van der Horst

Trophy of the Dunes: Tomas De Backer pakt tweede zege én de leiding in het kampioenschap

Tomas De Backer - Fordstore Feyaerts
Tomas De Backer - Fordstore Feyaerts
Nadat hij ’s morgens al in Race 1 de meerdere bleef van rivaal Alan Czyz, stond er ook in Race 2 geen maat op Tomas De Backer. Bovendien won de Belg van Junior Calvin de Groot, die prompt niemand minder dan Alan Czyz achter zich hield en aldus ook in de Junior op het hoogste schavotje mocht plaatsnemen!
  • Belgian Truck GP
Calvin de Groot - Oeste Kart
Calvin de Groot - Oeste Kart
Dit keer is de startopstelling wel conform de uitslag van de kwalificatie en daarmee op pole position Tomas De Backer, met naast zich zijn rivaal van dit seizoen, Alan Czyz. De jonge Pool van de #46 Nowicki Auto Serwis was na afloop van Race 1 aan zijn lichaamstaal te zien duidelijk niet blij met het verlies aan De Backer in race één. Het beloofde daarmee weer de zoveelste uitvoering van een spannend deurkruk aan deurkruk gevecht te worden. Op rij twee Calvin de Groot in de #143 OesteKart en de verrassing uit de kwalificatie, de 15-jarige Maxim van den Doel in de #99 Nice Racing. Daarachter Stefan Barewijk (#34 Technova College Racing), Jenson de Leeuw (#54 MV Racing), Johan Land (#80 NIceRacing) en Esmee Kosterman (#65 Bas Koeten Racing). 
 
Bij de start leek Czyz net iets eerder te reageren. De Backer gooide echter meteen het gat dicht en behield de leiding. Daarachter wist Barewijk Van den Doel te passeren en pakte Kosterman Land. De eerste doorkomst gaf De Backer, Czyz, De Groot, dan een flink gat naar Van den Doel, die toch weer terug was op vier, Kosterman die snel naar voren kwam, een teruggevallen Barewijk, De Leeuw en Land. 
 
De Backer leek wat afstand te nemen van Czyz, die dicht gevolgd werd door De Groot. Kosterman naderde snel op Van den Doel en leek de vierde plaats over te gaan nemen. In de derde ronde ging Czyz zelfs even buiten de baan en niet alleen kon De Backer daardoor verder afstand nemen, De Groot kreeg alzo de tweede positie in de schoot geworpen. Intussen wist Van den Doel nog altijd Kosterman achter zich te houden.  
 
De Backer nam grote stappen en lag in ronde vier al 2,3 seconden voor op De Groot, die Czyz op twee seconden zette. Kosterman was dan toch Van den Doel voorbij en daarachter Barewijk, die op minder dan een seconde van Van den Doel vertoefde. De Leeuw en Land vormden een mooi duo maar zaten al wel op bijna vier seconden. 
 
Czyz zat nog niet op zijn gebruikelijke tempo want slechts heel langzaam kwam de Pool dichterbij aan De Groot die nog altijd keurig op plek twee rondging. Kosterman nam intussen afstand van Van den Doel, die op zijn beurt niets te duchten had van Barewijk, die blijkbaar ergens een foutje beging en opeens De Leeuw en Land weer op zijn achterbumper kreeg. 
 
De problemen bij Barewijk waren groter dan gedacht want de Bas Koeten Racing-piloot draaide de pits in. Aan kop was De Backer dit keer een klasse apart. Op inmiddels vier seconden achter de Belg zag De Groot nu Czyz toch snel naderen. Het gat naar Kosterman was inmiddels opgelopen naar acht seconden en ook Van den Doel zat daar weer twee seconden achter. Achterin streden De Leeuw en Land rustig verder om plek zes. 
 
Met nog acht minuten te gaan was de positie van De Backer gezien zijn voorsprong op De Groot onaantastbaar. De Groot moest echter blijven oppassen want Czyz volgde op minder dan een seconde. Op plek vier in niemandsland Kosterman en op vijf Van den Doel die zeker leek van zijn positie. De Leeuw wist intussen Land nog altijd achter zich te houden. Bij Barewijk scheen het probleem de remmen te zijn en dus gaf hij definitief op. 
 
In de slotfase leek de winst van De Backer zeker en ontbrandde dan toch nog de strijd om plek twee. Czyz vond namelijk aansluiting bij De Groot en het leek erop dat hij de eerste gelegenheid zou aangrijpen om die tweede plaats te hernemen (en hiervoor meerdere keren zelfs zeer breed ging). 
 
Podium race 2 Trophy of the Dunes
Podium race 2 Trophy of the Dunes
In de slotronde hield De Groot mooi stand en pakte zo plek twee, op een halve seconde gevolgd door een duidelijk teleurgestelde Czyz. De overwinning ging echter voor de tweede keer vandaag naar een dit keer oppermachtige De Backer. Op vier passeerde Kosterman de finish terwijl Van den Doel beslag legde op plek vijf. Het lukte De Leeuw om Land achter zich te houden en daarmee werd de rookie zesde.     
 
Met zijn tweede positie algemeen won De Groot de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, met Czyz op twee en Kosterman op drie. In de Gold Cup (30 jaar en ouder) ging de winst naar Land. Zonder Barewijk, die de finish niet haalde, en niet werd gerangschikt. 
 
Met Calvin de Groot op de tweede plaats – wie slaagt erin om een wig te slaan tussen het duo De Backer-Czyz, titelden wij eerder – hielp hij De Backer in zijn missie, want Alan Czyz scoorde in Race 2 slechts 15 punten en stond het score op 189 voor de Pool en 190 voor de Belg. Het was wachten op het finaal toekennen van de snelste ronde, goed voor één punt, en die bleef finaal in handen van de rijder van de #97 FordStore Feyaerts. Ofte een totaal van 191 voor De Backer tegenover dus 189 voor Czyz. Indien deze laatste vooralsnog de snelste ronde had kunnen afhaspelen, zou het score De Backer-Czyz op 190 geëindigd zijn…  
 
Vervolg op de tweestrijd op 13, 14 en 15 oktober voor de zesde (en voorlaatste) afspraak van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup tijdens het Spa Racing Festival op wat bekend staat als het ‘mooiste circuit ter wereld’. 
 
Uitslag Race 2: 1. Tomas De Backer, 15 ronden; 2. Calvin de Groot, op 3.925; 3. Alan Czyz, op 4.441; 4. Esmee Kosterman, op 18.181; 5. Maxim van den Doel, op 23.857; 6. Jenson de Leeuw, op 46.495; 7. Johan Land, op 46.495; Niet gerangschikt Stefan Barewijk 

Ford Fiesta Sprint Cup BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zondag 17 september 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Trophy of the Dunes.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons