van der Horst

Virtual Belcar: de stand van zaken tot nu toe

GTE Racing - Lamborghini Huracan Evo GT3
GTE Racing - Lamborghini Huracan Evo GT3
We zijn halfweg van het tweede zomerseizoen van de Virtual Belcar en het was tot nu toe al een interessant seizoen. De Radical moest plaatsmaken voor de Lamborghini Huracan GT3, hetzij licht aangepast. Die wijziging was een schot in de roos, waardoor de topklasse ineens een pak interessanter werd. Een overzicht van de eerste seizoenshelft en wat men kan verwachten in het tweede deel.
  • Skylimit Events
Belcar 1: een perfect huwelijk
Arnage Competition - Lamborghini Huracan Evo GT3
Arnage Competition - Lamborghini Huracan Evo GT3
Belcar 1 en de Lamborghini, het is een perfect huwelijk. Na de zomer- en winterseries met de Radical, besloten Ronald Moons en Andy Jaenen om over te stappen naar de virtuele versie van de Italiaanse wagen, ook omdat zij het echte Belcar kampioenschap willen volgen. Het resultaat: alle andere klassen komen amper in beeld, want de gevechten vooraan zijn veel intenster dan de twee voorgaande seizoenen. GTE Racing met Renzo Uylenbroeck en Maxim van den Hove ging verrassend met de eerste overwinning lopen, totdat er een nieuwe tegenstander op het toneel verscheen in de vorm van Arnage Competition. Zowel in Spa als in Le Mans namen Ricardo Ferreira, Carlos Diegues en Jimmy Antunes de winst mee naar huis dankzij een goeie tactiek. Het gevolg is dat zij ook de leiding overnamen in het kampioenschap van Uylenbroeck en van den Hove.

Derde in stand is Simtag Racing #2 met Fabrice Cornelis en Coen Klopman, wat enigzins verrassend is. Na hun dominante vertoon met de Radical, ligt het nu moeilijker om mee te strijden voor de winst, al waren er ook een paar ongevallen die hen niet hielpen. Maar een derde plaats in Le Mans zorgde ervoor dat zij naar de derde plaats in de stand konden opklimmen, wat nog belangrijk kan zijn met het oog op de volgende wedstrijden. Krijgen we een duel tussen GTE Racing en Arnage Competition of gaan er nog meer gegadigden volgen? In ieder geval zullen we ons niet vervelen tijdens de volgende races.
Belcar 2: evenwaardige tegenstanders
Gevecht tusssen Flemish Simsport Yellow en JWS Motorsport
Gevecht tusssen Flemish Simsport Yellow en JWS Motorsport
Waar de vorige twee seizoenen Boudewijn Kuster een dominante figuur was in Belcar 2, is het dit seizoen wat anders. De Nederlander, die dit seizoen uitkomt voor JWS Motorsport, krijgt nu een waardige tegenstander met Flemish Simsports Yellow. Christof Raes en Hans Poelmans namen de winst mee in Hockenheim, terwijl Kuster, samen met Vince Peeters, domineerde in Spa. Maar het was vooral het duel tussen Kuster en Christof Raes in Le Mans - ook al was het voor de tweede plaats - dat boekdelen sprak inzake hoe dicht ze bij elkaar zitten.

Achter hen is Vulcan Sim Racing PCUP met Anders Andersen en Brendon Blakseley de best of the rest en zij kunnen toeslaan moesten beide vorige teams een steek laten vallen, zoals ze in Le Mans deden. Maar op dit moment lijken we richting een duel te gaan tussen JWS Motorsport en Flemish Simsports Yellow, misschien zelfs tot de laatste race, de 24 Hours of Zolder.
Belcar 3: duel in de maak
THETA Network eSports - BMW M4 GT4
THETA Network eSports - BMW M4 GT4
Belcar 3 kende tot nu toe twee winnaars, maar het zijn Thomas Stockmans en Olivier Vanherk die in de THETA Network eSports BMW het meeste furore maakten. Vooral Stockmans viel op tijdens de laatste race in Le Mans, meer bepaald door zijn eerlijkheid. De Limburger won met vlag en wimpel, maar gaf achteraf ook eerlijk toe dat hij een enorm voordeel had met dank aan de balance of performance. Hoewel Thomas Stockmans en Olivier Vanherk de leiding hebben in de tussenstand, krijgen ze het niet gemakkelijk dankzij de winterkampioenen Flemish Simsports Black. Diego Haems, Sebastian Keijmel en Robin Deville blijven nog steeds in het zog met twee tweede plaatsen en winst, waardoor ze maar vijf punten achter liggen op het duo Stockmans-Vanherk.

In de strijd om de derde plaats liggen BRAAB en BeSim Racing-GT4 dicht bij elkaar, maar met een verschil van meer dan 35 punten zal het geen gemakkelijke opdracht worden om bij de top twee aansluiting te vinden. Met andere woorden ziet het er naar uit dat hier eveneens een duel in de maak is, één dat de neutrale toeschouwer wel zal smaken.
Belcar 4: comfortabele voorsprong
SimDistrict TCR Green by BMS eSport - Audi RS3 LMS TCR
SimDistrict TCR Green by BMS eSport - Audi RS3 LMS TCR
In Belcar 4 daarentegen hebben we op dit moment een totale dominantie van SimDistrict TCR Green by BMS eSport. Olivier Bultynck en Stefan Calbrecht wonnen elke race en verloren nog maar één punt tegenover hun naaste tegenstanders. Het resultaat is dat zij 38 punten voorsprong hebben en dus nu torenhoog favoriet zijn voor de titel. Achter hen ligt de strijders om de ereplaatsen wel een pak dichter bij elkaar. Zo is er tussen plaatsen twee en vier maar zes punten verschil. Flemish Simsports Red met Kim Beheyt en Hendrik de Graeve zijn daar de koplopers met dank aan hun tweede plaats in Le Mans. Net achter hen is het QSR Racing-Esports met Niels de Cuyper en Jens Goossens dat derde hangt, terwijl de vierde plaats in handen is van de SimDistrict TCR Orange by BMS eSport van Robin van Gog en John Bruins.

Met nog drie wedstrijden te gaan hebben Bultynck en Calbrecht een comfortabele voorsprong en kunnen zonder problemen de titel binnen halen, misschien zelfs al voor de 24 Hours of Zolder.

De piloten zullen zich deze vrijdag aan een eerste test mogen verwachten, want de Nordschleife is niet voor watjes. In oktober krijgen we met Virginia Grand West de laatste opwarmer vooraleer het kampioenschap op 20 en 21 november zijn conclusie kent tijdens de 24 Hours of Zolder.

Foto's: Kurt Vanhoenacker



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Belcar Endurance op woensdag 25 augustus 2021.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons