van der Horst

Virtual 24H Zolder: de finale wenkt

Start 2022 Virtual Belcar Nürburgring
Start 2022 Virtual Belcar Nürburgring
Dit weekend is het zover, de finale van het derde seizoen van de Virtual Belcar. Jaar na jaar werd het veld beter en dat er nog niets beslist is in sommige klassen, ondersteunt deze gedachte alleen maar. 36 wagens zullen zaterdagmiddag om 15 uur de start nemen, om 24 uur lang winst en/of titel na te jagen. Een overzicht van de verschillende klassen en de voornaamste protagonisten.

Belcar 1: Arnage Competition versus Valkyrie Competition

Arnage Competition - Lamborghini Huracan Evo GT3
Arnage Competition - Lamborghini Huracan Evo GT3
Toen begin seizoen Fabrice Cornelis en Coen Klopman aankondigden naar Belcar 3 te trekken, rees de vraag: wordt dit een makkelijke titel voor Arnage Competition? Het antwoord is niet eenduidig ja. Zoals vorig jaar zijn Ricardo Ferreira, Carlos Diegues en Jimmy Antunes een solide trio en de drie overwinningen op vijf races bevestigen dit zeker. Maar ze kregen wel nieuwe tegenstanders: Valkyrie Competition en Simdistrict Vibe eSports GT3 Green. Beide waren geregeld een gesel voor het team met de roze livery, maar alleen Valkyrie Competition en de zusterwagen konden een overwinning afnemen van Arnage. Hiermee zijn er meteen (minstens) vier kanshebbers voor de eindwinst. Vijf als je kijkt naar bijvoorbeeld SimDistrict Vibe eSport GT3 Red met Lamborghini-fabriekspiloot Sandy Mitchell, die ook al zijn kunnen liet zien in dit kampioenschap. Dat bovendien in een veld van zestien wagens, waarin er misschien wel eens een underdog kan opstaan.

Gevecht tussen Valkyrie Competition en SimDistrict Vibe eSports GT3 Green
Gevecht tussen Valkyrie Competition en SimDistrict Vibe eSports GT3 Green
Voor de titel lijkt het wel een tweestrijd te worden tussen Arnage Competition en Valkyrie Competition. Het verschil tussen beiden is 28 punten. Dat is een groot verschil, zelfs met de dubbele punten die er te verdienen zijn. Autosport, zelfs de virtuele, is echter geen exacte wetenschap... Ook SimDistrict Vibe eSports GT3 is een mathematische kanshebber, maar met 41 punten achterstand moeten de twee voorgaande ploegen serieus in de problemen komen. Het belooft dus een interessante race worden, op beide vlakken.

Belcar 2: Eén tegen allen, allen tegen GTE Racing by Red Ant

GTE Racing by RED ANT - Porsche 911 GT3 Cup (992)
GTE Racing by RED ANT - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Eén van de meest interessante klassen om in het oog te houden tijdens de Virtual 24 Hours of Zolder is Belcar 2. Mathematisch kunnen er vijf teams nog de titel winnen, maar er zijn er drie die maar met acht punten gescheiden zijn. Flemish Simsports Yellow by Viraco kon rekenen op een gedegen bezetting met Christof Raes, Hans Poelmans en Maarten Dekens, terwijl ART Simracing dit seizoen de verrassing bleek. Maar beide gaan een vette kluif hebben aan GTE Racing by Red Ant. Renzo Uylenbroeck, Maxim Van Den Hove en Senne Lanssens waren ofwel dominant dit seizoen, ofwel kregen ze de pechduivel op bezoek. Daardoor blijft het kampioenschap wijd open en gaat deze race echt de beslissing vormen.

Dat GTE Racing by Red Ant de titel dubbel en dik ambieert, blijkt uit de toevoegingen op de wagen: Vince Peeters en Boudewijn Kuster. Oftewel, in het geval van de laatste, de uittredende kampioen van zowel beide seizoenen Virtual Belcar en Virtual Belcar Winter Series. De overige zeven wagens zijn dus gewaarschuwd dat dit een gevecht van de bovenste plank zal worden. Iets waar de kijker alleen maar op kan hopen.

Belcar 3: Opvallende switch voor de kampioenschapsleiders

Arnage Competition - BMW M4 GT4
Arnage Competition - BMW M4 GT4
Cornelis en Klopman wilden eens van omgeving veranderen, en dat hebben ze in Belcar 3 geweten. Een dominant vertoon werd het heel dit seizoen met een vijf op vijf qua overwinningen en 48 punten bonus op de eerstvolgende tegenstander, Traxxis by JWS Motorsport. De titel lonkt dus, met negen wagens aan de start. Gezien ze deze zomer overstapten naar Arnage Competition, krijgen we evenwel een samensmelting op... de nummer 100 BMW. Voor het duo een leuk weerzien met Thomas Stockmans, nadat zij heel het seizoen tegenstanders waren. Ze nemen het als vreemde eend in de bijt op tegen liefst acht Aston Martin Vantage GT4.

De voornaamste uitdagers zijn Traxxis by JWS Motorsport, maar ook SimDistrict Vibe eSport AMR GT4 Green liet al mooie dingen zien in de tweede helft van het seizoen. Tot slot hebben we ook Flemish Simsports Black by Viraco. Het zijn de ouderdomsdekens van het team, maar acht hen niet kansloos in een etmaalrace.

Belcar 4: Arnage Competition favoriet, Flemish Simsports Red by Viraco op vinkenslag

Arnage Competition - Audi RS3 LMS
Arnage Competition - Audi RS3 LMS
Eindigen doen we in Belcar 4, al beginnen we meteen met het mindere nieuws. De grid bestond tot dusver uit vier wagens, waarvan er drie starten tijdens de Virtual 24 Hours of Zolder. Ook hier moeten we Arnage Competition naar voor schuiven als topfavoriet. Het team behaalde vier zeges op vijf wedstrijden en heeft een riante voorsprong van 26 punten. Maar Flemish Simsports Red by Viraco gaat op vinkenslag liggen, want de Belgisch getinte Hyundai profiteerde in Watkins Glen al van de problemen van de roze Audi. Hetzelfde kan gezegd worden van BeSim-Racing. Zij kenden een moeilijk seizoen en het duurde tot Barcelona alvorens ze hun eerste podiumfinish behaalden. Belcar 4 kan dus, net als Belcar 3, alle kanten uit.

Start 2022 Virtual Belcar Skylimit Sprint Cup Nürburgring
Start 2022 Virtual Belcar Skylimit Sprint Cup Nürburgring
De race gaat dit weekend van start om 15 uur en je kan de volledige 24 uur live volgen op het YouTube-kanaal van de Virtual Belcar. Donderdag staat ook de laatste manche van de Virtual Belcar Skylimit Sprint Cup op het programma. Daar zijn wel reeds alle kampioenen gekend, maar dat wil niet zeggen dat het geen interessante strijd kan worden in de drie klassen. Ook deze races worden live uitgezonden met commentaar van de organisatoren: Ronald Moons en Andy Jaenen.

Foto's: Virtual Belcar Series / Foto-gm.beDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Belcar Endurance op woensdag 7 december 2022.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons