van der Horst

Virtual Belcar Series komt terug voor derde seizoen

Start 2021 Virtual 24 Hours of Zolder
Start 2021 Virtual 24 Hours of Zolder
In 2020 werd de Virtual Belcar Series in het leven geroepen om een gelegenheid te scheppen om toch nog tegen elkaar te kunnen racen, zij het dan virtueel, nadat COVID de wereld een halt toeriep. Twee jaar later gaan we richting het vierde seizoen in, maar het derde dat tijdens de zomer loopt. Daarenboven introduceerde men vorig jaar de Virtual Skylimit Sprint Cup voor en dit kampioenschap zal zijn tweede jaargang ingaan in 2022, hetzij wel een beetje gewijzigd. Beide series zoals steeds op iRacing en live te volgen.
Arnage Competition versus Simtag e-Team #2
Arnage Competition versus Simtag e-Team #2
Vorig seizoen werd er een radicale wijziging doorgevoerd in Belcar 1, waarbij de Radical op stal gelaten werd en er een overschakeld werd naar de Lamborghini Huracan GT3 Evo. Dit om het virtueel kampioenschap zo dicht mogelijk aan te laten leunen bij de echte Belcar Endurance Series. Initieel was de vraag of deze wagen interessant zou genoeg zou zijn en het werd al snel bevestigd dat het een juiste keuze was. Al gaan Ronald Moons en Andy Jaenen nu nog een stap verder met de klasse en voegen zij daar ook de Audi R8 LMS aan toe. De keuze vergroot voor de deelnemers de keuze in wat vorig jaar de populairste klasse was.

Ook de andere klassen ondergaan een vernieuwing, waar in Belcar 2 de nieuwe Porsche 911 GT3 Cup (992) de vervanger wordt van de vorige generatie, blijven alleen de Porsche Cayman GT4 en BMW M4 GT4 beschikbaar in Belcar 3. Nadat iRacing eindelijk meer TCR wagens beschikbaar maakte op het platform, krijgt de Audi RS 3 LMS het gezelschap van de Hyundai Elantra N TCR en de Honda Civic Type R. Veel nieuwe wagens dus, waardoor we dit seizoen wat meer variatie krijgen in het deelnemersveld.

Gevecht tusssen Flemish Simsport Yellow en JWS Motorsport
Gevecht tusssen Flemish Simsport Yellow en JWS Motorsport
Op de kalender krijgen we weer een mix van vaste waarden met nieuwe circuits, waarbij de eerste vijf manches wederom wedstrijden worden over drie uur. Zo wordt het seizoen aangevat in Spa-Francorchamps begin april, om dan een maand later naar het virtuele Watkins Glen te verhuizen. Net voor de zomerstop wordt een tweede klassieker aangevat met Le Mans. Eind augustus wordt het tweede luik van het seizoen aangevat met Barcelona, Nürburgring en als afsluiter de 24 Hours of Zolder. Vooral de finale in Zolder kon vorig jaar rekenen op veel deelnemers, met 41 wagens en waar internationale gezichten als Sandy Mitchell en Alon Day gemixt werden met lokale toppers. 

Lucas Wijnant - Audi RS3 LMS TCR
Lucas Wijnant - Audi RS3 LMS TCR
De Virtual Skylimit Sprint Cup krijgt een tweede jaar om te schitteren. Hoewel het aantal deelnemers slinkte ronde na ronde, waren de gevechten er niet minder intens door. Al worden ook daar wijzigingen doorgevoerd. Zo vormen de GT4's de topklasse in plaats van de TCR's. De Mazda MX5 Cup en de VW Jetta TDi blijven nog wel op post. Nog een wijziging is het tijdslot van de races. Vorig jaar reden zij nog in een zogezegd voorprogramma voor de Virtual Belcar op vrijdag, dit jaar schuiven zij een dag op en krijgen de volle aandacht op donderdag. Ook qua kalender werken de heren nu exact hetzelfde schema af als de grote broer. Met de combinatie van beide series kunnen er we nu wel meer deelnemers aanwezig zien in beide kampioenschappen, wat het alleen maar interessanter kan maken voor de organisatoren en voor de kijkers.

De inschrijvingen zijn sinds dit weekend geopend. Als je geïnteresseerd bent om deel te nemen, kan je u hier aanmelden.

Kalender Virtual Belcar Series 2022

Spa GP: 8 april
Watkins Glen (Boot): 6 mei
Le Mans: 8 juli
Barcelona (Historic): 26 augustus
Nürburgring GP: 14 oktober
24 Hours of Zolder: 10-11 december

Kalender Virtual Skylimit Sprint Cup 2022

Spa GP: 7 april
Watkins Glen (Boot): 5 mei
Le Mans: 7 juli
Barcelona (Historic): 25 augustus
Nürburgring GP: 13 oktober
24 Hours of Zolder: 8 december

Foto's: Kurt Vanhoenacker - Virtual Belcar Series - Virtual Skylimit Sprint Cup



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Belcar Endurance op donderdag 24 februari 2022.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons