van der Horst

Valencia: Nyck de Vries wint - Stoffel Vandoorne op podium na onverwacht slot

Stoffel Vandoorne & Nyck de Vries
Stoffel Vandoorne & Nyck de Vries
Nyck de Vries (Mercedes) heeft één van de meest bizarre overwinningen in zijn carrière behaald in Valencia. Door het groot aantal safety car-periodes tijdens de race moesten de wagens veel energie afgeven, waardoor een groot aantal van hen bijna zonder energie zat op twee ronden van het einde. Dat was niet het geval voor de Vries en hij reed zo naar de overwinning, voor Nico Müller, die met de Dragon/Team Penske verrassend tweede werd en voor Stoffel Vandoorne, die nog onverwacht derde werd.
António Félix da Costa - DS Techeetah
António Félix da Costa - DS Techeetah
Een onverwachte regenval deed de organisatie besluiten om met een ronde achter de safety car te starten. Lang werd er niet gereden aangezien André Lotterer (Porsche) Sébastien Buemi (Nissan e.Dams) eruit tikte. De Duitser werd daar eveneens voor bestraft maar beëindigde de race toch niet nadat hij in de grindbak belandde. Vooraan was het António Félix da Costa die de wedstrijd controleerde. Achter hem was het vooral Maximilian Günther (BMW) die de rest van het veld ophield. Lang hield de Duitser het niet vol en hij zag beide Mahindra's passeren, terwijl de Vries ook zijn duit in het zakje deed en zelfs naar een tweede plek reed. Later zou Günther ook uit de race vallen nadat hij uit de bocht schoof.

Achteraan kon Vandoorne profiteren van alle problemen vooraan de race en kon zich tot een twaalfde plaats opwerken, maar zag die tenietgedaan na een zeldzame fout van de Rumbekenaar nadat hij bijna inreed op Müller. Daardoor viel hij terug naar een negentiende plaats en kreeg de Mercedes-rijder nog eens een vijf seconden penalty erbovenop. Met het uitvallen van Lotterer kregen we de vijfde safety car periode, waarbij er nog twee ronden overbleven en door het wegnemen van de energie, kwamen plots vele rijders in de problemen met hun overblijvende energie. Zo viel onder meer da Costa uit vooraan en zagen we meerdere piloten op 0% energie vallen.

Nyck de Vries - Mercedes EQ Formula E Team
Nyck de Vries - Mercedes EQ Formula E Team
Niet zo de Vries, waarvoor Mercedes een perfecte plan uitspeelde qua energiebezuiniging. Ook Müller overleefde de race gezien de Zwitser het meeste energie over had bij de laatste herstart. Voor Vandoorne hing alles af waar de eerstvolgende na hem - in dit geval Nick Cassidy (Envision Virgin Racing) - zou eindigden gezien zijn penalty van 5 seconden, maar aangezien er meer dan vijf seconden verschil was met Cassidy, mag de Rumbekenaar onverhoopt mee op het podium. Uiteindelijk werden er maar twaalf racers geklasseerd. In de tussenstand doen zowel de Vries als Vandoorne een goede zaak, waarbij de Nederlander de leiding overneemt. Lang zullen ze niet kunnen vieren, want morgen moet alles herdaan worden. De derde vrije training begint om 8 uur.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 24 april 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Valencia 1.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons