde plaats doorgegeven. Bovendien werd er opnieuw regen verwacht en als rallyrijder ligt me dat uiteraard goed. Wat het ongeval betreft had ik de indruk dat er nogal nerveus werd gereden tussen de Corvette en de Audi die met flikkerende lichten zijn intenties duidelijk maakte en de Corvette voorbij wou. Ik zat op het einde van het rechte stuk mooi links en in theorie was er plaats voor twee wagens naast mij. Ik was net begonnen met afschakelen en ik denk dat ik op dat moment een kleine 200 km/uur reed. De impact was behoorlijk. De achtersteven van de Audi boorde zich in de achterkant van de Porsche. Nadien heb ik gehoord dat de Audi blijkbaar bruusk moest uitwijken toen de piloot in de Corvette te vroeg op de rem ging staan.  De Audi is beginnen tollen en tegen de Porsche geknald. Een spijtig voorval waarvan wij het slachtoffer zijn. Voor mij is de volgende afspraak nu de ERC Geko Ypres Rally met een Clio R3”.

Stevens-Tanghe - Porsche 997 Cup
Stevens-Tanghe - Porsche 997 Cup
Lieven Goegebuer: “We hebben nadien een analyse gemaakt en rekening houdende met het verdere verloop van de wedstrijd binnen de Endurance Cup hadden we een schitterende zaak kunnen doen. We zaten derde achter de Porsche van Belgium Racing en de Ferrari van Thems Racing by Powercars. De Ferrari viel uit met een technisch defect en de Porsche van Belgium Racing verloor drie ronden door een gat in de radiator. We hadden deze wedstrijd kunnen afsluiten in winnende positie of minimum een tweede plaats. Bijzonder jammer na de goede start in Zolder met het podium voor Koen en Kris. Nu verliezen we de voeling met de Porsche 991 Supercup van Belgium Racing in de tussenstand van het kampioenschap.”

Méér info: www.mext-racing.beMExT Racing Team PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op dinsdag 13 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Trophée de Bourgogne.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons