van der Horst

Vaarwel en bedankt, J.G.!

Belgian Audi Club Team WRT - Vosse / Mal-Voy / Verbist
Belgian Audi Club Team WRT - Vosse / Mal-Voy / Verbist
Voorzitter en vaandeldrager van de Belgian VW Audi Club, J.G. Mal-Voy, heeft ons op maandag 20 april op 67-jarige leeftijd verlaten. Heel wat mensen brachten “Djaï”, die bekend stond voor zijn passie, temperament en vriendschap, hulde in de dagen na diens overlijden. Velen onder hen brachten ook vandaag, op 28 april, een laatste groet aan een man wiens leven niet enkel meer dan 40 jaar lang in het teken stond van de Belgian VW Audi Club, maar ook in het teken van de Belgische autosport.
Charles-Henri Bonnet - J.G. Mal-Voy - Nico Lepoutre
Charles-Henri Bonnet - J.G. Mal-Voy - Nico Lepoutre
Jean-Gilbert, door iedereen ‘J.G.’ geheten (uit te spreken op z’n Schots : “Djaï Ji” of “Djaï” voor de intimi) is geboren in 1947 uit een Belgische vader en een Schotse moeder. In zijn jeugdjaren reist hij heel wat af en hij is dan ook niet meteen wat men noemt ‘de ideale schoonzoon’. 
“Ik durf gerust toe te geven dat de muziek, de autosport en… mijn moeder Inga me hebben gered!” liet hij zich meermaals ontvallen. “Mijn ouders waren gescheiden en ik was eerder een rebels type. Het had met mij best wel eens de verkeerde kant kunnen uit gaan…”

Eind jaren ’60 probeert J.G. carrière te maken in de muziek, zijn eerste grote liefde en levensdoel.  Allemaal goed en wel, maar daarmee worden de rekeningen nog niet betaald en dankzij zijn vriendschap met Willy Braillard, maakt hij kennis met het autosportmilieu. J.G. begint te werken voor het magazine Virage Auto als chef publiciteit en verantwoordelijke voor de Belgische editie.  Het blad verdwijnt evenwel als gevolg van de fameuze Kipoer-oorlog. Het moment waarop J.G. een nieuw voorstel krijgt...

“Jean-Pierre Van Houtte, Public Relations-verantwoordelijke bij D’Ieteren en Wim De Jonghe, voorzitter van de Belgian VW Club, hadden het gehad met de crisis!  Ze geloofden in de toekomst en stelden me, liever nog dan een streep onder de Club te trekken, een deeltijdse job voor…”, aldus J.G. enkele weken geleden tijdens een gesprek ter voorbereiding van een publicatie naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de Belgian VW Club.

Thierry Deflandre - J.G. Mal-Voy
Thierry Deflandre - J.G. Mal-Voy
Op 24 september 1974 wordt J.G.Mal-Voy benoemd tot secretaris-generaal van de Belgian VW Club.  De eerste maanden zijn geen sinecure, maar een toeval zorgt voor een ommekeer.  “Ik had het geluk dat net dàn de Golf GTI werd gelanceerd, een sportief straatmodel maar mogelijk ook een uitstekende basis voor de competitie. Marketinggewijs was dit veel interessanter dan het Formule VW-verhaal, want men kon naar het product zelf verwijzen…  Vanaf dat ogenblik was ik ervan overtuigd dat dààr de toekomst van de Club lag!”

J.G. Mal-Voy
J.G. Mal-Voy
Steeds oog hebbend voor het marketingaspect, boordevol ideeën, altijd bij de pinken wanneer het er op aan komt een goede slag te slaan (soms met beperkte middelen) en specialist van plan B’s, heeft J.G. Mal-Voy de Belgian VW Club gemaakt tot wat hij vandaag is, met onder meer de creatie van Sympathiserende Leden, het organiseren van reizen en het opzetten van Speciale Operaties (S.O.) om de producten in de schijnwerpers te plaatsen… “Ik ging uit van een pyramide met aan de basis de autosportfans, onze Sympathiserende Leden zeg maar, voorts onze Leden-Piloten die, mede dankzij premies met een VW of Audi in competitie aantraden, en tenslotte onze Speciale Operaties waarmee we de kwaliteit van Volkswagen en Audi op Belgisch topniveau en soms zelfs in het buitenland konden aantonen.”

J-G. Mal-Voy
J-G. Mal-Voy
Dat de merken VW en Audi alom present waren in de Belgische autosport, is dankzij de zelfopoffering en vastberadenheid van de man die al eens liefdevol Goldorak werd genoemd.  Maar hij weigerde steeds de pluimen op zijn eigen hoed te steken. “Het is het Huis D’Ieteren dat ik moet bedanken voor hun jarenlange vertrouwen”, liet hij optekenen. “In tegenstelling tot andere merken, stemde er men bij D’Ieteren mee in iemand te betalen om zich uitsluitend in te laten met de vertegenwoordiging van Volkswagen en Audi in de autosport.  En er zijn voorbeelden genoeg: de Golf diesel in de 24 Uren van Francorchamps, het project van Stephane Henrard met zijn buggy VW TDI in de Dakar, de VW Fun Cup, de 15 jaar lange aanwezigheid van Audi quattro’s op de Belgische circuits, het ontwikkelen van het imago van de Audi R8 LMS, de steun aan team WRT, de steun aan Laurens Vanthoor, noem maar op…  Dit alles zou nooit kunnen worden gerealiseerd indien de Belgian VW Audi Club er niet was geweest. ”

Na een carrière van meer dan 40 jaar, had J.G. ondertussen wat afstand genomen door mentor te worden van Charles-Henri Bonnet, de nieuwe secretaris-generaal van de Club.  Hij wou ook absoluut de opvolging verzekeren. “Opdat de Belgian VW Audi Club me overleeft”, zei hij steeds.  Vandaag laat zijn plotse dood een immense leegte achter in het hart van al wie hem heeft gekend en hem wisten te appreciëren om zijn oprechtheid, zijn vrijgevigheid en zijn passie.  Vaarwel J.G… en bedankt voor alles!

Zijn familie, zijn vrienden en zijn leden.

Foto's: Georges De Coster - Martijn Wouters - Belgian Audi Club - Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op dinsdag 28 april 2015.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons