van der Horst

Valencia: begeven op (on)bekend terrein

2021 Rome ePrix
2021 Rome ePrix
Dit weekend is het zover, de eerste Spaanse ePrix. Hoewel Valencia bekend terrein is voor alle teams, valt het nog af te wachten of het nieuwe tracé dat er geïntroduceerd wordt, de rijders even bekend zal overkomen als het oude tracé dat gedurende de wintertesten gebruikt werd. In tegenstelling tot twee weken terug in Rome, biedt deze omloop een zee van ruimte. Kan dat andere kandidaten naar voren brengen of zijn de gedoodverfde zegekandidaten wederom op post?
Pascal Wehrlein - Porsche Formula E Team
Pascal Wehrlein - Porsche Formula E Team
De manche in Rome gaf ons toch een serieuze mix waarbij vele rijders de ene dag top waren en de andere flop, ongeacht welke van de twee dagen je eerst plaatste. Al zaten er toch ook een paar rijders tussen die een constant weekend reden. Pascal Wehrlein is daar één van. De Porsche-rijder mag nog maar nieuw zijn bij het team, het is op dit moment de enige die punten sprokkelde in elke wedstrijd. Het levert hem tot nu toe een zesde plaats op, waardoor hij zich mee in groep 1 hijst en dat terwijl anderen al steken laten vallen, al dan niet ongewild.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Zo ook Stoffel Vandoorne, die door een mangat zijn race in rook zag opgaan op zaterdag, om daarna een strategisch meesterstuk af te werken op zondag. Heel het weekend kreeg je het gevoel dat de Rumbekenaar nog wel meer verdiende dan wat hij eigenlijk mee naar huis nam. Het geeft wel een blijk dat Mercedes één van de grootste titelkandidaten is, ondanks het lastige weekend van Nyck de Vries. Voor de Nederlander zal dat weekend hem nog volgen tot in Valencia. De Vries kreeg na de race nog een penalty toebedeeld na zijn zware crash waarbij hij Sam Bird uit de race kegelde: een grid penalty van vijf plaatsen.

Sam Bird - Jaguar Racing
Sam Bird - Jaguar Racing
Nog een opvallend feit is de sterkte van Jaguar. Na de prestaties van de vorige jaren zou je hen niet als titelkandidaat voorschotelen, maar sinds de komst van Bird heeft het Britse team toch een nieuw elan gevonden. Het niveau is duidelijk omhoog gegaan en dat viel op in de Italiaanse hoofdstad. Vooral de snedige precisie waarmee Bird zijn inhaalacties mee uitvoerde waren een lust voor het oog. Dat terwijl Mitch Evans zelf ook beseft dat hij niet achter mag blijven. Hiermee laat Jaguar prestaties zien waarnaar het al jaren zocht. Terwijl is het een raadsel hoe het loopt bij DS Techeetah. Terwijl zaterdag ze nog de winst pakten met Jean-Éric Vergne, waren beide wagens op zondag vrij onzichtbaar, niettegenstaande de zevende plaats van António Félix da Costa. Wel gunstig voor beide piloten is dat ze dit weekend in de tweede groep starten voor de kwalificaties. Of dit genoeg gaat zijn om de trein niet te missen, dat zullen we zondagnamiddag weten.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op woensdag 21 april 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings Valencia 1 en Valencia 2.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons