van der Horst

Valencia: Alles wat u moet weten

Pre Season Testen Valencia
Pre Season Testen Valencia
Het zal een raar gevoel worden voor alle racers in de Formule E. In december kwamen alle teams al samen op het Circuit Ricardo Tormo, maar zij zullen ongetwijfeld nooit gedacht hebben dat er daar dit seizoen ook een dubbele race georganiseerd zou worden. De organisatie moest op zoek naar alternatieven voor weggevallen stadsraces, aangezien de pandemie nog niet over is. Dat de keuze op Valencia gevallen is, is niet onverwacht, al zal het circuit een tikkeltje anders zijn dan tijdens de testdagen.
Valencia e-Prix circuit
Valencia e-Prix circuit
Waarom mag Valencia opdraven? Simpel: de Formule E kent het circuit gezien zij nu al een aantal jaren hun testdagen daar houden en daarnaast weten ze ook dat er wat variatie mogelijk is. Daarom komt men nu met een heel ander tracé dan hetgeen de racers voorgeschoteld kregen tijdens de testweek. Het 'nieuwe' circuit is 3,376 km lang en zal bestaan uit vijftien bochten. In de eerste bochten wordt het vooral uitkijken of men de baanlimieten niet overschrijdt, in  bocht negen en tien daarentegen is het totaal omgekeerd, gezien er toch een aantal scherpe kinken in liggen. De chicane net voor de rechte lijn richting finish is wel uitnodigend voor een aantal inhaalmanoeuvres.

Circuit Ricardo Tormo
Circuit Ricardo Tormo
Valencia is al de 23ste stad waar de Formule E halt houdt, maar zal wel met de titel van allereerste Spaanse manche gaan lopen. Gezien de Formule E vooral op stratencircuits mikt, is dit nog maar het tweede vaste circuit en het vijfde dat daarvoor ook al andere races organiseerde. Voor de teams zal het vooral een déja vu-gevoel geven, gezien zij amper vijf maanden geleden er nog waren om het nieuwe seizoen aan te vatten. Helaas kunnen ze ook niets met de data van toen doen gezien de wijzigingen aan de omloop, al wil het niet zeggen dat er wederom geen spektakel zal zijn.

Wie alle sessies over beide dagen wil volgen zal vroeg uit de veren moeten. Vooral zaterdag, wanneer de eerste sessie om 7:20 uur al van start gaat. Dan is er een korte pauze tot de volgende vrije training, die om 9:15 uur gepland staat. De kwalificaties vinden om 11 uur plaats en om 15:03 uur is er de eerste van twee races. Wat zondag betreft, mag u een beetje langer slapen. De derde vrije training begint pas om 8 uur, terwijl de kwalificaties om 10 uur en de race om 14:03 uur wordt afgehaspeld. Zoals gewoonlijk kunt u de vrije trainingen volgen op de sociale mediakanalen van de Formule E. Als u de kwalificaties live wil volgen is RTBF Auvio de aangeraden keuze, terwijl voor de race ook Eurosport 1 op zaterdag en Eurosport 2 op zondag erbij komt.
 
SessieDagTijdstip
Shakedownvrijdag17:30 - 17:45
Vrije Trainingen 1zaterdag07:20 - 08:05
Vrije Trainingen 2zaterdag09:15 - 09:45
Kwalificatieszaterdag11:00 - 11:26
Superpolezaterdag11:30 - 11:57
Valencia e-Prix 1zaterdag15:03 - 16:00 + 1 ronde
Vrije Trainingen 3zondag08:00 - 08:45
Kwalificatieszondag10:00 - 10:26
Superpolezondag10:30 - 10:57
Valencia e-Prix 2zondag14:04 - 15:00 + 1 ronde

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op dinsdag 20 april 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings Valencia 1 en Valencia 2.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons