van der Horst

Tweede podium voor Tom Coronel in Spa (+ video)

dcc83e2599697097eb719c4ed3e515644c63a6ef.jpg
"Het zou leuk zijn mocht ik hier met een beker huiswaarts kunnen keren. Niet alleen voor mezelf maar meer nog voor m'n 150 gasten en de talloze fans die me dit weekend komen aanmoedigen!" vertelde Tom Coronel ons zaterdag na de kwalificatiesessie voor de WTCC-races in Spa. En of hij op zijn wenken werd bediend! Hoewel moeilijk van start gegaan, werd het met een fel bevochten vijfde plaats in race 1 en de verhoopte derde podiumplaats in race 2 nog een prachtig weekend voor ROAL Motorsport-rijder Tom Coronel en diens enthousiaste aanhang. Een tweede podium daarenboven na zijn tweede plaats op de Salzburgring, of hoe het met een desastreus begonnen seizoen dan toch nog de goede kant uit gaat.

Tom Coronel - Roal Motorsport
Tom Coronel - Roal Motorsport
"Na de kwalificatie had ik nog zes nieuwe banden over" doet Coronel zijn verhaal. "Daarvan heb ik er twee in de eerste race gebruikt. De vier andere banden waren voor race twee. In de eerste race ging de start redelijk en was het lang en heftig duwen en trekken met de Honda's. Tot voorbij Eau Rouge met zijn drieën bij elkaar, richting Les Combes zat ik klem en moet dus wel met twee wielen door het gras. Een flinke strijd gehad met Morbidelli en Monteiro. Daarbij wel mijn banden gespaard om in de laatste ronde nog een keer toe te kunnen slaan. Dat lukte net voor de streep, waardoor ik voor een neuslengte toch nog vijfde werd, achter Morbidelli maar voor Monteiro. Verder geen schade aan de auto, dus klaar voor race twee.

83683f98f01afd38cb69ba58fc2a02500022f93b.jpg
Die begon ik op vier nieuwe banden die ik in de eerste drie tot vier ronden maximaal moest zien te benutten. Dat lukte. Ik kwam bij de start goed weg en had al snel de leiding in handen. Daarna er alleen maar voluit tegenaan gegaan om zoveel mogelijk voorsprong te pakken. Die liep op tot meer dan twee seconden en het ging goed tot de eerste Citroën van José Maria Lopez zienderogen dichterbij kwam. De Argentijn was duidelijk veel sneller maar hem de leiding zomaar cadeau doen wilde ik ook niet. Niet meteen de juiste taktiek want kwam ook Yvan Muller snel dichterbij.

2afccd59080a22af08cb4f111abf0c5eef5ab92e.jpg
Die Citroën-jongens hebben zoveel meer snelheid in huis, daar valt niet tegen te strijden. Dus bood ik Muller niet veel weerstand opdat ik ook Tiago Monteiro die in zijn zog volgde niet in mijn nek zou krijgen. Dat lukte, waardoor dit toch een superrace met een superresultaat, vijfentwintig WK-punten en alleen maar tevreden gezichten. Een derde plaats was echt het maximaal haalbare. Als privérijder ben ik er in geslaagd het de Citroën-jongens wat moeilijker te maken en daar ben ik tevreden mee. Blij ook dat ik dit aan de vele fans hier heb kunnen laten zien. Goed gereden, geen fouten gemaakt en bovendien kan de RML Chevrolet nu komende dinsdag in topconditie de container in voor de volgende race in Argentinië, begin augustus."

Foto's: Hans van Onsem

 




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op maandag 23 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting WTCC Spa-Francorchamps.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons