van der Horst

Villeneuve: “Wat Vettel deed was niet netjes, maar mooi om te zien.”

Jacques Villeneuve
Jacques Villeneuve
Telkens er iets controversieel gebeurd in de Formule 1, kan je er op aan dat voormalig wereldkampioen Jacques Villeneuve zijn kijk erop zal geven, en zo ook betreffende de dubbele aanrijding tussen titelrivalen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel afgelopen weekend in Baku. Villeneuve sprak met het Britse Autosport magazine en gaf zijn kijk op het incident dat veel stof deed opwaaien. De Canadees is ervan overtuigd dat de WK-leider niet met opzet tegen de linkervoorband van de Mercedes was gereden.
  • Powercars
Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Motorsport
“Ik denk niet dat hij probeerde om hem te raken”, aldus de 11-voudige Grand Prix winnaar. “Hij had één hand aan het stuur, keek hem (Hamilton) aan en wees naar hem. Je gaat niet iemand aanrijden als je wielen zo staan want dan maak je je eigen auto kapot. En met één hand aan het stuur... als je iemand wil raken moet je twee handen aan het stuur hebben!” Ook Villeneuve ondervond in zijn carrière ooit een moment waarbij Michael Schumacher in 1997 tegen de Canadees instuurde, met als doel om de wagen van zijn tegenstander te beschadigen.

Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
“Dat was iets compleet anders”, aldus de zoon van F1-legende Gilles.”Zij (Vettel en Hamilton) reden 10 mijl per uur (16 km/u), dus wat maakt dat uit? Eigenlijk ben ik content om te zien dat er rijders zijn met emoties. Het is goed, het is leuk. We hebben twee gasten die vechten voor het wereldkampioenschap, die kwaad worden op elkaar en uiteindelijk heeft het geen schade opgeleverd. Dus wat is eigenlijk het probleem? Het is goede TV. Het is goed dat ze op de limiet zitten. Dat is vele beter dan Lewis die (Valtteri) Bottas vraagt om langzaam te rijden en Vettel op te vangen, dat was beschamend.”

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
“Uiteraard was het niet netjes maar uiteindelijk remtestte Lewis hem”, gaat de 46-jarige Québécois verder. “Ik ben een rijder en heb het ook allemaal meegemaakt. Als iemand dat bij mij zou proberen, dan zou ik ook zo reageren als Seb. Hij kreeg er een straf voor: de grootste die hij kon krijgen geloof ik, volgens het nieuwe reglement. Bottas kreeg geen straf nadat hij op Kimi (Räikkönen) reed, maar tergelijkertijd moeten de regels racen en fouten toelaten. Ik ben blij dat er geen straf werd gegeven maar ook anderen zouden er geen moeten krijgen. Het was racen en één iemand maakt een fout en reed in op de andere.”

Damon Hill en Jacques Villeneuve
Damon Hill en Jacques Villeneuve
Verder wil Villeneuve dat er wel penalties worden gegeven voor het heen en weer slingeren, iets wat bijna nooit werd toegepast. “Ik zou graag meer straffen zien voor het slingeren, dat zien we eigenlijk nooit en is een groot probleem”, gaat de voormalige F1-rijder voor ondermeer Williams en Sauber verder. “In Montreal deed Vandoorne het op een bepaalde moment en Sainz ook, die laatste kreeg tenminste nog een straf. We zien dat er enorm geslingerd wordt en dat zou bestraft moeten worden. Wat Bottas deed was gewoon slecht rijden maar dat is racen. Wat Vettel deed was niet netjes – niet sportief – maar mooi om te zien.”


Foto's: Ronald Ooms, Racing International Photography & Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op dinsdag 27 juni 2017.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons