van der Horst

Uitzonderlijke startvelden dit weekend in Spa

Spa Six Hours
Spa Six Hours
De Spa Six Hours staat voor de 25ste maal in de startblokken op het mooiste circuit van de wereld. Organisator Roadbook is er opnieuw in geslaagd om een schitterende editie op poten te zetten met het beste van de internationale historische series. Van Formule 1 over prototypes tot GT en toerwagens. 12 verschillende competities brengen meer dan 650 wagens op de piste. Pure waanzin voor de amateur van historische racewagens.
Spa Six Hours
Spa Six Hours
De meeting noemt de Spa Six Hours, maar naast deze prestigieuze endurancerace met maar liefst 120 wagens aan de start zijn ernog elf andere competities met het mooiste wat de historische autosport te bieden heeft aan de start. De Spa Six Hours Endurance rijdt traditioneel tussen 16u00 en 22u00 op zaterdag. Voor de 25ste editie van de race zelf, staan er niet minder dan 15 Ford GT40 aan de start, met aan het stuur de experten van het genre, maar ook Rob Huff, ex-wereldkampioen WTCC en Andy Wallace, oud-winnaar van de 24 Uur van Le Mans in 1988.
Wie kan daartegen een vuist maken? Misschien wel de Jaguar E Type – met onder meer de Top Gear presentator Chris Harris -, of de spectaculaire Shelby Cobra (met een Daytona versie voor de familie Hart samen met Pastorelli en de ééntje voor de Belgen Dumolin-Van Riet-Bouvy), een Ferrari 250 GT en de machtige Aston Martin DB4 GT DP214. Ook in de onderlinge Klassen verschillende schitterende wagens, allemaal FIA gekeurd en van voor 1965, waaronder een pak Belgische rijders die een beker op het oog hebben.

Ook de rest van het programma is navenant met een schitterende collectie historische bolides en een ongeziene variëteit. De F1 van de jaren ’70 en ’80 uit de FIA Masters Historic Formula One Championship bieden weer een gevecht tussen Williams, Lotus, Brabham, Ligier, Arrows, Tyrrell, McLaren, maar ook Ensign, Shadow, Hesketh, March en zelfs ATS – met de Belgen Loïc Deman en Christophe d’Ansembourg bij de favorieten! -.

Twee nieuwe reeksen trekken zeker ook de nodige aandacht, te beginnen met de Masters Endurance Legend, waar we onder meer een Audi R8 LMP1, Pescarolo LMP1, Peugeot 908 (met een zekere Nicolas Minassian aan het stuur), Lola Aston Martin DBR1-2, Courage LC75… Het zijn meer moderne machines, maar ze behoren wel tot het autosportverleden.

Spa Six Hours
Spa Six Hours
De Jaguar Classic Challenge, is dan weer een organisatie van het moederhuis, met zonder meer enkele mooie E-Type aan de start, naast andere legendarische modellen van het merk!
Nog  ‘Masters’ zien we met de FIA Historic Sports Car Championship waar… een Ferrari 512 het opneemt tegen Lola T70, Chevron B19, McLaren M1A en M6B... In de Gentlemen Drivers Pre-66 GT, zijn er de Shelby Cobra (met een Daytona!) die als favoriet vertrekken, tegen de onder meer de opvallende Lotus XI GT ‘Breadvan’ die absoluut niet onopgemerkt gaat blijven.

De Woodcote Trophy en de Stirling Moss Trophy doen het dan weer met Lotus 15 en 11, Jaguar C-Type en D-Type, Lister Knobbly en Costin, Aston Martin DB2 en DB3, Maserati 300 S en andere Frazer Nash. De amateurs van toerwagens vinden hun ding in de strijd tussen de ‘dikke’ wagens zoals Ford
Spa Six Hours
Spa Six Hours
Falcon en Mustang, Mercury Comet Cyclone… in de Masters Pre-66 Touring Cars, of bij de U2TC (minder dan 2 liter), waar Ford Cortina Lotus, Alfa Romeo Sprint GTA, BMW 1800 TISA en… Austin Cooper S de hoofdmacht uitmaken!

Ook de Historic Sports Car Club is indrukwekkend met de Lola, Lotus, Chevron en Osella die ooit de top van de sportwagens uitmaakten en in de Spa One Hour zien we onder meer een handvol BMW 3.0 CSL!

Veel meer info op www.spasixhours.com

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit op donderdag 14 september 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Six Hours.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons