van der Horst

Versmelten WTCC en TCR International Series tot nieuw 'FIA WTCR'-kampioenschap?

FIA WTCC
FIA WTCC
Het FIA World Touring Car Championship en de TCR International Series versmelten in 2018 naar alle waarschijnlijkheid tot één nieuw toerwagenkampioenschap, het 'FIA WTCR'. De nieuwe serie verliest haar WK-status, zal volgens het TCR-reglement worden verreden en bekomt de FIA-licentie, waardoor ze als FIA World Cup geboekstaafd zal staan.
  • Powercars
TCR
TCR
De overeenkomst zou nog niet zijn getekend maar de onderhandelingen tussen WTCC-promotor Eurosport Events , TCR-promotor WSC Ltd. en de FIA zouden volgens Touringcartimes.com na verscheidene maanden van onderhandelen binnenkort worden afgerond.

Zoals u hier eerder kon lezen bleef er de WTCC-organisatoren na het vertrek van constructeurs Lada en Citroën na afloop van het seizoen 2016 en het einde van het contract met Honda na de finale in Qatar in december geen andere optie dan uit te kijken naar een financieel haalbaar technisch reglement. Dit als alternatief voor de  budgetverslindende Super 2000 TC1-regelgeving die niet langer leefbaar bleek voor de privéteams die de klasse trouw bleven en waarvan enkele terzelfdertijd ook reeds van het TCR gingen proeven.

Nadat noch de betrokken constructeurs noch de privédeelnemers enige heil zagen in een Class One-opzet waarbij het WTCC op termijn met het DTM en het Japanse Super GT zou gaan samenwerken, bleef er enkel nog de TCR-piste over.
Het behouden van zowel het WTCC als de TCR International Series, waarbij beide concurrerende klassen gebruik zouden maken van het zelfde technische (TCR)-platform en dus eigenlijk in dezelfde teamvijver zouden vissen, bleek evenwel niet realistisch. De op til zijnde fusie tussen beide klassen die thans na ongetwijfeld harde onderhandelingen tot stand komt, leidt weliswaar tot het verlies van de WK-status en het bannen van fabrieksentries, maar zal het brede toerwagenplatform versterken gezien het groeiend TCR-concept in de toekomst ongetwijfeld in de Eurosport-programmatie zal worden opgenomen.

Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 17 november 2017.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons