van der Horst

Vila Real: Soevereine Tom Coronel pakt tweede seizoenzege

Tom Coronel: tweede seizoenzege
Tom Coronel: tweede seizoenzege
Het was dan wel niet de spannendste WTCC-race die openingsrace in Vila Real, maar wel eentje die Tom Coronel met stip zal aankruisen op zijn reeds beladen palmares. Coronel leidde de race van start tot finish, hoefde welgeteld één rechtstreekse aanval van voormalig ROAL-teamgenoot Tom Chilton af te slaan en kwam voor de zesde maal in diens carrière als winnaar over de finishlijn. Nick Catsburg mocht als derde mee op het podium en maakte het Oranje-verhaal kompleet.
Tom Coronel
Tom Coronel
Sleutel tot  Coronel's succes  was vanzelfsprekend diens tiende tijd in Q2 gisteren, die leverde hem de pole op voor deze openingswedstrijd.  Doorslaggevend  op een stratenomloop die nauwelijks inhaalmaneuvers toelaat, het kwam er 'enkel' op aan geen fouten te maken. Een opdracht die de Vliegende Hollander moeiteloos tot een goed einde bracht.

Tom Chilton had zich bij de start voorbij een minder goed weggekomen Catsburg naar de tweede plaats gehesen, maar meer zat er voor de Sebastien Loeb Racing-pion niet in. Welgeteld één rechtstreekse aanval lanceerde de Brit bij het aansnijden van één van de nauwe chicanes, maar die werd gevat door de DHL-rijder afgeweerd.

"Tom (Chilton) is een voormalig teammaat, ik weet dus hoe hij denkt. Hij bleek sterk bij het aanremmen maar in de snelle gedeelten van de baan was ik dan weer in het voordeel en kreeg ik wat ademruimte. Zolang ik maar geen fout maakte ... en dat is gelukkig ook niet gebeurd, en of ik van stratenomlopen houd! Ik wist van tevoren dat ik hier in Vila Real een kans kreeg om te schitteren. Een volgende gelegenheid wordt wellicht de race in Motegi, Japan" aldus Major Tom die aan de aankomst in de armen van zijn in der haast naar Protugal afgereisde tweelingbroer Tim viel.

Tom Coronel leidt voor Tom Chilton
Tom Coronel leidt voor Tom Chilton
Afgezien van Chilton's mislukte uitrempoging op  Coronel, durfde enkel Rob Huff zich aan een inhaalmaneuver op Thed Björk te wagen. Na een aantal pogingen lukte dat tenslotte ook waardoor de Brit een plaatsje opschoof om zesde te eindigen achter José Maria Lopez;  de Argentijn hield zich zoals nog enkele anderen ongetwijfeld koest met de belangrijker tweede race in het achterhoofd.

In de (voor de TV-kijker) toch al weinig spectaculaire wedstrijd noteerden we één enkele opgave: Hugo Valente raakte met z'n Lada Vesta de muur en zocht voortijdig zijn box op.

Uitslag Openingsrace:

1 Tom Coronel T  13 ronden
2 Tom Chilton T  +0.597
3  Nicky Catsburg  +2.626
4  Mehdi Bennani T +3.145 
5  José-María López  +3.626 
6  Rob Huff   +4.332 
7  Thed Bjork  +5.155 
8  Norbert Michelisz  +5.452
9  Yvan Muller  +7.411 
10 Tiago Monteiro +8.054 
 11 James Thompson T  +9.711
 12 Gabriele Tarquini  +15.602 
 13 Robert Dahlgren  +20.282 
 14 Ferenc Ficza T  +30.555 
 15 John Filippi T  +32.774 
 16 Grégoire Demoustier T  +33.218
 17 Daniel Nagy T  1r 
 18 Hugo Valente  5r

Foto's: Jorge Cunha, A.Guillaumot



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons