van der Horst

Turkije: Bottas wint, Verstappen leidt kampioenschap

Valtteri Bottas - Mercedes
Valtteri Bottas - Mercedes
Mercedes-rijder Valtteri Bottas heeft de Grote Prijs van Turkije gewonnen. De Fin was een maatje te groot voor Max Verstrappen (Red Bull), die tweede werd, vóór z'n teamgenoot Sergio Perez. Huidig wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) eindigde als vijfde, achter Ferrari-rijder Charles Leclerc. Door deze uitslag neemt Verstappen de leiding in het kampioenschap over van Hamilton. De Nederlander heeft nu een voorsprong van zes punten opgebouwd.
Start van de race
Start van de race
Het wegdek van Istanbul Park lag er nat bij waardoor iedereen op regenbanden startte. Bij de start van de race kon de top drie hun startposities verzilveren. Fernando Alonso (Alpine) probeerde buitenom de eerste bocht voorbij Pierre Gasly (Alpha Tauri) te raken, maar werd door de Fransman rondgetikt. Gasly kreeg vijf seconden straftijd voor het incident, maar ook Alonso kreeg dezelfde straf opgelegd. Niet voor het incident met Gasly, maar wel omdat hij enkele bochten verderop Mick Schumacher (Haas) van de weg tikte. Perez kon profiteren van het incident met Gasly en Alonso en schoof zo op naar P4. Hamilton raakte nog voor het einde van de eerste ronde terug in de top tien.

Hamilton raakte vervolgens niet voorbij Yuki Tsunoda (Alpha Tauri), tot hij met een goeie slipstream de Japanner toch kon inhalen in ronde acht. Vervolgens boekte de Brit nog meer vooruitgang door de ronden erna ook verschillende inhaalacties af te werken. In ronde veertien lag hij al vijfde toen hij Gasly ingehaald had.

Vervolgens kregen we in de top tien geen inhaalacties te zien, maar zagen we in de tweede helft van het veld wel Carlos Sainz (Ferrari) mooi opschuiven. De Spanjaard was in voorlaatste stelling gestart, maar halverwege de race reed hij naar P10. We kregen in ronde 34 ook een mooie strijd te zien tussen Perez en Hamilton waarbij beide rijders verschillende keren zij aan zij reden, maar Hamilton uiteindelijk achter de Mexicaan moest blijven. Vlak daarna begonnen verschillende rijders ook de pits op te zoeken voor nieuwe intermediates, Sebastian Vettel (Aston Martin) schakelde zelfs over naar slicks. Hij moest echter snel terug overschakelen naar regenbanden en was derde laatste.

Vijftien ronden voor het einde waren enkel Leclerc (P1), Hamilton (P4) en Ocon (P8) nog niet langs hun pitcrew gepasseerd. Wanneer Leclerc ingehaald werd door Bottas in ronde 47 besloot de Monegask om ook nieuwe regenbanden te laten monteren. Hij viel zo terug naar de vierde plek achter Hamilton. Uiteindelijk gaf ook Hamilton in ronde vijftig toe aan de vraag van het team om binnen te komen, ook al maakte hij duidelijk dat hij daar niet mee akkoord was. Hij sloot zo terug achter Perez aan, maar voor Gasly. Zeven ronden voor het einde ging Perez voorbij Leclerc om de laatste podiumplaats in te palmen, achter winnaar Bottas en teamgenoot Verstappen.

Carlos Sainz - Ferrari
Carlos Sainz - Ferrari
Verder het vermelden waard, is de inhaalrace van Sainz van P19 naar P8. De Ferrari-rijder werd hiervoor beloond met de titel 'driver of the day'. Tot slot finishte Ocon in tiende stelling en behaalde hij dus het laatste punt zonder een pitstop te maken. Mocht de race nog enkele bochten langer geduurd hebben, zou hij vermoedelijk niet in de punten gefinisht zijn aangezien Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) amper zeven tienden achter hem eindigde en drie seconden sneller was die ronde.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Turkije 2021

#RijderTeamResultaat
1.Valtteri BottasMercedes1:31:04.103
2.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+14.584s
3.Sergio PérezRed Bull Racing Honda+33.471s
4.Charles LeclercFerrari+37.814s
5.Lewis HamiltonMercedes+41.812s
6.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri Honda+44.292s
7.Lando NorrisMcLaren Mercedes+47.213s
8.Carlos SainzFerrari+51.526s
9.Lance StrollAston Martin Cognizant F1 Team+82.018s
10.Esteban OconAlpine F1 Team+1 ronde
11.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
12.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
13.Daniel RicciardoMcLaren Mercedes+1 ronde
14.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri Honda+1 ronde
15.George RussellWilliams Mercedes+1 ronde
16.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+1 ronde
17.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+1 ronde
18.Sebastian VettelAston Martin Cognizant F1 Team+1 ronde
19.Mick SchumacherHaas+2 ronden
20.Nikita MazepinHaas+2 ronden



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 10 oktober 2021.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons