van der Horst

Trophée des Fagnes: BMW Clubsport Trophy: Nabeschouwing van de organisatoren

Pedro Bonnet - Robert Matot - BMW 325i
Pedro Bonnet - Robert Matot - BMW 325i
De BMW Clubsport Trophy is afgelopen weekend in Spa-Francorchamps weer op gang geschoten. De zege was er voor Guino Kenis en Kristof De Neef, voor de BMW van Bonnet-Matot en Donniacuo-Lambregs-Smets. Het seizoen 2013 van de BMW Clubsport Trophy kondigt zich overigens zeer goed aan, met naast de vaste wedstrijden van het kampioenschap ook een uitstap tijdens de 24 Hours of Zolder, de meest ultieme uithoudingstest voor deze betaalbare vorm van autosport.
Het was een schitterende wedstrijd in Spa-Francorchamps, maar alvorens we terugblikken op het afgelopen weekend, herhalen we voor u nog eens graag het A B en C van de BMW Clubsport Trophy. Deze nationale, door de RACB erkende, competitie telt zes meetings, allemaal samen met de BGDC, waarbij maar liefst vijf verschillende omlopen in binnen en buitenland worden aangedaan. Het kampioenschap staat open voor BMW 3 Reeks types E36, E46 en E90/E92, met een beperking van de cilinderinhoud tot 2.5 liter.

Promotor Jan Horemans geeft verder tekst en uitleg: “Het reglement is bewust zo opgesteld dat de wagens vrij dicht bij seriemodellen blijven, uiteraard met het oog op een kostenbeperking, Dit gebeurt eveneens  door gebruik te maken van Yokohama semi-slick banden, maar zo houden we de drempel als instapklasse ook laag. Iedereen kan bij ons terecht, van rijders die nog geen ervaring hebben, over jonge kerels uit de karting, tot de meer ervaren amateur die echter niet over enorme budgetten beschikt. Opgepast, onze wagens zijn echte racewagens, getuige de snelste rondetijden van afgelopen weekend in Spa, die toch onder de 3 minuten lagen. We zijn zo sneller dan bijvoorbeeld de Fun Cup. Wat voor mij bijzonder belangrijk is binnen onze competitie, is de filosofie van gelijke kansen. We hebben een systeem op poten gezet op basis van verhouding gewicht/PK, waardoor geen enkele wagen bevoordeeld of benadeeld is. Daardoor kom je heel dicht bij de aanpak van een merkencup, de autosportformule waar de snelste rijder in principe ook vooraan rijdt. De conformiteit van de wagens wordt gecontroleerd door onafhankelijke Dekra-inspecteurs. Last but not least houden we het reglement minstens drie jaar stabiel, uiteraard ook in het voordeel van de deelnemers.”

Dat de BMW Clubsport Trophy een uitgelezen terrein voor alle rijders is, bewees de bijzonder ervaren Guino Kenis afgelopen weekend, die lovend was over zijn eerste ervaring in de competitie: “Het is zeer lang geleden dat ik me nog zo op een circuit heb geamuseerd”, vertelde Kenis achteraf. “Er waren overal wagens, en gezien onze BMW bijna een seriewagen is, moest je altijd anticiperen. Heel amusant!”

Wie wil deelnemen aan de BMW Clubsport Trophy, kan dat doen volgens drie formules. “Je kan een wagen kopen bij ons, zelf een BMW 3 Reeks E36, E46 of E90/E92 aanschaffen en de voorhanden zijnde en verplichte BMW Clubsport kit monteren of voor de formule ‘arrive & drive’ opteren. Iedereen kan daarin zelf zijn weg zoeken en afhankelijk van tijd en middelen zijn formule kiezen. Ook hier weer, niemand heeft voordeel of nadeel tegenover de andere deelnemers. We hebben nu overigens al 12 wagens kits verkocht, wat maakt dat het potentieel van onze BMW Clubsport Trophy stilaan mooie vormen aanneemt.”

Afgelopen weekend was dus de eerste afspraak voor de deelnemers en de conclusies na het weekend waren lovend. “We hadden maar liefst 7 nieuwe rijders en dat vind ik misschien wel één van de meest belangrijke elementen van het openingsweekend”, gaat Jan Horemans verder. “Verder was de strijd heel open, geheel volgens onze filosofie en konden meerdere wagens vooraan plaats nemen. Ook de betrouwbaarheid van de wagens was goed, dus we hebben alle redenen om gelukkig te zijn.”
 
Het seizoen gaat nu verder in Dijon, op 10 en 11 mei, een omloop waar de durvers zeker tot hun recht gaan komen. “We hopen op een mooi veld en uiteraard leuke races. We hebben overigens nog een primeur voor later in het seizoen: we hebben onze eerste inschrijving voor de 24 Hours of Zolder binnen, een wedstrijd buiten kampioenschap, maar mits voldoende deelnemers komt er wel een klasse voor ons en uiteraard een podium.”

Meer info over de BMW Clubsport Trophy?  Via de website www.bmwclubsporttrophy.be , de facebookpagina www.facebook.com/BMWClubsportTrophy of via mail info@bmwclubsporttrophy.be en op het nummer 0479/81 73 53

BMW Clubsport Trophy Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op donderdag 11 april 2013.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons